Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, η βραβευμένη παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» θα παρουσιαστεί για μία μόνο βραδιά το Σάββατο 24 Ιουνίου, στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν. Η παράσταση βασίζεται στο ποίημα «Ο Κρητικός» του Διονύσιου Σολωμού και με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατο του εθνικού ποιητή φέτος, ανέβηκε στο Λονδίνο, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού και στην Ελλάδα.
«Σε αυτή την τόσο αντιποιητική εποχή που ζούμε να ξαναφέρουμε την ποίηση στη ζωή μας» λέει ο σκηνοθέτης Μάριος Ιορδάνου. «Μέσα από το σπουδαίο έργο του Διονύσιου Σολωμού και άλλων Ελλήνων που άφησαν τέτοια πνευματική κληρονομιά, όπως ο Καβάφης, ο Καζαντζάκης, ο Ρίτσος και τόσοι άλλοι, μπορεί να έρθει η αλλαγή που πολλοί επιζητούμε. Κι αυτό, γιατί για ν’ αλλάξει αυτός ο κόσμος, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Η ποίηση σε κάνει πιο ανθρώπινο. Η ποίηση, όπως έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος έχει χρέος να φέρει τις ψυχές κοντά, ξεπερνώντας ό,τι τις διχάζει. Ο Διονύσιος Σολωμός είναι πνεύμα παγκόσμιο και ο «Κρητικός» του ίσως η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης που εμπνεύστηκε ποτέ ποιητής. Ξεπηδάει από την αιματοβαμμένη Κρήτη και ξεπερνάει το χρόνο και τον τόπο. Γίνεται σύμβολο αιώνιο αιώνιας αγάπης».
Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ενώ στη συνέχεια, ανέβηκε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Λόφο του Στράνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, τη Ζάκυνθο, όπου εμπνεύστηκε και έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Αισχυλείων. Φέτος, τον Οκτώβριο αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ μνήμης και τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και στις 18 Μαρτίου παρουσιάστηκε στο Λονδίνο με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατο του ποιητή.
«Τα τελευταία χρόνια με τον Μάριο Ιορδάνου έχουμε επιλέξει να κάνουμε ένα θέατρο που θα ταξιδεύει και θα αναδεικνύει τον ελληνικό λόγο και πολιτισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό» λέει η Σοφία Καζαντζιάν. «Η τέχνη δε δέχεται σύνορα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της, ενώνει και ανοίγει τις καρδιές και το πνεύμα διάπλατα. Είναι το σταυροδρόμι που ενώνονται οι πολιτισμοί, τα έθνη, οι άνθρωποι. Όταν βλέπεις στους στίχους του Διονύσιου Σολωμού να συγκινούνται το ίδιο Έλληνες, Γερμανοί, Ελβετοί, Άγγλοι, καταλαβαίνεις πως η Ελλάδα του Δ. Σολωμού κυλάει στις φλέβες κάθε λαού και πως τα σύνορα που βάζουμε μέσα και έξω από εμάς είναι ψευδαισθήσεις».
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία/ Μουσική Επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Βαλεντίνο Βαλάσης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαγιάννη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Αμπατζή, Λουκία Ανάγνου, Νικολέττα Βλάχου, Αναστασία Δέλτα, Μάρα Ζαλώνη, Μαρίνα Καλαματιανού, Μαριάννα Κατσιβαρδά, Κωνσταντίνα Κατσουλάκου, Διονύσης Κοκκοτάκης, Άντρεα Μαύρου, Ακριβή Μαλισσόβα, Στέφανος Ματζανάς, Παντελής Μυλλάς, Μέλπω Μπατσακούτσα, Χριστίνα Παπαγιάννη, Κώστας Παπάς, Στυλιάνα Περατικού, Παναγιώτης Σαχάς, Δημήτρης Τσαγκάλης, Μαρήλια Φραντζεσκάκη.
Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