Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην Αθήνα, ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το έργο C-Track 50, σε συνεργασία με το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Το πρόγραμμα C-Track 50 έχει σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε Τελετή Υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων.
29 Δήμοι από όλη την Ελλάδα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για την επίτευξη των στόχων αυτών και πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι: Αγίου Δημητρίου, Αίγινας, Αλεξανδρούπολης, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Ανωγείων, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελευσίνας, Ελληνικού Αργυρούπολης, Ερέτριας, Ιλίου, Καισαριανής, Καλαμάτας, Κέας, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Μεσσήνης, Μοσχάτου – Ταύρου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Νισύρου, Ξηρομέρου, Παλαιού Φαλήρου, Πεντέλης, Σαλαμίνας, Φυλής, Χαλκιδέων και Χανίων.
Στην πρώτη ενότητα έγιναν παρουσιάσεις σχετικά με το μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό από την κα Παπαδοπούλου και το έργο C-Track 50, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή από την κα Τζανακάκη και το ΚΑΠΕ, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από την κα Θελούρα και το Δήμο Φαρσάλων και το Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, καθώς και το παράδειγμα της Κύθνου από το δίκτυο ΔΑΦΝΗ και την κα Ντάβου. Ακολούθησε η κα Καλαδάμη από το Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ενέργειας. Η πρώτη θεματική ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κου Γεώργιζα, από το Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη.
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, η κα Κωνσταντινοπούλου από την επιτελική δομή ΕΣΠΑ συνόψισε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες της υφιστάμενης προγραμματικής περιόδου, δίνοντας και κάποιες πληροφορίες για την επόμενη περίοδο. Ο κος Βαρλαμίτης, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ταμείου που είναι διαθέσιμα για τους ΟΤΑ, δίνοντας έμφαση στα αντλιοστάσια, τον οδοφωτισμό, και τα κτίρια. Η κα Bossio, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα EU City Facility, το οποίο θα χρηματοδοτεί την ωρίμανση επενδυτικών δράσεων από πόλεις. Ο κος Ηλιόπουλος από την ΕΠΤΑ, συνόψισε το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στους Δήμους. Τέλος, ο κος Μαρινάκης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, παρουσίασε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για δήμους και τις δυνατότητες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πλαίσιο της καθοδήγησης και των συναντήσεων εκμάθησης που προσφέρει το έργο PROSPECT σε συμμετέχοντες δήμους.
Ο Δήμος Ανωγείων, εκπροσωπήθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση από τον δήμαρχο κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, όπου και υπέγραψε την πρόθεση συμμετοχής του Δήμου στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για την επίτευξη των στόχων, στη μείωση εκπομπών άνθρακα, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Γενικής Δ/νσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Συντονιστής της πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Δημάρχων» στην Ευρώπη, κ. Eero Ailio.
Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει:
«Η εκδήλωση πρόθεσης συμμετοχής του Δήμου μας για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανθρακική ουδετερότητα το 2030, αποτελεί συνέχεια παλαιότερης πρωτοβουλίας του Δήμου μας στην συμμετοχή του Συμφώνου των Δημάρχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020. Τότε ο Δήμος Ανωγείων είχε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης με την βοήθεια επιστημονικών φορέων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κάτι το οποίο μας είχε βοηθήσει στην κατανόηση των πολλαπλών ωφελειών που μπορεί να έχει ο Δήμος και οι Δημότες μας από την χρήση καθαρών πηγών ενέργειας. Με την συμμετοχή μας στην νέα αυτή πρωτοβουλία της ΕΕ στόχο έχουμε με την ορθολογική χρήση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά κυρίως να αποδείξουμε πως η τοπική κοινωνία έχει πολλαπλά κοινωνικά ωφέλει από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις».