Την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να απορροφήσει από την Ευρώπη περίπου 5 δις ευρώ για μέτρα για την αγροτική οικονομία. Από αυτό το ποσόν, το 25% είναι για επενδύσεις, για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και για τον τομέα της μεταποίησης. Ένα 8% τέλος, θα χρησιμοποιηθεί για αγροτική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, 7.500 χιλιάδες γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούσαν να λάβουν υποστήριξη για επενδύσεις αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, για μια συνολική δαπάνη άνω των 560 εκατομμυρίων. Σημαίνει ότι, 14.000 δικαιούχοι θα μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις νεοφυών επιχειρήσεων για νέους αγρότες, με συνολική επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, περίπου 1 δις συνολικά θα μπορούσε να επενδυθεί σε περιουσιακά στοιχεία. Αλλά βέβαια, όπως επισήμανε και ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Hogan, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον περασμένο Οκτώβριο στη χώρα μας αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αυτομάτως. Πρέπει κάποιος να εργαστεί αποτελεσματικά για την επιτυχή και έγκαιρη υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Όσο σοβαρά όμως και αν είναι αυτά άλλο τόσο είναι και οι δικαιολογίες, τα ψέματα και οι μύθοι που επί δυόμισι χρόνια τώρα καλλιεργεί η κυβέρνηση για να καλύψει την ανεπάρκειά της. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν έτσι. Πρέπει να σταθούμε και να τα αναδείξουμε στους Έλληνες πολίτες για να φανεί το μέγεθος της εξαπάτησης.
Στην αρχή ο αρμόδιος Υπουργός ισχυριζόταν ότι βρήκα ένα πρόγραμμα ανώριμο το οποίο επικαιροποιήσαν και εγκρίθηκε στο τέλος του 2015. Το δήθεν επικαιροποιημένο Πρόγραμμα όμως περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια μέτρα και δράσεις και τον ίδιο και απαράλλακτο προϋπολογισμό, με μόνη διαφορά τα κονδύλια του που έχουν να κάνουν με την απώλεια 900 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα 2007-2013, τα οποία μεταφέρθηκαν ως γέφυρα στο νέο πρόγραμμα 2014-2020, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, παλινωδιών και της απαράδεκτης αδιαφορίας που επέδειξε το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Μέχρι τον Μάιο του 2015, 25 από τα 28 κράτη μέλη είχαν καταφέρει να εγκρίνουν τα προγράμματά τους, ενώ η χωρά μας ασχολήθηκε σοβαρά μόλις τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Προφανώς όλη κυβέρνηση τότε κινούταν στον αστερισμό της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη.
Το Αύγουστο του 2016 ο κ. Αποστόλου ανακοινώνει πως θα προκηρύξει πέντε, επιπλέον της εξισωτικής αποζημίωσης, νέα μέτρα του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του 2016 και συγκεκριμένα της μεταποίησης, των νέων γεωργών, της βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, τα Σχέδια Βελτίωσης, της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών. Το μέτρο των νέων γεωργών είναι ακόμη αδρανοποιημένο και για πρώτη φορά τα αποτελέσματα θα βγουν μετά από την αρχική έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ που έληγαν στις 15 Μαΐου και ευτυχώς χθες πάρθηκε απόφαση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για παράταση μέχρι τη 15η Ιουνίου.
Όσον αφορά τη μεταποίηση, ενώ η διαβούλευση για την υπουργική απόφαση έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2016 μόλις την περασμένη εβδομάδα προκηρύχτηκε μία από τις τρεις δράσεις. Για τις υπόλοιπες έχει ο Θεός. Βιολογικές καλλιέργειες. Παρουσιάστηκε ως η «αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία», ενώ στην πράξη, ως προς την κτηνοτροφία δόθηκαν δύο παρατάσεις σε μια δράση που ο προϋπολογισμός της είχε εμφανώς υπερκαλυφθεί από την αρχική καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων. Έτσι, οδηγηθήκαμε σε υφιστάμενους και νέους κτηνοτρόφους που δαπάνησαν χρόνο και χρήμα προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος και να βελτιώσουν το προϊόν τους και μένουν μετέωροι ανάμεσα στη συμβατική και τη βιολογική κτηνοτροφία.
Στο μέτρο που αφορά τους γεωργικούς συμβούλους. Έλεγε ο κ. Αποστόλου: «Χίλιους γεωτεχνικούς θα στείλουμε στην επόμενη πενταετία μέσα στις τριακόσιες δομές που θα δημιουργηθούν στην επαρχία. Μέσα σε δυο χρόνια βάλαμε μια άλλη σφραγίδα στον αγροτικό χώρο». Ψάχνουμε ακόμη αυτή την σφραγίδα. Το μέτρο των γεωργικών Συμβούλων δεν έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή δυο χρόνια τώρα. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά άλλα. Για το μέτρο που αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων για αυτοπαραγωγή ενέργειας, για το υπομέτρο που αφορά τη διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων στην ελαιοκαλλιέργεια του οποίου η τύχη αγνοείται και το οποίο είχατε παρουσιάσει ως τρόπο εξισορρόπησης της απώλειας της αξίας των δικαιωμάτων των ελαιοπαραγωγών. Για το μέτρο για την ανασύσταση του ζημιωμένου κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων, το οποίο σκοπίμως παραπληροφορείτε ότι σχετίζεται με την ασφάλιση του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου.
Και μιας και αναφέρθηκα στο ζήτημα της ασφάλισης να πληροφορήσουμε τους αγρότες ότι κάθε άλλο παρά καταβλήθηκαν όλες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το 2016. Όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ εκκρεμούν αποζημιώσεις από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016 για ζημιές από χαλάζι και ανεμοθύελλες. Πολύ φοβάμαι ότι όσο μεγάλη αποδεικνύεται η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους στον αγροτικό τομέα άλλο τόσο μεγάλη αποδεικνύεται και η εξαπάτηση των αγροτών από την κυβέρνηση γύρω από αυτό το ζήτημα.
(Το κείμενο είναι απόσπασμα από την τοποθέτηση του Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης της Ν.Δ. για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην αξιοποίηση του ΠΑΑ 2014 -2020)
* Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, γραμματέας της Βουλής