Η είδηση που ανέδειξαν και ελληνικά ΜΜΕ όπως το iefimerida.gr, είναι σοκαριστική με την πρώτη ματιά στον τίτλο. Διαβάζοντας το ρεπορτάζ στη συνέχεια πολλά περισσότερα συναισθήματα αναδύονται. Θυμός, ντροπή, αγανάκτηση, πόνος… Δεκαεξάχρονο κορίτσι στο Ισραήλ βιάστηκε από 30 άνδρες! Άνδρες περίμεναν σε ουρά έξω από το δωμάτιο ξενοδοχείου για να βιάσουν μια δεκαεξάχρονη κοπέλα, ενώ αυτή βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κοπέλα είχε πάει στην Εϊλάτ νωρίτερα τον Αύγουστο μαζί με μία φίλη της, όπου συναντήθηκαν με γνωστούς τους. Βγήκαν όλοι μαζί για ποτά, προτού επιστρέψουν στο ξενοδοχείο όπου τη βίασαν. Η φίλη της κοπέλας προσπάθησε να τη βοηθήσει, αλλά δεν τα κατάφερε.
Τι είναι αυτό που κάνει τριάντα άνδρες να περιμένουν στη σειρά για να βιάσουν μια γυναίκα; Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με οικονομικά, κοινωνικά, ή μορφωτικά κριτήρια. Ούτε έχει να κάνει με συνθήκες σεξουαλικής αποστέρησης. Επίσης, σημαντικότερο και περισσότερο τραγικό, δεν αποτελεί ένα τυχαίο και ασυνήθιστο συμβάν. Η έμφυλη βία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που εντείνεται σε ακραίες κοινωνικές συνθήκες.
Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Σεξουαλική Υγεία γιορτάζει την ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2020 και το Ρέθυμνο συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στις εκδηλώσεις. Το φετινό θέμα, όπως προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό, αφορά την ερωτική ευχαρίστηση στην εποχή της πανδημίας COVID 19. Στο Ρέθυμνο το κεντρικό μήνυμα της ημέρας θέλουμε να χτιστεί γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις. Δηλαδή την ανάγκη και την απαίτηση να ζούμε αρμονικά και με σεβασμό, καθώς και την καταδίκη της έμφυλης βίας.
Σε όλες τις χώρες, οι συνθήκες εγκλωβισμού, αποστασιοποίησης, απομάκρυνσης και φόβου, αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προκάλεσαν εντάσεις και δυσκολίες σε πολλές οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, μέχρι και 60%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ενώ φωτογραφίες κακοποιημένων γυναικών με μηνύματα βοήθειας δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ πολλών κρατών. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες γυναικών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ τον Απρίλιο – το μήνα της καραντίνας, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις, τέσσερις φορές περισσότερες από αυτές του προηγούμενου μήνα. Οι πιο πολλές από αυτές τις κλήσεις για βοήθεια αφορούσαν την κακοποίηση γυναικών, αλλά επίσης ένα 10% στις καταγγελίες βίαιων περιστατικών αφορούσε παιδιά.
Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στη βία για να επιβληθούν στις σχέσεις τους θέλουν να έχουν το απόλυτο έλεγχο, είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να επιδεικνύουν τη δύναμή τους. Πολλές φορές συναισθήματα προσωπικής ανεπάρκειας και απαξίωσης των άλλων καλύπτονται μέσα από τη βία. Ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί και ως κοινωνία γενικότερα μπορούμε να δράσουμε. Χρειάζεται να αναδεικνύουμε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η δίκαιη μεταχείριση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι συναινετικές σχέσεις κ.α. Υπάρχουν προγράμματα για όλες τις ηλικίες, που εντάσσονται στη θεματολογία της σεξουαλικής αγωγής και καλλιεργούν αξίες όπως σεβασμός, ενσυναίσθηση, αποδοχή, κατανόηση του διαφορετικού, αξίες απαραίτητες για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας,. Η επίλυση ενός προβλήματος ξεκινά από την ανάδειξή του και η έμφυλη βία είναι ένα πρόβλημα στη χώρα μας και στην πόλη μας.