Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τιμώντας το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2018, οργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και με την υποστήριξη του Ξενοδοχειακού Ομίλου Caldera, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Παντελής Πρεβελάκης και η ελληνική πνευματική παράδοση».
Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο σ’ ένα μεγάλο αδικημένο των Γραμμάτων μας, τον Ρεθεμνιώτη πεζογράφο, ποιητή, δραματουργό και μεταφραστή Παντελή Πρεβελάκη, που αγωνίστηκε όσο λίγοι -με το μυθιστορηματικό, το ποιητικό, το θεατρικό και το δοκιμιακό του έργο- για τη διάσωση και ανάδειξη του πνευματικού μας πολιτισμού και των διαχρονικών αξιών του.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2018, στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού.
Στο Συνέδριο θα μετέχουν ως εισηγητές, καθηγητές Πανεπιστημίου, νεοελληνιστές, εκπαιδευτικοί και ειδικοί ερευνητές. Το Συνέδριο τιμούν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι των Ισπανών Νεοελληνιστών, με επικεφαλής την επί σειρά ετών πρόεδρο της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, κ. Όλγα Ομάτος.
Ο κατάλογος των συνέδρων θα είναι ανοιχτός για εκπαιδευτικούς και (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) φοιτητές, με δικαίωμα συμμετοχής στις συζητήσεις του Συνεδρίου. Στα εγγεγραμμένα μέλη παρέχεται Βεβαίωση Συμμετοχής στις εργασίες του Συνεδρίου.
Το Συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό.
Πρόγραμμα συνεδρίου
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Εναρκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία
18.30: Μουσική εισαγωγή: Ο Κρητικός του Παντελή Πρεβελάκη σε μελοποίηση Νίκου Μαμαγκάκη.
18.45: Ερατ. Γ. Καψωμένος, ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Εισαγωγή στο θέμα: Η επικαιρότητα του Πρεβελάκη.
19.05: Olga Omatos Sáenz, ομότ. καθηγήτρια Νεοελλην. Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Ισπανία: Στρατιώτες, το πρώτο ποίημα ενός νεαρού Πρεβελάκη.
19.25: Γιώργος Φρυγανάκης, φιλόλογος – συγγραφέας:O Π. Πρεβελάκης ως «Αποσπερίτης» (Τα πρώτα βήματα).
19.45: Διάλειμμα.
20.00: Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς, διδάκτωρ Ιστορίας, σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Χανίων: Ηθογραφικές εικόνες στον Π. Πρεβελάκη, μέσα από το Χρονικό μιας πολιτείας και την Παντέρμη Κρήτη.
20.20: Αντώνης Σανουδάκης, διδάκτωρ Α.Π.Θ., Πανεπιστημιακός: Ο Πρεβελάκης, το μυθιστόρημα και ο Καζαντζάκης.
20.40 -21.00: Συζήτηση.
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
10.30: Αργυρώ Λουλαδάκη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, εκπαιδευτικός, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Βάκχες και Μήδεια του Ευριπίδη: Δύο μεταφράσεις έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας από τον Παντελή Πρεβελάκη.
10.50: Ειρήνη Βογιατζή, DEA Νεοελλ. Λογοτεχνίας, εκπαιδευτικός – Καλλιόπη Κωτσάκη, DEA Νεοελλ. Λογοτεχνίας, εκπαιδευτικός: «Το Ρέθεμνος είναι μια μικρή πολιτεία…»: διαβάζοντας Παντελή Πρεβελάκη στο σχολείο.
11.10: Ιωάννα Ραμουτσάκη, Δφ, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων της Π.Δ.Ε. Κρήτης: Ο Λογοτέχνης-πολίτης, Παντελής Πρεβελάκης: Μια διδακτική πρόταση Δημιουργικής Εργασίας για ένα βιωματικό, διαθεματικό Εργαστήρι Λογοτεχνίας, Πολιτικής Αγωγής και Παιδείας στο σύγχρονο σχολείο.
11.30: Αργυρώ Μουντάκη, υποψήφια διδάκτωρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών: «Παντέρμη Κρήτη» και «Ο κρητικός-Το δέντρο»: Μια διαλογική, πνευματική και ιστορική σχέση των δύο έργων.
11.50: Ελπινίκη Νικολουδάκη, ομότ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης: Παντελή Πρεβελάκη, Παντέρμη Κρήτη: από την έρευνα των ιστορικών πηγών στη σύνθεση της λογοτεχνικής αφήγησης.
12.10: Μουσικό διάλειμμα: Ο Άγιος Ερωτόκριτος του Νίκου Μαμαγκάκη, σε στίχους από το Νέο Ερωτόκριτο του Παντελή Πρεβελάκη.
12.20: Χρύσα Δαμιανάκη, Τακτική καθηγήτρια ιστορίας της νεότερης Ευρωπαϊκής τέχνης, Università del Salento, Lecce: O Nέος Ερωτόκριτος, ύστατος πνευματικός αγώνας του Παντελή Πρεβελάκη.
12.40: Νίκος Παπαδογιαννάκης, ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: Η λέξη στην ποίηση του Παντελή Πρεβελάκη.
13.00: Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο Νέος Ερωτόκριτος του Πρεβελάκη κι ο παλιός Ερωτόκριτος του Κορνάρου.
13.20: Αλέξ. Παπαδερός, διδάκτωρ Θεολογίας, τ. γεν. διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: Από την αναστροφή μου με τον Παντελή Πρεβελάκη.
13.40: Συζήτηση-Απολογισμός.