Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του μεγάλου και ζωτικής σημασίας έργου που αφορά την επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης από τον ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών, καθώς με σχετική απόφαση της η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων του υπουργείου Υποδομών μεταβιβάζονται οι σχετικές αρμοδιότητες στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των στελεχών του οργανισμού.
Ειδικότερα, με έγγραφο της, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου προχώρησε στον ορισμό των αποφαινόμενων οργάνων (αναθέτουσα αρχή, προϊστάμενης αρχής, διευθύνουσας υπηρεσίας) κατά τη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης έργου με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού άρδευσης». Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,1 εκ. ευρώ. Το έργο αυτό έχει εξασφαλίσει την ένταξη του στο ΕΣΠΑ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με απόφαση του πρώην γενικού γραμματέα αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων Χαράλαμπου Κασίμη στις 2 Ιουλίου.
Η υλοποίηση του έργου επέκτασης του αγωγού άρδευσης χαρακτηρίζεται υψίστης σημασίας μια και σήμερα πολλές περιοχές αρδεύονται με πόσιμο νερό. Η υλοποίηση του αυτομάτως συνεπάγεται εξοικονόμηση υδάτων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες υδροδότησης. Επίσης, πολλές γεωτρήσεις (30) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την άρδευση θα σταματήσουν να δουλεύουν και οι κάτοικοι θα αξιοποιούν το νερό του φράγματος των Ποταμών για τις καλλιέργειες τους.
Το έργο είναι έχει ως χρόνο περάτωσης των εργασιών το ένα έτος. Το έργο αυτό αφορά την άρδευση και έμμεσα θα ενισχύσει την ύδρευση.
Το έργο του αρδευτικού δικτύου κρίνεται ζωτικής σημασίας με δεδομένο ότι σήμερα το Ρέθυμνο υδρεύεται αποκλειστικά από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης, με περίπου 4-4.5 εκ. κυβικά νερό τον χρόνο. Στα ανατολικά του Ρεθύμνου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, λόγω αυξημένης εποχιακής κατανάλωσης και φυσικά υπάρχουν περίοδοι όπου οριακά το σύστημα ανταποκρίνεται με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται φαινόμενα λειψυδρίας. Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3 – 4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά μια έκταση από την Πηγή έως τον Πρίνο και στη διαδρομή αυτή θα υπάρξει ένωση με δεξαμενές άρδευσης, όπου υπάρχουν δεξαμενές. Μέσα σε αυτό το έργο έχουν ενταχτεί και κάποια τμήματα από τα δυτικά του ποταμού, όπως για παράδειγμα τα Μισίρια, το Γιαννούδι και η περιοχή του Ξηρού Χωριού.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάσης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη θετική εξέλιξη αφού, όπως είπε, πλέον είναι θέμα ελάχιστου χρόνου ο ΟΑΚ να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα του ΟΑΚ, καθώς ο οργανισμός είχε εξ αρχής ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο και πλέον με την απόφαση αυτή θα μπορέσει πολύ γρήγορα και χωρίς χρονοτριβές να προχωρήσει τόσο τη διαδικασία της δημοπράτησης όσο και της υλοποίησης του. Με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών το αίτημα μας ικανοποιήθηκε και θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα θα προχωρήσουμε το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε με την παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών. Ο ΟΑΚ μπορεί να το υλοποιήσει το έργο πολύ γρήγορα. Θα είναι η αναθέτουσα και επιβλέπουσα αρχή. Παράλληλα υπήρχε μια εκκρεμότητα για ένα κομμάτι γης που έπρεπε ο ΟΑΚ να αποδείξει το ιδιοκτησιακό γιατί εκεί στο Γιαννούδι θα κατασκευαστεί μια δεξαμενή συγκέντρωσης νερού. Ήδη την περασμένη Παρασκευή το Δ.Σ. του ΟΑΚ ενέκρινε μια μακροχρόνια μίσθωση -εννέα ετών- συν εννέα ετών παράτασης. Αυτό ήταν δεσμευτικό γιατί η απόφαση ένταξης του έργου έλεγε ότι ήταν βασική προϋπόθεση η δέσμευση της γης για την κατασκευή της συγκεκριμένης δεξαμενής, οπότε ουσιαστικά το συμφωνητικό αυτό σε συνδυασμό με τον ορισμό των αποφαινόμενων οργάνων είναι το τελικό στάδιο για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου».