Νεκρός ανασύρθηκε χθες το πρωί από τη λίμνη του Φράγματος των Ποταμών ο κροκόδειλος, που τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο διαβιούσε στα νερά της λίμνης του Αμαρίου. Το ερπετό που -βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη- φαίνεται σύμφωνα με τις εξετάσεις που διενήργησε ο κτηνίατρος ότι κατέληξε πριν δέκα ημέρες τουλάχιστον και ο θάνατός τους οφείλεται σε φυσικά αίτια που σχετίζονται με τις παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή. Ο κροκόδειλος εντοπίστηκε να επιπλέει στη λίμνη το απόγευμα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση ανάσυρσής του από την ομάδα άμεσης επέμβασης της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, που είχε συσταθεί με σκοπό την παγίδευση του ζώου.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το ζώο ετάφη υγειονομικά, ενώ σε διάστημα περίπου ενός έτους θα γίνει η εκταφή του, ώστε τα οστά του να μεταφερθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο, για ερευνητικούς σκοπούς.
Παράλληλα, όπως ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής, δεν αποκλείεται σε άλλο χρόνο, νωρίτερα του έτους να ανιχνευτεί με ειδικό μηχάνημα η τυχόν ύπαρξη μικροτσίπ στο ερπετό που θα προσδιορίζει την ταυτότητά του και ενδεχομένως τον ιδιοκτήτη του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης: «Στις 29-3-2014 εντοπίστηκε νεκρός ο κροκόδειλος του Φράγματος των Ποταμών, κοντά στις όχθες της λίμνης. Κλιμάκιο της Ο.Α. Ε με τη συμμετοχή κτηνιάτρου, επισκέφτηκε την περιοχή σήμερα 30-3-2014, όπου διαπιστώθηκαν ότι:
- Στην περιοχή υπήρχε έντονη δυσοσμία πτώματος.
- Το ζώο βρισκόταν σε τυμπανιαία κατάσταση εντός του νερού της λίμνης.
- Μερική αποκόλληση των φολίδων.
- Υποχώρηση των οφθαλμικών βολβών και εμφάνιση κογχών.
- Συνολικό μήκος 1,70μ. και μήκος σώματος 0.85μ.
Ο θάνατος του ζώου οφείλεται σε φυσικά αίτια, λόγω των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών του φετινού χειμώνα. Το ζώο απομακρύνθηκε από την περιοχή, θα ταφεί υγειονομικά, ενώ το μουσείο Φυσικής Ιστορίας ζήτησε να πάρει τα οστά του για ερευνητικούς σκοπούς».
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες η κυρία Χαρά Καργιολάκη, διευθύντρια Δασών Ρεθύμνης και πρόεδρος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ένα κλιμάκιο της ομάδας άμεσης επέμβασης στο οποίο συμμετείχαμε και εγώ και ο κύριος Μαμαγκάκης, καθώς επίσης και ένας κτηνίατρος και εκπρόσωπος από την Αντιπεριφέρεια πήγαμε στην περιοχή, είδαμε το πτώμα του ζώου κι έγινε μία μικρή αυτοψία στην οποία το ζώο φαινόταν να μην έχει προβλήματα στο σώμα του. Υπήρχε μία έντονη δυσοσμία διότι πρέπει να ήταν κάμποσες μέρες νεκρό, ήδη είχαν αρχίσει να αποκολλούνται οι φολίδες από το δέρμα του και επίσης δεν υπήρχαν οι οφθαλμικοί βολβοί. Τελικά, ο «Σήφης» ήταν γύρω στο 1.70 όπως τον μετρήσαμε, το μήκος του σώματός του ήταν 0,85 – δηλαδή αφαιρούμε την ουρά- και απ’ ό,τι φαίνεται δεν άντεξε τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Ήταν πολλές μέρες με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς την εμφάνιση του ήλιου, οπότε δυστυχώς «έφυγε». Όπως όλα τα πτώματα αντίστοιχα θάβονται υγειονομικά, έτσι θα ταφεί και αυτό υγειονομικά και κάποια στιγμή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα πάρει τα κόκαλα, κάτι το οποίο ήδη το έχει ζητήσει για ερευνητικούς σκοπούς. Με την εκταφή του θα δοθούν απαντήσεις για το αν υπάρχει ή όχι τσιπάκι και ουσιαστικά αν υπάρχει τότε είναι νόμιμος, διαφορετικά θα σημαίνει ότι είναι παράνομος».
Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, διευθυντής Διαχείρισης Έργων Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για την παγίδευση του ζώου και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έκανε ο Οργανισμός μαζί με την ομάδα που είχε συσταθεί για τη σύλληψη του ζώου ζωντανού, δεν τα καταφέραμε. Χθες (προχθές) το μεσημέρι ειδοποιηθήκαμε από τον φύλακα που έχουμε στο Φράγμα ότι βρέθηκε μέσα στο νερό, κοντά στην ακτή στην περιοχή προς την Πατσό το ζώο αναποδογυρισμένο, σε τυμπανιαία κατάσταση και ψόφιο.
Η πρώτη προσπάθεια για τη «σύλληψή» του ήταν με τον κύριο Μπερά που ήρθε τον Αύγουστο και κάθισε τέσσερις μέρες. Με το που πήγαμε να το πιάσουμε για πρώτη φορά τον Αύγουστο, -τότε που είχαμε λάβει όλα τα μέτρα στην περιοχή (φώτα, σίγαση), χάθηκε το παιχνίδι γιατί κάποιος δεν μας άφησε να ξεκινήσουμε σωστά, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η δεύτερη προσπάθεια έγινε τον Οκτώβριο 2014, πέρυσι δηλαδή, πάλι με τον κύριο Μπερά, έκατσε τρεις μέρες, έφτασε πολύ κοντά αλλά δεν κατάφερε να το πιάσει. Ενδιάμεσα είχε πάει πάρα πολλές φορές ο κύριος Λυμπεράκης με τον φύλακα που έχουμε εκεί πέρα. Συγχρόνως, φέτος, περίπου στις 14 Φεβρουαρίου, για δύο μέρες ήρθε η εθελοντική δράση κτηνιάτρων Ελλάδος, με επικεφαλής κάποιον από το Ντίσελντορφ. Επτά άτομα προσπάθησαν επί δύο μέρες να τον πιάσουν και ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε ζωντανό. Από εκεί κι έπειτα τον ψάχναμε περίπου 1,5 μήνα, δεν καταφέραμε να τον βρούμε και χθες τελικά τον βρήκαμε, αλλά είχε πλέον πεθάνει.
Η εκτίμηση με βάση την κατάσταση στην οποία τον βρήκαμε, είναι ότι ο θάνατός του προήλθε περίπου τουλάχιστον 15 μέρες πριν. Μην ξεχνάμε ότι από τον Φεβρουάριο και μετά είχαμε πολύ κρύο χειμώνα και το νερό πλησιάζει στους 5 βαθμούς, είναι πάρα πολύ κρύο κι όσο αρχίζουν τα χιόνια και κατεβαίνουν προς το Φράγμα κρυώνει ακόμη περισσότερο το νερό. Προφανώς δεν άντεξε, ενδεχομένως ο θάνατός του να είχε σχέση και με το φαγητό και την πέψη που δεν μπορούσε να κάνει, ενώ κανονικά αυτό τώρα θα έπρεπε να βρισκόταν κάπου ναρκωμένο, κάτι το οποίο δεν έγινε και γενικότερα δεν ήταν το περιβάλλον του η λίμνη κι έγινε ό,τι έγινε».