«Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί»! Αυτό το μήνυμα Ελπίδας και αισιοδοξίας θέλησαν να στείλουν τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, στην ελληνική κοινωνία οι Σύλλογοι «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας», τιμώντας τους εθελοντές δότες μυελού των οστών που πρόσφεραν μόσχευμα σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, χαρίζοντάς τους έτσι το δώρο της ζωής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα», παρουσία των μελών των Δ.Σ. των δυο Συλλόγων, μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, γονιών και παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα, την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση. Ο καρκίνος παραμένει να είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου από ασθένεια στα παιδιά, αν και τα πράγματα σήμερα είναι τελείως διαφορετικά συγκριτικά με το παρελθόν, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι.
«Είναι θετικό», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, «ότι στην εποχή μας με τα τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα το ποσοστό επιβίωσης το οποίο πριν από 50 χρόνια ήταν 10%, τώρα είναι 90%, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί επαρκείς θεραπείες για κάποιες σπάνιες παθήσεις καθώς ο καρκίνος δεν είναι ένας, αλλά υπάρχουν 16 διαφορετικοί τύποι και πάνω από 100 υποκατηγορίες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε 280 με 300 νέες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου και το 80 % από αυτές αντιμετωπίζεται στο Νοσοκομείο μας με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αφού 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά. Αυτό που θα θέλαμε να στείλουμε ως μήνυμα στους γονείς που πρωτοακούν τη διάγνωση ότι το παιδί τους πάσχει από καρκίνο, είναι πως όλοι όσοι αποτελούμε την οικογένεια της Ελπίδα είμαστε εδώ, κοντά τους και διατηρούμε όσο γίνεται υψηλότερες σε επίπεδο τις υπηρεσίες που παρέχουμε μέσα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο και στον Ξενώνα της Ελπίδας.
Ενώ ταυτόχρονα γίνεται όλο και μεγαλύτερη η ανθρώπινη αλυσίδα που αγκαλιάζει τα παιδιά με καρκίνο και το έργο μας καθώς συστρατεύονται στο πλευρό μας όλο και περισσότεροι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Τους ανθρώπους αυτούς θελήσαμε σήμερα να τιμήσουμε στο πρόσωπο τριών γυναικών που βρέθηκαν να είναι συμβατές με ασθενή και του πρόσφεραν το δώρο της ζωής δίνοντας μόσχευμα μυελού των οστών. Τιμάμε λοιπόν σήμερα τις 2 πρώτες δότριες από την δική μας Τράπεζα Μυελού «Όραμα Ελπίδας» που έδωσαν μόσχευμα για να σώσουν δύο ασθενείς. Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις τιμώμενες σήμερα, ένα ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας για τη μεγάλη προσφορά που έκαναν ώστε να χαρίσουν σε κάποιον άλλο τη ζωή, για το παράδειγμα που δίνουν και για την ανεκτίμητη βοήθειά τους στο έργο μας. Γίνονται συνάμα η ζωντανή απόδειξη ότι ο λαός μας είναι πάντα εκεί όταν τον χρειαστείς, πάντα έτοιμος όταν ενστερνίζεται ένα όραμα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Όραμα της Ελπίδας».
Σχετικά με τις δότριες που τιμήθηκαν αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη είναι μητέρα τριών παιδιών από την Τήνο, που έδωσε μόσχευμα σε παιδί που νοσηλευόταν στην Ογκολογική Μονάδα και θα πρέπει να μείνει ανώνυμη λόγω του κανονισμού που διέπει τη σχέση δότη και λήπτη όταν αυτοί βρίσκονται στο ίδιο νοσηλευτικό κέντρο. Την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου παρέδωσε στη δότρια ο καθηγητής Στέλιος Γραφάκος, ο οποίος μετέβη στην Τήνο για να πάρει μέρος σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου.
Η δεύτερη δότρια είναι μητέρα ενός παιδιού από τη Ρόδο. Το όνομά της είναι Ειρήνη Χρυσανθή. Είναι καθηγήτρια αγγλικών και όπως και η πρώτη ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα της Ελπίδας όταν βρέθηκε μέσα από την παγκόσμια τράπεζα ότι είναι συμβατή με έναν ενήλικα ασθενή στη Γερμανία. Η Ειρήνη έγινε εθελόντρια πριν από 3 ακριβώς χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, όταν είχε νοσήσει τότε ένα παιδάκι από τη Ρόδο και το οικογενειακό περιβάλλον του ξεκίνησε εκστρατεία για να βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα. Ο Σύλλογος «Ροδαυγή» είχε οργανώσει τότε την προσπάθεια και η πρόεδρός του, Αικατερίνη Μπούκλα, τιμήθηκε εκείνη τη χρονιά από την Ελπίδα, καθώς τα 700 δείγματα από δότες που είχαν συγκεντρωθεί τα πρόσφερε στο «Όραμα Ελπίδας».
Η τρίτη εθελόντρια, η Νικολέττα Ευριπίδου, είναι η πρώτη δότρια στην Ελλάδα. Γράφτηκε το 1992 όταν ο σύζυγός της που έπασχε από λευχαιμία χρειαζόταν μόσχευμα. Τότε είχε δηλώσει ότι θέλει να εγγραφεί και εθελόντρια δότρια για οποιονδήποτε χρειαστεί. Το 1994 βρέθηκε συμβατή για έναν ασθενή από την Ελλάδα, ενώ ο σύζυγός της τελικά δεν κατάφερε να βρει μόσχευμα. Πλέον η Νικολέττα έχει στρατευθεί στο πλευρό της Ελπίδας και του Οράματος Ελπίδας ως εθελόντρια και συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο με όλη της την καρδιά.
Στην εκδήλωση, ο κ. Μανώλης Παπασάββας διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μίλησε για τον ρόλο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και για τις αισιόδοξες προοπτικές που διαγράφονται εξ αιτίας της υποδομής της, του Προγράμματος Αδελφοποίησης με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του εξωτερικού, και της διεύρυνσης της επιστημονικής έρευνας για την καταπολέμηση της νόσου.
«Στη μάχη αυτή κατά του παιδικού καρκίνου, υπογράμμισε ο κύριος Παπασάββας, το σημαντικότερο ορόσημο για το νοσοκομείο μας ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων από το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα και ιδιαίτερα από την πρόεδρο κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η ίδρυση και λειτουργία του ογκολογικού νοσοκομείου μας, δωρεά του Συλλόγου Ελπίδα, άλλαξε άρδην τους όρους της μέχρι τότε άνισης μάχης με τη νόσο…
Στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του νοσοκομείου μας έχουν πραγματοποιηθεί 16.254 νοσηλείες και έχουν διενεργηθεί 83.320 θεραπείες στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Δεν υπάρχει πια λίστα αναμονής για εισαγωγή παιδιών στο νοσοκομείο. Νοσηλεύουμε παιδιά ανασφάλιστα, άπορα και παιδιά μεταναστών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ακόμα και από γειτονικές χώρες όπως Αλβανία Σερβία ακόμα και από την Παλαιστίνη γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και θεραπεία του καρκίνου. Η πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στις ενδεδειγμένες θεραπείες και η απόλαυση με ίσους όρους του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ιατρικής φροντίδας είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σ’ αυτή την αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Ελπίδα προς τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και στις οικογένειές τους προστέθηκε χάρις στη διορατικότητα της κυρίας Βαρδινογιάννη ένας ακόμη σημαντικός κρίκος με την ίδρυση το 2013 της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η λειτουργία της τράπεζας αποτελεί ένα ακόμα δυνατό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας…».
Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Στέλιου Γραφάκου επιστημονικού διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού και στην τεράστια και συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Τράπεζας Εθελοντών Μυελού των Οστών, και ανακοίνωσε ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας της έχουν εγγραφεί πάνω από 21.000 δότες, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. «Πιστεύουμε, τόνισε ο κύριος Γραφάκος, ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με πρωτοπόρο το «Όραμα», θα έχουμε πάνω από 100 χιλιάδες δότες έτσι ώστε το 80% των Ελλήνων που χρειάζονται μεταμόσχευση να μπορούν να βρίσκουν μόσχευμα μέσα στην Ελλάδα και να μην τους στέλνουμε στο εξωτερικό».
