Μέσα στις 600 περίπου σελίδες του βιβλίου δημοσιεύονται τα πρακτικά του συνεδρίου που διοργανώθηκε 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου. Στόχος του συνεδρίου, αλλά και του βιβλίου κατ’ επέκταση, ήταν η καταγραφή, η μελέτη και η διάσωση της προφορικής παράδοσης και σοφίας μέσα από τις παροιμίες και τα γνωμικά του Κρητικού λαού.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης, χαρακτήρισε το βιβλίο σαν εργαλείο στα χέρια του κάθε ερευνητή. «Ένας τόμος 600 περίπου σελίδων που περιλαμβάνονται 33 ανακοινώσεις σχετικές με τον παροιμιακό και γνωμικό λόγο στην Κρήτη. Ένα βιβλίο εργαλείο για τον κάθε ερευνητή, αλλά και για τον κάθε Κρητικό που θέλει να μάθει περισσότερα για το λαϊκό πολιτισμό στην Κρήτη». Παράλληλα, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του παροιμιακού λόγου ο κ. Μουτζούρης ανέφερε: «Τα Ανώγεια, οι Ανωγειανοί, οι Μυλοποταμίτες, όλοι οι Κρήτες, όλος ο Κρητικός λαός έχει μέσα του μία σοφία. Η σοφία αυτή εκφράζεται πολλές φορές με τον παροιμιακό λόγο, ο οποίος ακόμα μας διδάσκει. Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος της Κρήτης είναι ένα σχολείο. Οι περισσότερες παροιμίες στην Κρήτη είναι ποίημα, πολλές παροιμίες είναι μαντινάδες. Άρα έχουμε εδώ έναν ποιητικό παροιμιακό λόγο».
Θέλοντας να αναδείξει τη σημασία της παροιμίας στη σημερινή εποχή, ο πρόεδρος του Κέντρου τόνισε ότι η παροιμία και τα γνωμικά ακολουθούν τον άνθρωπο απ’ όταν γεννήθηκε «είναι το καταστάλαγμα σοφίας και ελπίδα του λαού». Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε μια παροιμία – μαντινάδα σχετική με την κρίση: «Κρυφά- Κρυφά τον έκανε ο Μιχελής το γάμο, Γιατί ‘ταν το ψωμί μικρό και το χωριό μεγάλο. Μία παροιμία μαντινάδα που δείχνει την κρίση της εποχής μας, την κρίση που υφίσταται όλος ο λαός. Θα δείτε μέσα παροιμίες σχετικές με την κρίση, γιατί ο λαός έχει μάθει να αντιμετωπίζει την κρίση και με τον παροιμιακό λόγο».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογίαννης, ανέφερε τη σημασία της καταγραφής του παροιμιακού λόγου, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε τη χαρά του για την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου: «Ο παροιμιακός λόγος αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο της κοινωνίας μας και της λαογραφίας της Κρήτης, που από μόνο του αποτελεί πηγή γνώσης. Είχαμε λοιπόν τη χαρά να φιλοξενήσουμε το συνέδριο στα Ανώγεια, αλλά μεγαλύτερη χαρά, πιστέψτε με, νιώθω σήμερα που παρουσιάζουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τυπωμένα τα πρακτικά σε μια καλαίσθητη έκδοση. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα βασικό «όπλο» στις βιβλιοθήκες και του Ρεθυμνιώτη και του Κρητικού».
«Πραγματικό Θησαυρό» χαρακτήρισε την έκδοση η αντιπερειφεριάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, η οποία εξέφρασε και ευχές για την επιτυχία του εγχειρήματος: «Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, εδώ στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας, φιλοξενούμε αυτή την εκδήλωση του Δήμου Ανωγείων, ο οποίος σε συνεργασία με το κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας εξέδωσε αυτόν τον τόμο με τον παροιμιακό λόγο της Κρήτης. Έναν πραγματικό θησαυρό όχι μόνο για τους Κρήτες, αλλά για όλους τους Έλληνες. Ευχή όλων μας είναι ο τόμος αυτός να πάει πάρα πολύ καλά σε όλη την Κρήτη».