Τη βούληση τους να εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες του ενετικού λιμανιού και συγκεκριμένα στο κομμάτι που αφορά την ύπαρξη ελεύθερου διαδρόμου μήκους 2.40 μ. για τους πεζούς, εκφράζουν με δηλώσεις τους στα «Ρ.Ν.» τόσο ο δήμαρχος Ρεθύμνου, όσο και η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
Η απόφαση του ΚΑΣ αποτελεί νόμο του κράτους διαμηνύουν σε όλους τους τόνους και δεσμεύονται για την διάθεση τους να μπει επιτέλους τάξη στην χρόνια αναρχία που επικρατεί στην περιοχή, που έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία πολλά χρόνια από την αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την διέλευση των πεζών, ντόπιων και επισκεπτών που θέλουν να κάνουν την βόλτα τους και να απολαύσουν το επιβλητικό μνημείο.
Ήδη, το Λιμενικό Ταμείο έχει πάρει απόφαση για τις παραχωρήσεις κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από την εσωτερική πλευρά των καταστημάτων, αφήνοντας ελεύθερο διάδρομο για τους πεζούς το μήκος των 2.40 μέτρων όπως προβλέπει το ΚΑΣ. Απόφαση η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Δ.Σ του Λ.Τ.
Ωστόσο, η ένσταση του λιμενάρχη Ρεθύμνου που έθιξε το ζήτημα ασφάλειας τω πεζών, έχει ως αποτέλεσμα με βάση τα όσα η σχετική νομοθεσία προβλέπει, να πρέπει η απόφαση του Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου να λάβει την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ήδη, η σχετική απόφαση έχει σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία και αναμένεται η σχετική απάντησή της.
Παράλληλα, ζητήθηκε η άποψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την τοποθέτηση κάποιου προστατευτικού, ώστε να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο επικινδυνότητας όπως αυτό τέθηκε. Η Αρχαιολογική υπηρεσία απάντησε με έγγραφό της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επιφυλάσσεται ως προς την αισθητική του αποτελέσματος.
Χαρακτηριστικά, στο έγγραφο της αναφέρει: «Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των πεζών σε περίπτωση που αυτοί θα κινούνται σε μεγάλες ομάδες από την πλευρά του κρηπιδώματος, εφόσον θεωρείται από πλευράς σας ότι προκύπτει πρόβλημα διασφάλισης της πορείας τους θα μπορούσε να εξεταστεί, παρότι έχουμε επιφυλάξεις για το αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με το μνημείο, η τοποθέτηση μεταλλικών κάθετων στοιχείων με αλυσίδα, κατά μήκος του κρηπιδώματος του ενετικού λιμένα σε σύνδεση με τους φωτιστικούς στύλους και με αισθητική σύνδεση με αυτούς, στην στενή ανατολική πλευρά του λιμένα, όπου η ζώνη διέλευσης των πεζών θα έχει εύρος τουλάχιστον 2.40 μέτρα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ κατά την χειμερινή περίοδο που δεν θα τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα, το προστατευτικό αυτό σύστημα να αφαιρείται».
Το Λιμενικό Ταμείο ετοιμάζει ήδη σχετική μελέτη προκειμένου να την καταθέσει στην αρχαιολογία, ωστόσο είναι σαφές από το παραπάνω έγγραφο ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για οποιαδήποτε κατασκευή στο ενετικό μνημείο.
«Δεν μπορεί κανείς να αγνοεί τους νόμους του κράτους»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΚΑΣ αποτελεί νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί, ενώ απαντώντας στην παρέμβαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, τονίζει ότι το Λιμενικό Ταμείο και ο δήμος ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες μετά και τις αιτιάσεις που τεθήκαν για το ζήτημα ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει νόμος του κράτους για τις λειτουργίες του λιμανιού και δεν μπορεί κανένας να τον αγνοεί και να κάνει τα στραβά μάτια.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», με αφορμή και την χθεσινή παρέμβαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, είπε: «Το Λιμενικό Ταμείο, και η πλειοψηφία την οποία εκφράζει η Νέα Αντίληψη, προσπάθησε αυτή την απόφαση να την επικυρώσει. Δυστυχώς είχε μειοψηφία στην απόφαση αυτή. Και τη μειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης τη θέτω στην κρίση του κόσμου. Αυτό που είχε πολύ μεγάλο θέμα, είναι η μειοψηφία που ήγειρε ο κύριος λιμενάρχης. Αυτό μας αναγκάζει να στείλουμε την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου με δεδομένη τη μειοψηφία του κυρίου Λιμενάρχη στην Αποκεντρωμένη για να μπορέσει να εγκριθεί. Αν δεν εγκριθεί, δεν μπορεί να εκτελεστεί αυτή η απόφαση. Δεν είναι λοιπόν ότι ξεκινήσαμε άσχημα. Ακολουθούμε τις νόμιμες διαδικασίες. Εμείς δεν μπορούμε ως θεατές απλώς να κάνουμε κριτική, αλλά πρέπει να σεβόμαστε απολύτως τους νόμους για να μην είναι προσβλητέες οι αποφάσεις μας στα δικαστήρια και ακυρωτέες. