Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε η 75η επέτειος της ηρωικής Μάχης της Κρήτης στην Αθήνα την Κυριακή 15 Μαΐου 2015, και τιμήθηκαν όπως τους αξίζει οι Ήρωες της Μάχης αυτής.
Η Μάχη αυτή είναι μια εποποιία, στην οποία υποκλίθηκε και συνεχίζει να υποκλίνεται ολόκληρος ο κόσμος, καταγράφηκε με το ανεξίτηλο αιματοβαμμένο μελάνι της ιστορίας πριν από 75 χρόνια στην Κρήτη. Ένα γεγονός κομβικής σημασίας για την εξέλιξη και έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς κατέδειξε τον ηρωισμό των Κρητικών, που χωρίς κανένα ουσιαστικό αμυντικό μέσο κατάφεραν να αναμετρηθούν με την ισχυρότερη πολεμική μηχανή της εποχής, εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας, να κατατροπώσουν τη στρατιωτική ελίτ των αλεξιπτωτιστών και σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς να αναγκάσουν τον Χίτλερ να αλλάξει τα σχέδιά του απέναντι στο βασικό στόχο του, που ήταν η Ρωσία.
Η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν ένα απλό περιστατικό στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά εκείνο που κατέδειξε τη δύναμη της κρητικής ψυχής, το μεγαλείο της και έδωσε ορισμό στην αντίσταση με βαρύ τίμημα για ολόκληρο το νησί μας.
Η Μάχη της Κρήτης συγκλόνισε, συγκίνησε, αναθάρρησε τον κόσμο που μάχονταν τις δυνάμεις του Άξονα και έκανε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής να υμνήσουν την αντίσταση των Κρητικών και τη σημασία εκείνης της γιγαντομαχίας.
Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του τότε Βρετανού ηγέτη, του «πρωθυπουργού της Νίκης», όπως έμεινε στην Ιστορία ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος στην αυτοβιογραφία του αναφέρθηκε στον αρχηγό της Λουντβάφε Χέρμαν Γκέρινγκ, σημειώνοντας ότι «ήταν ηλίθιος», καθώς για μια «πύρρειο νίκη» θυσίασε «αναντικατάστατες δυνάμεις», με τις οποίες θα μπορούσε να είχε καταλάβει «την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, ίσως ακόμη και την Περσία».
Ο ίδιος ο Γερμανός διοικητής του σώματος αλεξιπτωτιστών στη Μάχη της Κρήτης Κουρτ Φον Στουντέντ δήλωσε μετά τον πόλεμο ότι η Κρήτη έγινε «ο τάφος» των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.
Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της σκληρής αυτής μάχης στο νησί.
Συγχρόνως διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στη βράβευση και αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης για το βιβλίο του «Μάχη της Κρήτης». Με το έργο του αυτό πρόσφερε τις υπηρεσίες που επιδίωκε στη Γερμανική Κυβέρνηση τη στιγμή που η Ελλάδα διεκδικεί τις γερμανικές οφειλές και οι συγκεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι πρόδωσαν τον αγώνα των ηρώων μας.
Στο βιβλίο αυτό αμφισβητεί τα εγκλήματα πολέμου των ναζί κατά του κρητικού λαού, χαρακτηρίζει τη σημασία της μάχης «στρατιωτικό μύθο» και επικρίνει τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στον κατακτητή χαρακτηρίζοντάς τον «μη έντιμο, βρόμικο και κτηνώδη», την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες». Μοναδική και μάλλον απίστευτη είναι η περίπτωση του Χάιντς Ρίχτερ, ενός ιστορικού που επιμένει να δηλώνει «πιστός φιλέλληνας», ενώ στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης» επιδίδεται σε μια προσπάθεια εκ των υστέρων εξαγνισμού των θηριωδιών που διέπραξαν οι ναζί στο νησί το 1941-1944.
Σύσσωμος ο Κρητικό λαός καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές και ζητεί από την Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης να αποκαταστήσουν το συντομότερο την ιστορική αλήθεια και να άρουν τον τίτλο στον παραπάνω ιστορικό παραχαράχτη, στη μνήμη των ηρώων της μάχης αυτής.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων και η Παγκρήτια Ένωση συνεργάστηκαν με τις άλλες Ομοσπονδίες των Κρητικών Σωματείων και όλοι με τα λάβαρά και τις κρητικές φορεσιές τους κατέφθασαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση στις 11 το πρωί όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνού και ιερέων του Ιερού Ναού.
Ακολούθως πεζή με τη Φιλαρμονική, το Στρατιωτικό άγημα και τα λάβαρα των Σωματείων πήγαν στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος και κατέθεσαν στεφάνια οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές καθώς και τα κορυφαία Κρητικά Σωματεία της Αττικής.
Εν συνεχεία η πομπή έφτασε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών μέσω της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας όπου έγινε τρισάγιο στο Μνημείο του Αστράτευτου Μαχητή της Μάχης της Κρήτης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των υπολοίπων Κρητικών Σωματείων Αττικής, φορέων και επιζώντων αγωνιστών.
Στο Αίθριο του Πολεμικού Μουσείου όπου και υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τις Μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Κρήτης, έγιναν οι χαιρετισμοί και αναφέρθηκαν τα ιστορικά γεγονότα από τους οργανωτές.
Ακολούθησαν δυο επίκαιρα Ριζίτικα τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου Κρητών Αγίου Δημητρίου «Αρόλιθος» και από την «Αμαριώτικη παρέα».
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από κρητικό συγκρότημα του Αμαριώτη λυράρη Αντώνη Κεχαγιαδάκη και το χορευτικό του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «ΚΡΗΤΕΣ» του Γιώργη Πετράκη. Τέλος προσφέρθηκε κρητικό κέρασμα.
Η εκδήλωση τιμής έκλεισε με την ευχή του χρόνου να οργανωθεί καλύτερα και τη μέρα αυτή να είναι η κορυφαία εκδήλωση τιμής με τη συμμετοχή όλων των Κρητικών Σωματείων και των 500.000 χιλιάδων Κρητών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο.
*O Στέφανος Αντωνακάκης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμαριωτών