Η παράσταση «Απόκοπος» βασισμένη στο ποίημα του Μπεργαδή, με την Γεωργία Πολοπετράκη, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Ερωφίλη στην Φορτέτζα, την Κυριακή 16 Ιουλίου και ώρα 21.30.
Μια αφήγηση ενός ονείρου, ενός ταξιδιού στον Άδη, τον Άδη των δημοτικών τραγουδιών, όπου ο αφηγητής συναντά δύο νεκρούς και συνομιλεί μαζί τους.
Ένα παιχνίδι αφηγηματικής δράσης που κινείται ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, στον θάνατο και στη ζωή, στο άχρονο και στο σύγχρονο.
Ο Απόκοπος γράφτηκε από τον ενετοκρητικό Μπεργαδή, το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα. Εκδόθηκε το 1509 και είναι η πρώτη γνωστή έντυπη έκδοση ελληνικού βιβλίου σε δημοτική γλώσσα.
Είναι ένα ποίημα γραμμένο σε μεσαιωνικά ελληνικά, γλώσσα κοινή της δημώδους βυζαντινής λογοτεχνίας, με πολλούς αρχαϊσμούς και στοιχεία του κρητικού ιδιώματος.
Ένα κείμενο με ιστορική αξία για την Κρήτη και ειδικά για το Ρέθυμνο, την ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή.
Η παράσταση είναι μια διοργάνωση του Συλλόγου Αγκουσελιανών-Παλαιολούτρων «Καμάρα».
Το έργο
Για το έργο, διαβάζουμε στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Α’ Γενικού Λυκείου):
Ο Απόκοπος του Μπεργαδή είναι από τα πιο αξιόλογα έργα της πρώιμης κρητικής λογοτεχνίας. Φαίνεται ότι γράφτηκε στην Κρήτη στα τέλη του 15ου αι., όπως συμπεραίνουμε από εσωτερικά τεκμήρια και κυρίως από τη γλώσσα του. Τυπώθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1519 και ακολούθησαν πολλές ανατυπώσεις, που μαρτυρούν τη μεγάλη του φήμη.
Για τον ποιητή Μπεργαδή δεν ξέρουμε τίποτε, πιστεύεται όμως ότι καταγόταν από το Ρέθυμνο, όπου συναντούμε το ίδιο επώνυμο σε καταλόγους του 17ου αιώνα.
Το ποίημα εκτείνεται σε 490 στίχους. Ο ποιητής περιγράφει μια κάθοδό του «εις Άδου». Το θέμα είναι πολύ παλιό· το συναντούμε στον Όμηρο, στο Βιργίλιο και, στα νεότερα χρόνια, στον Δάντη. Ο Μπεργαδής το χειρίζεται με τρόπο εντελώς προσωπικό. Αρχίζει με μια αλληγορική διήγηση· διηγείται ότι ονειρεύτηκε πως ανέβηκε σ’ ένα δέντρο (το δέντρο της ζωής), όπου φώλιαζε μελίσσι, για να δρέψει το μέλι. Έσπασε όμως το δέντρο και ο ποιητής έπεσε στον γκρεμό και στο ανοιχτό στόμα ενός δράκοντα (τον Άδη). Έτσι βρέθηκε ζωντανός στον Κάτω Κόσμο. Εκεί τον τριγυρίζουν οι νεκροί και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει ακόμα ο Απάνω Κόσμος κι αν οι ζωντανοί τούς θυμούνται -όπως φαίνεται και στα αποσπάσματα που ακολουθούν.
«Για τον Μπεργαδή ο θάνατος δεν είναι τόσο η διάλυση του φυσικού οργανισμού όσο η απόλυτη απουσία από τη ζωή και από τη μνήμη (των ζωντανών). Αυτή την έννοια έχει και η επιμονή του στο θέμα της λήθης των νεκρών».
Τον τίτλο του το έργο τον πήρε από τον πρώτο στίχο του:
«Μιαν από κόπου ενύσταξα, να κοιμηθώ εθυμήθην» (=κάποτε νύσταξα από την κούραση και επιθύμησα να κοιμηθώ).
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Κακκουλή
Σύλληψη-Δραματουργία: Γεωργία Πολοπετράκη
Σκηνογραφία: Μαρίνα Κακκουλή, Γεωργία Πολοπετράκη
Poster design και φωτογραφίες: Ηλίας Τσιρίδης
Ερμηνεύει η Γεωργία Πολοπετράκη
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ φοιτητές, άνεργοι ενώ παιδιά έως 12 ετών: 5 ευρώ.