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε αυτή τη διαδικασία. Εκείνο που θέλω να πω είναι να κατανοήσουν όλοι, ότι αυτή η απόφαση του ΚΑΣ , η οποία μετά την επικύρωσή της από τον υπουργό πολιτισμού είναι νόμος του κράτους που δεν μπορεί κανείς να αγνοεί, κυρίως δεν μπορεί να αναστέλλει είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει. Χαίρομαι που οι αρχιτέκτονες επισημαίνουν ότι οι αιτιάσεις που θέτουν οι επιχειρηματίες είναι στην ουσία προσχηματικές και μπορούμε να ξεκινήσουμε από τώρα την εφαρμογή αυτής της απόφασης χωρίς προβλήματα. Αν υπάρχουν θέματα λειτουργικά ή οτιδήποτε άλλο, είμαστε εδώ και νομίζω ότι το ΚΑΣ θα είναι παρόν να μπορεί να επικοινωνήσουμε μαζί του για τυχόν άλλες παρεμβάσεις που πρέπει τυχόν να ξαναδούμε ή να ξανασκεφτούμε. Πάντως, από το σημερινό μπάχαλο, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ποτέ χειρότερη εικόνα στο ενετικό λιμάνι».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Λ.Τ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, ανέφερε:
«Πρέπει και οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτόν το νόμο όπως ακριβώς αναφέρεται στην απόφαση του ΚΑΣ που υπερισχύει όλων. Δεν μπορώ να καταλάβω τα 2,40 πως τίθεται θέμα ασφάλειας, που στο 1 μέτρο της παλιάς δεν τίθεται θέμα. Αυτό είναι το ένα. Και δεύτερο, όταν εγώ έχω μια μελέτη στα χέρια μου, που μου λέει ότι ούτε από ‘κει και περά θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Από τη στιγμή όμως που είναι μια απόφαση ειλημμένη, υπάρχει μια απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού, υπάρχει μια σφραγίδα του υπουργού, δεν μπορεί κανένα λιμενικό ταμείο και κανένας φορέας να αγνοήσει την απόφαση αυτή την επίσημη. Στο δημοτικό συμβούλιο έχει σταλεί ήδη η απόφασή μας. Ας εποπτεύσουνε τα αρμόδια όργανα και ας περιφρουρήσουμε όλοι μαζί την απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού. Αυτή είναι η θέση μας και εκεί εμμένουμε. Πρέπει όλα αυτά να τα σεβαστούμε και έχοντας σα γνώμονα και την εμπορικότητα της συγκεκριμένης περιοχής – δεν είναι η πρωτεύουσα ανάγκη – αλλά θα πρέπει το τρίπτυχο που αφορά την εξυπηρέτηση των πεζών, ανάδειξη των λειτουργιών του λιμένα και εμπορική δραστηριότητα, να συνυπάρξει αρμονικά. Ως προς το κομμάτι της ασφάλειας που έχει τεθεί, να γίνει το συντομότερο δυνατόν, να υπάρξει μια πρόταση, καλόβουλα, να φτιαχτεί όλο αυτό και να θωρακιστεί έτσι όπως πρέπει έτσι ώστε να δοθεί και το λιμάνι του Ρεθύμνου να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει. Το καθιερωμένο όπως ήταν τώρα ποτέ δεν ωφέλησε την περιοχή. Ποτέ δεν είχαμε τη δυνατότητα όλοι εμείς και οι Ρεθεμνιώτες αλλά και οι επισκέπτες ούτε να φωτογραφίσουν το λιμάνι ούτε να περπατήσουνε στο λιμάνι. Άρα λοιπόν, μήπως πρέπει να δούμε και ‘μεις τη συγκεκριμένη τη μελέτη αν θα έχει τα συγκεκριμένα οφέλη για το λιμάνι και για τη δραστηριότητά τους;» και σχολιάζοντας την παρέμβαση των αρχιτεκτόνων τόνισε ότι δεν διαφοροποιούνται με τις θέσεις τους, αντιθέτως όλοι μαζί οι φορείς δήμος, λιμενικό ταμείο, αρχαιολογία, λιμενική αρχή, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων πρέπει να συνεργαστούν και να περιφρουρήσουν τη φυσιογνωμία του μνημείου.
«Προσωρινή η μεταφορά του περιπτέρου»
Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του περιπτέρου από το σημείο που είναι σήμερα και την τοποθέτησή του μπροστά από το τελωνείο η πρόεδρος του Λ.Τ. ξεκαθαρίζει αφενός ότι αυτή έγινε με την υπόδειξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και αφετέρου όπως είναι προσωρινή, έως του εκπονηθεί η σχετική μελέτη που αφορά στην ανάδειξη του χώρου γύρω από το τελωνείο και τον ενετικό φάρο που αποτελεί το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΚΑΣ. Παράλληλα, ανέφερε ότι ήδη σήμερα θα αφαιρεθούν οι δυο κατασκευές που εμποδίζουν την διέλευση των πεζών.
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων λοιπόν μετά από αίτηση που έχει γίνει από εμάς να μας υποδείξει πού θα μεταφερθεί το συγκεκριμένο περίπτερο, λάβαμε την πρόταση που λέει ότι θα πρέπει να μεταφερθεί μπροστά από το τελωνείο. Πρόκειται για προσωρινή μεταφορά στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς σε δεύτερη φάση, όπως αναφέρει η απόφαση, θα γίνει η μελέτη ανάδειξης των όψεων, των κτιρίων, του τελωνείου, και του φάρου, και μετά θα οριστικοποιηθεί η χωροθέτησή του» τόνισε η κ. Κουτσαλεδάκη.