Απάντηση στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 17 νήπια του σχολείου που είχε δημοσιευτεί στο φύλλο της 18ης Νοεμβρίου, δίδει με ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής. Χαρακτηριστικά τονίζει:
«Σε απάντηση της ανοικτής επιστολής που δημοσιεύτηκε στην χθεσινή σας εφημερίδα από γονείς του 14ου Νηπιαγωγείου, οι οποίοι δεν είναι μέλη του Συλλόγου, αφού δεν έχουν γίνει εκλογές ανάδειξης του Δ.Σ. στο 14ο Νηπιαγωγείο, θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
1. Το εν λόγω Νηπιαγωγείο λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο εδώ και 15 χρόνια περίπου χρόνια, με τις ίδιες υποδομές.
2. Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, από τη σύστασή του κιόλας, διέγνωσε το πρόβλημα και προκειμένου να ανακουφίσει την κατάσταση, σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις του 8ου Δημοτικού και 14ου Νηπιαγωγείου, τα οποία συστεγάζονται, προχώρησε άμεσα σε εκπόνηση μελέτης, η οποία δημοπρατήθηκε την 2-4-2013, και περιελάμβανε εργασίες περίφραξης και ασφαλτόστρωση χώρου εντός του 8ου Δημοτικού Σχολείου, προκειμένου να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά του 14ου Νηπιαγωγείου (εργολαβία Αγγελιδάκη -Μπαντινάκη) η οποία έχει ολοκληρωθεί. Επίσης σε άλλη μελέτη ενέταξε τον εξωτερικό ελαιοχρωματισμό όλου του σχολικού συγκροτήματος.
3. Το 2014, κλιμάκιο του Δήμου στο οποίο συμμετείχα προσωπικά μαζί με τον προϊστάμενο του Τμήματος Παιδείας κ. Γ. Σπαντιδάκη και τον αρμόδιο υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ά. Σπανουδάκη, επισκέφθηκε τα σχολεία και, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους διευθυντές τους, αποφασίστηκε και εκπονήθηκε μελέτη (εγκρίθηκε στις 12-11-2014 από το Δημοτικό Συμβούλιο) το έργο ανάπλασης τουαλετών του 14ου Νηπιαγωγείου και 8ου Δημοτικού, ώστε να βελτιωθεί κατά πολύ η υπάρχουσα υποδομή.
4. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ως αρμόδιος αντιδήμαρχος επισκέφθηκα την Διεύθυνση του συγκροτήματος ΕΠΑΛ -ΣΕΚ όπου και ζήτησα χώρο, προκειμένου να μεταστεγαστεί η βιβλιοθήκη του ΙΕΚ που βρίσκεται εντός του συγκροτήματος 8ου Δημοτικού και 14ου Νηπιαγωγείου, ώστε να αποδεσμευτεί κατάλληλος χώρος, προκειμένου να στεγαστεί το 14ο Νηπιαγωγείο.
5. Στις αρχές του Νοέμβρη 2014 έγινε συνάντηση μου εντός του χώρου της βιβλιοθήκης στην οποία συμμετείχαν ο προϊσταμένου του Τμήματος Παιδείας, ο αρμόδιος υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι διευθυντές του 8ου Δημοτικού και 14ου Νηπιαγωγείου, ο διευθυντής του ΙΕΚ που παραχώρησε την αίθουσα καθώς και κάποιοι γονείς του 14ου Νηπιαγωγείου, στην οποία συναποφασίστηκαν οι ενέργειες που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της κοινής προσπάθειας και συγκεκριμένα:
Α. Η μεταφορά των βιβλίων από τη συγκεκριμένη αίθουσα.
Β. Η μεταφορά του πάγιου εξοπλισμού μόλις πάρει την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας ο διευθυντής του ΙΕΚ.
Γ. Η κατασκευή μικρής αποθήκης εντός της αίθουσας.
Δ. Προκειμένου να λυθεί οριστικά και το θέμα των τουαλετών του 14ου Νηπιαγωγείου, προτάθηκε να ενταχθεί το έργο στην επόμενη μελέτη του Δήμου, λόγω του υψηλού κόστους του.
Ε. Όσο αφορά την τουαλέτα που φράζει, συμφωνήθηκε ότι κατά τις εργασίες ανάπλασης της τρέχουσας εργολαβίας θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Έως τότε κάθε φορά που θα προκύπτει θα ζητούνταν η συνδρομή αποφρακτικής, η οποία παρεμπιπτόντως πληρώνεται από τις σχολικές επιτροπές του Δήμου.
Ενώ λοιπόν όλα τα παραπάνω είχαν αποφασιστεί – δρομολογηθεί, ώστε για πρώτη φορά να βρισκόμαστε σε οριστική λύση του προβλήματος που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί γονείς και μαθητές και ενώ σχεδόν καθημερινά το Τμήμα Παιδείας βρισκόταν σε άριστη συνεννόηση με γονείς από το 14ο Νηπιαγωγείο, το σχετικό προχθεσινό δημοσίευμα, μας προξένησε εύλογες απορίες σχετικά με τις προθέσεις των συνομιλητών μας. Διότι είναι πραγματικά απορίας άξια η λογική της διατύπωσης σύμφωνης γνώμης εκ μέρους των εμπλεκομένων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο διάλογο που προκάλεσε το Τμήμα Παιδείας και η αναίρεσή της την επόμενη και μάλιστα στο πλαίσιο ενός δημοσιεύματος. Για να μην αναφέρω μεμονωμένες – ευτυχώς- τακτικές που με λύπη διαπιστώνω να υιοθετούνται τον τελευταίο καιρό, θέματα που αφορούν το Τμήμα Παιδείας να κατατίθενται εγγράφως ως αιτήματα σε Υπηρεσίες του Δήμου και να παρακάμπτεται το Τμήμα Παιδείας που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο να επιμεληθεί της διαχείρισής τους.
Εξίσου λυπηρή είναι η πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος από την παράταξη «Ρέθυμνο- Αλληλεγγύη – Ανατροπή», ο επικεφαλής της οποίας γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει, ως ενεργό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου το ιστορικό του θέματος, αλλά και τις ενέργειες του Τμήματος Παιδείας για την επίλυσή του.
Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά το Τμήμα Παιδείας παρά τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης, καταβάλλει κάθε προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων των 83 σχολικών μονάδων του Δήμου Ρεθύμνης, έργο που αναγνωρίζεται τόσο από το σύνολο των διευθυντών των σχολείων, των συλλόγων αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ελπίζω τα προαναφερθέντα να παρέχουν στους ενδιαφερόμενους τις απαραίτητες διευκρινήσεις και στους αναγνώστες σας τη δυνατότητα αξιολόγησης ενδεχόμενων σκοπιμοτήτων που τυχόν υπηρετούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις».