Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στο Κτίριο του Πυροβολικού, εντός του Φρουρίου Φορτέτζα, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Οχυρά που ενώνουν – FARO per i Forti», που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Marco Polo project / Βενετία.
Πρόκειται για μια διεθνή έκθεση στο πλαίσιο του δικτύου πολιτιστικής κληρονομιάς και διαλόγου μεταξύ των λαών, από τη Βενετία στην Ελλάδα. Το Marco Polo System GEIE είναι μια ευρωπαϊκή ομάδα, οικονομικού ενδιαφέροντος της Βενετίας, που ασχολείται -από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90- με την προστασία, την ενίσχυση και την προώθηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη προσοχή -και δυνατότητα επέμβασης- στον κόσμο των ενετικών οχυρώσεων.
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Marco Polo project με τη συνεργασία του, ΥΠΠΟΑ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνης, του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χανίων «Φίλοι της Ιταλίας», τελεί δε υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Ο κ. Κώστας Γιαπιτζόγλου, αρχαιολόγος στην εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, ξενάγησε τους επισκέπτες στους πολυάριθμους φωτογραφικούς πίνακες της έκθεσης. Για τον σκοπό της έκθεσης, ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Ο σκοπός του προγράμματος είναι να ενώσει τις χώρες και τους λαούς. Η έκθεση διαρθρώνεται σε 6 ενότητες, ξεκινώντας από τα «castellieti», πιο παλιά οχυρωμένους οικισμούς της Εποχής Του Χαλκού. Μετακινείται στις οχυρώσεις του Μεσαίωνα, έπειτα στα Προμαχωνικά συστήματα, στα οποία ανήκει και η Φορτέτζα μας, αλλά και φρούρια των Χανίων και καταλήγει, στα οχυρώματα του Β Παγκοσμίου πολέμου, που είναι χτισμένα από τσιμέντο.
Ξεκίνησε το 2015 από την Σλοβενία και πήγε στην Ιταλία, στην Φερράρα, στην Βενετία, φέτος ήρθε Ελλάδα και πήγε Ηγουμενίτσα, Χανιά και τώρα Ρέθυμνο και θα συνεχίσει στην Κύπρο. Κάθε φορά που η έκθεση πάει σε μία πόλη, εμπλουτίζεται με φωτογραφίες από τα κάστρα του χώρου, εξ ου και βάλαμε και εμείς την Φορτέτζα. Όπως βλέπετε είναι μια έκθεση που αφορά τα φρούρια και στήθηκε από το Marco Polo Projects στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με τη συνεργασία Ιταλίας και Σλοβενίας. Πηγή έμπνευσης για το έργο «FARO για τα οχυρά», αποτέλεσαν οι θεμελιώδεις αρχές της «Σύμβασης Faro του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία», που υπογράφηκε το 2005.
Καλούμε τους Ρεθεμνιώτες να την επισκεφτούν, καθώς θεωρώ πως οι ντόπιοι νέοι γνωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα για τις αρχαιότητες του Ρεθύμνου, συμπεριλαμβανομένου και των κάστρων, απ’ ότι σε άλλες πόλεις».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, καθώς και ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης.
Ο δήμαρχος, τόνισε τη σημασία ανάδειξης μέσω της συγκεκριμένη έκθεσης, τέως οχυρωματικών έργων, σε εστίες πολιτισμού. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους, οι οποίοι με πολύ κόπο διοργάνωσαν αυτήν την εξαιρετική έκθεση, το Marco Polo System, την τοπική Αρχαιολογία, τον Σύλλογο της Παλιάς Πόλης, που μαζί με τον δήμο Ρεθύμνης και υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας φρόντισαν να έρθει αυτή η έκθεση στον εξαιρετικό χώρο των Πυροβολικών της Φορτέτζας.
Βλέπω, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση, ότι τα μνημεία που υπάρχουν στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούν να είναι και σε ακόμα καλύτερη. Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να τα αξιοποιήσουμε και μιλάω για τη Φορτέτζα του Ρεθύμνου, που με αφορά προσωπικά και να δοθεί σε αυτό το μνημείο ζωή για άλλους τόσους αιώνες.
Είναι πολύ σημαντικό, ότι βλέπουμε την παράλληλη ιστορία πολλών πόλεων στον ιταλικό-σλαβικό, ελληνικό και κυπριακό χώρο. Η επιθυμία του ανθρώπου να αμύνεται κατά του αντιπάλου, αναδεικνύεται μέσα από την οχυρωματική εξέλιξη των φρουρίων, όπως διαπιστώνουμε σε αυτήν την έκθεση.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι όλα αυτά τα μνημεία έγιναν σε παλιότερες εποχές, με πολύ λιγότερα μέσα και δείχνει το αποτύπωμα του κόπου χιλιάδων ανθρώπων και δυστυχώς στην πατρίδα μας κατακτημένων, που υποχρεώθηκαν να φτιάξουν αυτά τα οχυρωματικά έργα. Είναι ωραίο να τα βλέπεις με την χρονική απόσταση του ιστορικού χρόνου, αλλά αν ζούσαμε εκείνη την περίοδο δεν θα μας άρεσε καθόλου αυτή η διαδικασία. Ο κόσμος εξελίσσεται και ελπίζω να ανακαλύψουμε τα μονοπάτια ειρήνης που μας ενώνουν, όπως αυτά τα φρούρια, που μας ενώνουν και όχι που μας χωρίζουν και μας υποχρεώνουν να τα φτιάχνουμε για να αποκρούομε επιθέσεις».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργεί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο καθημερινά τις ώρες: 10.30 – 13.00 και 17.30 – 20.00.