Είναι συνδεδεμένη με τα διάφορα εκθέματα του Μουσείου απολιθώματα κ.λπ. και με τις ενδημικές πανίδες θηλαστικών της Κρήτης που εξαφανίστηκαν εντελώς από την Κρήτη πριν από 10.000 χρόνια. Τα απολιθώματα του πλειστόκαινου της Κρήτης, αλλά και τα πολύ παλιότερα αμμωνίτες, ιππάρια, δεινοθήρια αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες και συμβάλλουν στη κατανόηση της θεωρίας του Δαρβίνου.
Τα κείμενα είναι και στα αγγλικά, έτσι η έκθεση απευθύνεται και στους ξένους επισκέπτες της πόλης μας. Κυρίως όμως η έκθεση θα είναι προσπελάσιμη για τους μαθητές των σχολίων, μέσω μιας εκπαιδευτικής ξενάγησης.
Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημερωτικής συνάντησης προς τους εκπαιδευτικούς και σε όποιους άλλους ενδιαφέρονται, από τις 11:00 πμ. μέχρι τις 17:00 μμ στο Τέμενος Μασταμπά- Βελή Πασά Τζαμί (Σαθά και Μαρκέλλου, είσοδος ελεύθερη).
Θα παραστούν η αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, κυρία Φαλή Βογιατζάκη, ο καθηγητής Γεωλογίας Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Θεοδώρου Γεώργιος και η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κυρία Λίλη Αλευρά.