Ζώα που έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου και σκελετωμένα βαρελόσκυλα κατατάσσουν την Κρήτη στην πρώτη θέση με τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα.
Η θλιβερή αυτή πρωτιά αντικατοπτρίζει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με περίπου 80-100 περιστατικά να καταγγέλλονται ετησίως. Μάλιστα αυτό συμβαίνει την ώρα που στην Αθήνα, που έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό, φθάνουν στην αστυνομία 100-120 καταγγελίες.
Στη ντροπιαστική αυτή λίστα ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 50-60 καταγγελίες για κακοποιήσεις, η Πελοπόννησος με 40 και η δυτική Ελλάδα με 30-45, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο: «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία».
Για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα έφθασαν στελέχη των αστυνομικών και δικαστικών αρχών τους Λος Άντζελες ενώ καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή της είχε και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, όπως και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Συμμαχία για την Ελλάδα».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, της οποίας συντονιστής ήταν ο κλινικός ψυχολόγος Αλέξης Μορντώ, συζητήθηκε και αναπτύχθηκε το ζήτημα της σύνδεσης ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης των ζώων. Αναλύθηκε επιστημονικά τόσο η ψυχολογική, όσο και η αστυνομική και η νομοθετική προσέγγιση του θέματος, οδηγώντας στην εξαγωγή χρήσιμων και σημαντικών συμπερασμάτων.
Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών του Λος Άντζελες και της ελληνικής αστυνομίας, εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί επί του θέματος. Επίσης, παρουσιάστηκαν -για πρώτη φορά στην Ευρώπη- τα συμπεράσματα εφαρμογής του νόμου στις Η.Π.Α για τη σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα.
Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ελληνικής αστυνομίας από όλη τη χώρα, καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης και των εισαγγελικών αρχών.
Η αστυνόμος Α’ Kelly Mulldorfer της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λος Άντζελες δήλωσε ότι «από το 2005 έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κακοποίησης των ζώων και της κακοποίησης ανθρώπων. Έχουμε αρχίσει να διερευνούμε όλα τα περιστατικά κακοποίησης και βίαιης μεταχείρισης ζώων, περιπτώσεις κυνομαχιών, περιπτώσεις κοκορομαχιών, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράλληλα εγκλήματα, που αφορούν σε μανιακούς δολοφόνους, σε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και άλλα εγκλήματα κατά των ανθρώπων».
Η ΕΛ.ΑΣ. θα αντλήσει από τα αμερικανικά στελέχη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ αναμένεται να προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης ζώων που έχουν τσιπ, για τις περιπτώσεις που ανήκουν σε κάποιον και έχουν χαθεί. Στην Αθήνα, βρίσκεται και η Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων της Βιρτζίνια κ. Michelle Welch, η οποία θα συνεργαστεί με την Εισαγγελία Αθηνών για να παρέχει τεχνογνωσία γύρω από τη θεσμική θωράκιση των ζητημάτων αυτών.
Η κ. Welch επιχείρησε να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η κακοποίηση ενός ζώου με την άσκηση βίας σε βάρος ανθρώπων: «Έχουμε δει λοιπόν, πάρα πολλές φορές ότι συνήθως το πρώτο χτύπημα δίνεται σε ένα ζώο, προκειμένου να φανεί όλη αυτή η εξουσία που έχει κάποιος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, έχουμε δει ότι ο δράστης έχει κακοποιήσει, καταρχήν, ένα ζώο προκειμένου να συμμορφωθεί ένα παιδί, είτε η κακοποίησή του αυτή είναι ψυχολογική, είτε είναι σωματική».
Μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας, ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η ημερίδα, αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την ελληνική αστυνομία, γιατί για πρώτη φορά αναπτύσσεται μία συνεργασία προκειμένου να αναδειχθούν πολύ σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ της κακοποίησης των ζώων, της παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών, της ενδοοικογενειακής βίας όπως και άλλων μορφών βίας.
Είναι γεγονός ότι η προστασία των ζώων του τόπου μας αποτελεί ένα πρωταρχικό κοινωνικό ζήτημα που αφορά κρατικούς, και τοπικούς φορείς, και φυσικά όλους τους πολίτες της κοινωνίας μας.
Η ελληνική αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της προστασίας των ζώων και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα περιστατικά κακομεταχείρισής τους, που πραγματοποιούνται κατά καιρούς. Παράλληλα, στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης φιλοζωικής συνείδησης και κουλτούρας στη χώρα μας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η ορθή μεταχείριση των ζώων καταδεικνύει υψηλό επίπεδο παιδείας και σωστή διαμορφωμένη κοινωνική κουλτούρα. Απεναντίας όπως χαρακτηριστικά είπε ο αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον: «Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι».
Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι υπάρχει σύνδεση της κακοποίησης ζώων με άλλες εγκληματικές συμπεριφορές των δραστών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Η κακοποίηση ζώων, από πολλά χρόνια πριν αναγνωριζόταν ως σημάδι παθολογίας των πιο βίαιων παραβατών. Οι μεγαλύτεροι εγκληματίες-δολοφόνοι στην ιστορία έχουν παρελθόν κακοποίησης ζώων, όπως ο Theodore Bundy που σκότωσε περίπου 30 ανθρώπους, στην έρευνα που ακολούθησε, αποδείχθηκε το γεγονός πως όταν ήταν παιδί, έβλεπε τον παππού του να βασανίζει ζώα.
Επίσης, το έτος 1871, ο W. Hogarth στο έργο του «Τα 4 στάδια της κακοποίησης», έδειχνε στο πρώτο στάδιο ένα παιδί που βασανίζει ένα σκύλο ενώ στο τέταρτο στάδιο έδειχνε το παιδί που πλέον είχε μεγαλώσει, να καταδικάζεται σε απαγχονισμό ως τιμωρία για δολοφονία που διέπραξε.
Οι πολυετείς έρευνες καταδεικνύουν πως το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, έχει πολύ βαθιές εκφάνσεις και σχετίζεται άμεσα με το σύνολο σχεδόν των έκνομων και βίαιων συμπεριφορών, όπου μία εξ αυτών είναι και η οικογενειακή βία.
Σας υπενθυμίζω απλά, ότι η προστασία των ζώων από την ανθρώπινη βαρβαρότητα, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει πέραν της αυστηρής ποινικής μεταχείρισης των παραβατών και των αστυνομικών μέτρων πρόληψης και καταστολής, να συνοδεύεται από την γενικότερη ενεργή κοινωνική συμμετοχή, έχοντας ως οδηγούς και συμπαραστάτες, τις φιλοζωικές οργανώσεις».
Πληροφορίες από ανακοίνωση της ΕΛΑΣ και από huffingtonpost.gr.