Το «παρών» στη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έδωσε και ο αγγελιοφόρος της Ελπίδα Σάκης Ρουβάς, που βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της Ελπίδας και ηγείται της ενημερωτικής καμπάνιας για την εθελοντική προσφορά μυελού. Ο Σάκης απένειμε στη δότρια, κ. Χρυσανθή, την Τιμητική Πλακέτα της «Ελπίδας», ενώ τα λόγια του προκάλεσαν τη συγκίνηση και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων: «Είδα, με πόση ταπεινότητα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Μαριάννα μας, έχει εργαστεί και αναφέρεται στους συνεργάτες της, στις μητέρες, στα παιδιά και αισθάνομαι κ εγώ ταπεινά. Μαριάννα είσαι ένας άγγελος που ήρθες στη γη και κάνεις ένα τεράστιο έργο και μας δείχνεις τον δρόμο για το πώς πρέπει και εμείς να εργαστούμε για τον συνάνθρωπό μας. Θέλω να προσφέρω παραπάνω και δεν ξέρω τον τρόπο. Ευτυχώς που υπάρχει η Μαριάννα που μας εμπνέει… Βλέπω τις υπέροχες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελπίδας και νιώθω ευγνωμοσύνη… Νιώθω ότι είμαστε μια ομάδα…», είπε.
Συγκίνηση και θερμό χειροκρότημα προκάλεσαν το γραπτό μήνυμα που έστειλε η δότρια από την Τήνο, καθώς και οι δηλώσεις των δύο παρευρισκομένων δοτριών.
«Είναι ηθική μας υποχρέωση», έγραψε η δότρια στην επιστολή της, «να συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας που η ζωή δεν τους χαρίστηκε απλόχερα. Άλλωστε εγώ έχω ήδη βραβευθεί με το καλύτερο βραβείο. Τις ζωγραφιές του καλού μου φίλου. Θα δεχθώ με πολύ χαρά το βραβείο γιατί ξέρω ότι έτσι γίνομαι αρωγός στις προσπάθειές σας για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών και θα φωτίσετε με ελπίδα τα πρόσωπα δεκάδων μικρών παιδιών και όχι μόνο».
Η κυρία Ευριπίδου, βαθιά συγκινημένη μόλις που μπόρεσε να πει: «Νιώθω πολύ μεγάλη συγκίνηση για την τιμή που μου γίνεται σήμερα. Το ότι ήμουν η πρώτη Ελληνίδα δότρια ήταν καθαρή τύχη. Το ότι έδωσα μυελό των οστών ήταν η μεγαλύτερη ευλογία! Εύχομαι το ίδιο να ζήσετε και εσείς».
Και η κυρία Χρυσανθή πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι έκανα το αυτονόητο. Αυτοί που πρέπει να βραβεύονται καθημερινά είναι η ομάδα του Συλλόγου Όραμα Ελπίδα και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη που είναι για μένα πρότυπο γυναίκας μητέρας και συναδέλφου. Ο Θεός να σας έχει καλά να συνεχίσετε το ταξίδι!».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Πίστη», Χρήστος Βλάχος, που στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το έργο της Ελπίδα και του Οράματος Ελπίδας.
Επίσης στην εκδήλωση τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στο έργο της Ελπίδας και του Οράματος Ελπίδας τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων», που εκπροσωπήθηκαν από την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Βάσια Παπαδοπούλου, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμητρα Τσούγια και αντιπροσωπεία από 15 μαθητές -οι μαθητές διοργάνωσαν τα περασμένα Χριστούγεννα bazaar και πρόσφεραν τα έσοδά τους στην Ελπίδα.
Τέλος τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, που ζει και εργάζεται στη Σουηδία και στηρίζει το έργο της Ελπίδας. Στο πρόσωπό της ο Σύλλογος θέλησε να τιμήσει τους Έλληνες δημοσιογράφους της Ομογένειας, που διαδίδουν τα μηνύματά της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.