Το οικολογικό παραμύθι «Ο ήρωας της θάλασσας», της Ελευθερίας Τσικαλά, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, αγκαλιάστηκε από τους φίλους του βιβλίου, οι οποίοι γέμισαν από νωρίς τη φιλόξενη αίθουσα του Ι.Ν. Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στην πόλη του Ρεθύμνου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος μίλησε για την αξία της δημιουργίας και της πνευματικής καλλιέργειας στις μέρες μας, συγχαίροντας την νεαρή συγγραφέα για το έργο της. Η ομιλία του Σεβασμιότατου έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μία ιδιαίτερα ζεστή εκδήλωση. Ιδιαίτερα στιγμιότυπα του λόγου του αφορούσαν μεγάλες μορφές των γραμμάτων, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, καθώς και αποσπάσματα του Ευαγγελίου, με αναφορές του Ιησού Χριστού, που τονίζουν την αξία και τη δύναμη της παιδικότητας για την ανθρώπινη ψυχή.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο εκπαιδευτικός Π.Ε., Λευτέρης Φοδελιανάκης, η συγγραφέας του παραμυθιού, Ελευθερία Τσικαλά και ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χρήστος Τσαντής. Αφηγήτριες ήταν οι φοιτήτριες: Ελευθερία Αντωνάκη, Μαρία Παπαπέτρου και Χριστίνα Καραγιάννη.
Κατά την παρουσίαση που έκανε ο Λευτέρης Φοδελιανάκης, ανέφερε:
«Ο μικρός Δημήτρης είναι ένα μικρό αγόρι που δεν πηγαίνει ακόμα σχολείο. Τόσο μικρό που δεν ξέρει ακόμα να μιλάει τη γλώσσα των μεγάλων. Ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του, τους γονείς και τον μεγάλο του αδελφό, που είναι πολύ σκανταλιάρης και τον θαυμάζει πάρα πολύ, στο όμορφο σπιτάκι τους που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Η σιγουριά του λιμανιού της προστατευτικής του οικογένειας και του σπιτιού του όμως, δεν καλύπτουν τις ανθρώπινες ανησυχίες του και γεμάτος περιέργεια αποφασίζει να εξερευνήσει τον κόσμο.
Μια βόλτα μόνο έξω από το ασφαλές του σπίτι αρκεί, για να γνωρίσει τους κινδύνους αλλά κυρίως να καταλάβει το πόσο κινδυνεύει αυτός ο κόσμος από την απληστία και την ανοησία των μεγάλων. Έχοντας φτάσει ως τη θάλασσα, στην πρώτη αναγνωριστική βόλτα της ζωής του, δε θα αργήσει να γίνει φίλος με πολλούς θαυμαστούς κατοίκους του βυθού της, όπως τη Φαίδρα τη γαριδούλα, τον Δάκη τον Χταποδάκη, τον Σάκη τον Μεδουσάκη, τον κ. Αστέρη Δήμαρχο της θαλασσοπεριφέρειας και να γνωρίσει τόσους άλλους ξεχωριστούς οργανισμούς της απέραντης θάλασσας. Βάζει λοιπόν ένα μεγάλο σκοπό, να σώσει τα πλάσματα της θάλασσας που κινδυνεύουν με αφανισμό, λόγω της άμετρης αλίευσης και της εγκληματικά εγωιστικής συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Ο στόχος φαντάζει πολύ φιλόδοξος έως απραγματοποίητος, οι δυσκολίες ανυπέρβλητες και οι δυνάμεις του μικρού Δημήτρη τόσο μικρές. Δρώντας όμως με οργανωμένο σχέδιο, με εφευρετικότητα, θέληση και επιμονή καταφέρνει εντέλει να επιτύχει τον στόχο του, έχοντας συμπαραστάτες την απεριόριστη δύναμη του παραμυθιού και κυρίως τη θεϊκή παρέμβαση, που δρα λυτρωτικά όταν το δυσεπίλυτο κουβάρι του προβλήματος δείχνει ότι δύσκολα μπορεί να ξεμπλέξει, μονάχα με τις ανθρώπινες πεπερασμένες δυνάμεις.
Τα παιδιά, του 15ου Δημοτικού Σχολείου μιλάνε για τον «ήρωα της θάλασσας»…
Όσο για τον «Ήρωα της θάλασσας» της Ελευθερίας Τσικαλά, πιο κατάλληλα να μιλήσουν είναι τα παιδιά της τάξης μου, ΣΤ2 του 15ου δημοτικού σχολείου της πόλης μας, που όταν τους το διάβασα στο σχολείο, το αυθόρμητο χειροκρότημά τους στο τέλος και τα παιδικά προσωπάκια τους που λάμπανε από ένα πλατύ χαμόγελο σχηματισμένο πάνω τους, φανέρωνε τα ευχάριστα συναισθήματα που τους προκάλεσε η ακρόαση του παραμυθιού.
Άννα: «Μου άρεσε γιατί ήταν πολύ ωραίο και είχε πολλή φαντασία».
Αμαλία από Αγγλία: «Μου άρεσε γιατί μιλάει για το πιο πολύτιμο πράγμα στην Ελλάδα τη θάλασσα και επειδή ενώ είναι μικρός ήθελε ν’ αλλάξει τη ζωή των μεγάλων».
Χρήστος: «Μου άρεσε που ήταν ειλικρινής απέναντι στα πλάσματα της θάλασσας».
Μελίνα η Ελληνοσουηδέζα μας: «Μου άρεσε γιατί τα αδελφάκια ζούσαν πολύ αγαπημένα και ο Δημήτρης θαύμαζε τόσο τον μεγάλο του αδελφό».
Μαρία: «Μού άρεσε γιατί είχε πολύ χιούμορ, είχε πολύ πλάκα».
Εύα: «Μου άρεσε γιατί έγινε τελικά, αυτό που ήθελε στο όνειρο του ο Δημήτρης».
Άγγελος: «Μου άρεσε γιατί είχε γίνει ένα θαύμα».
Μελίνα: «Μου άρεσε γιατί ο Δημήτρης κάνει τη γκάφα να πει στον Δάκη τον Χταποδάκη, ότι έχει φάει χταπόδι στα κάρβουνα και ήταν πεντανόστιμο, κάνοντας τον να ντραπεί και να κοκκινίσει από την ενοχή του».
Και μερικά συμπεράσματα των παιδιών:
– Να έχουμε οικολογική συνείδηση.
– Να σεβόμαστε τον άλλο όσο σημαντικός ή ασήμαντος κι αν είναι.
– Να μην υποτιμάμε τους άλλους.
– Να μην είμαστε εγωιστές.
-Να μην λέμε ψέματα και να είμαστε πάντα ειλικρινείς.
– Να μην παίρνουμε περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε.
– Όταν θέτουμε στόχους μπορούμε να τους επιτύχουμε όσο δύσκολοι κι αν είναι.
Και ένα τελευταίο δικό μου:
Αφού τα καταφέρνει ο μικρός Δημήτρης, καθένας μας λοιπόν, όσο μικρές κι αν φαντάζουν οι δυνάμεις του, μπορεί να κάνει πολλά για τη σωτηρία του κόσμου που μας φιλοξενεί.
Όλα αυτά θα πει κανείς, σ’ ένα μικρό παραμύθι; Κι όμως «ο ήρωας της θάλασσας» της ελευθερίας, επενδυμένος με τη χαρούμενη εικονογράφηση της Ελπίδας Εγγλέζου-Τσικαλά, καταφέρνει να αναδείξει τη μοναδική και παραδοσιακή αξία της ελληνικής οικογένειας, την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της άδολης προσφοράς προς τον άλλο, της οικολογικής συνείδησης αλλά και την βαθιά πίστη της στο θεό.
«Ο ήρωας της θάλασσας» λοιπόν, η πρώτη συγγραφική δουλειά της μικρής Ελευθερίας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μονάχα 24 ετών, τελειόφοιτη της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελεί το πειστήριο, ότι το μέλλον απλώνεται λαμπρό μπροστά της, φτάνει το ταλέντο της να μπολιαστεί με πολλή δουλειά, επιμονή, υπομονή και πίστη στις δυνατότητές της.