Στο φυσικό της περιβάλλον επέστρεψε χθες το πρωί η θαλάσσια χελώνα «Πολύφυτος» στην παραλία του ξενοδοχείου Creta Palace του ομίλου Grecotel, στο Ρέθυμνο. Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Grecotel και τον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν τη δημόσια απελευθέρωση της χελώνας, η οποία βούτηξε στα νερά του Ρεθύμνου για να συνεχίσει το ταξίδι της. Πολύς ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην παραλία, ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, που παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την επιστροφή του Πολύφυτου στην θάλασσα και τον αποχαιρέτησαν με ένα χειροκρότημα.
O «Πολύφυτος» είναι μια μεγάλη αρσενική θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Το καβούκι του έχει μήκος 78 εκ. και το βάρος του φτάνει τα 60 κιλά. Η ιστορία του Πολύφυτου ξεκίνησε όταν τον βρήκε ο κτηνίατρος της Λέρου, Μιχάλης Κοντραφούρης, μέλος του Δικτύου ΑΡΙΩΝ, να υποφέρει από υποθερμία. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ περιέθαλψε τον Πολύφυτο για όσο διάστημα χρειάστηκε μέχρι την αποθεραπεία του και χθες υγιέστατος πλέον, συναντήθηκε ξανά με τα γαλάζια νερά της θάλασσας. Το όνομά του, ο Πολύφυτος το πήρε από την τεχνητή λίμνη Πολύφυτο στην βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι διάσημη για τη γνωστή και μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που τη διασχίζει.
Στόχος του ΑΡΧΕΛΩΝ, σύμφωνα με την υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης, Αθανασία Νικολοπούλου, μέσα από αυτή τη δράση της δημόσιας απελευθέρωσης της χελώνας, είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία αλλά και τους επισκέπτες για ένα σπάνιο είδος όπως η θαλάσσια χελώνα, έναν πρόγονο των δεινοσαύρων που απειλείται και που τα τελευταία χρόνια έχει ανάγκη προστασίας από τον άνθρωπο.
«Ο Πολύφυτος ήρθε με υποθερμία στο Κέντρο Διάσωσης από τον κτηνίατρο που τον βρήκε στη Λέρο και πλέον είναι υγιής, οπότε σε συνεργασία με το Grecotel και τον Δήμο Ρεθύμνης την απελευθερώνουμε σήμερα. Η περίθαλψη και η διάσωση των χελωνών είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και ο λόγος που κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις είναι για να φέρουμε πιο κοντά τον κόσμο με το άγριο αυτό είδος ούτως ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να νιώσει τη σημαντικότητα να προστατεύεις ένα είδος, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι για τη ζωή» ανέφερε η κ. Νικολοπούλου.
Με αφορμή μια «απελευθέρωση», όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά στην άγρια φύση, συνδέεται με αυτή του την πλευρά που έχει ξεχαστεί μέσα στο αστικοποιημένο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, επικοινωνεί με τα υπόλοιπα είδη και θυμάται μπροστά στο δέος της εικόνας ενός άγριου είδους, ότι και ο ίδιος, αποτελεί μέρος μιας αλυσίδας που δεν έχει ιεραρχία, καθώς το ένα είδος στηρίζει και εξαρτάται από το άλλο και που αν το ένα χαθεί θα έχει άμεση επίδραση και στα υπόλοιπα.
Ο ξενοδοχειακός όμιλος Grecotel, στο πλαίσιο της φιλοπεριβαλλοντικής του πολιτικής έχει εντάξει και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που εφαρμόζει στις ξενοδοχειακές του μονάδες.
Χθες, καλωσόρισε τον κόσμο που βρέθηκε στην παραλία του ξενοδοχείου Creta Palace για να παρακολουθήσει την απελευθέρωση του «Πολύφυτου», ο λειτουργικός διευθυντής του ξενοδοχείου, Γιώργος Περαντωνάκης, που έκανε και μια συνοπτική αναφορά στο έργο του ομίλου γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα: «Σας καλωσορίζουμε στην απελευθέρωση της θαλάσσιας χελώνας «Πολύφυτος» και στην παραλία μας, η οποία βραβεύεται εδώ και 24 συναπτά έτη με τη γαλάζια σημαία. Ο Όμιλος Grecotel είναι ο ηγετικός όμιλος ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το ξενοδοχείο Creta Palace είναι ουσιαστικά ο πομπός για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών του ομίλου. Σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, την κοινότητα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και του Δήμου Ρεθύμνης, απελευθερώνουμε σήμερα τον Πολύφυτο που επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον μετά από πέντε μήνες ανάρρωσης» ανέφερε.
«Όλοι μαζί να συνυπάρξουμε στην κρητική παραλία»
Ερωτώμενη η υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ, Αθανασία Νικολοπούλου, για το ρόλο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε παραλίες αναφορικά με τη διαφύλαξη του είδους της θαλάσσιας χελώνας, επεσήμανε ότι παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική με μόνο το 1/4 του συνόλου των επιχειρηματιών να τηρεί πλήρως τους κανόνες διάσωσης και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας που πρέπει να τηρούνται στις παραλίες. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, ο τελικός στόχος είναι η συνύπαρξη στην κρητική παραλία αλλά και η διαφύλαξη της χελώνας, των υπολοίπων ειδών και των φυσικών πόρων της Κρήτης.
«Έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά. Το 1/4 των επιχειρηματιών είναι αυτοί που ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και τα τηρούν καθημερινά, αλλά είμαστε σε φάση που το δουλεύουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο και γενικότερα με τις Αρχές του τόπου. Από κει και πέρα αφορά και λίγο στο πόσο έχει την ανάγκη να προστατεύσει τον τόπο του και αυτό το κομμάτι γης που αξιοποιεί προς επιβίωσή του ο καθένας. Εμείς είμαστε εδώ να δώσουμε όλη την τεχνογνωσία που έχουμε και να βοηθήσουμε στο πώς θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα διαχείρισης με τον πιο εύκολο, αλλά και με τον πιο οικονομικό τρόπο. Σκοπός είναι όλοι μαζί να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε σε αυτό που λέγεται κρητική παραλία και αποτελεί τόπο αναψυχής του κόσμου. Η Κρήτη είναι ένας σημαντικός τουριστικός μεσογειακός προορισμός και προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό το φυσικό πόρο, όχι μόνο για τη χελώνα αλλά και για τους ανθρώπους και για τα υπόλοιπα είδη που υπάρχουν εδώ» είπε η κ. Νικολοπούλου.
Σε ότι αφορά την ευαισθησία, την ανταπόκριση και την στήριξη του έργου του «ΑΡΧΕΛΩΝ», τόσο από τον ντόπιο πληθυσμό όσο όμως και από τους επισκέπτες, ανέφερε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση ειδικά από τους τουρίστες που γνωρίζουν και ευαισθητοποιούνται πιο γρήγορα σε αυτά τα θέματα. Ενημερώνουμε τον κόσμο και σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία κάνουμε γενικές παρουσιάσεις στους επισκέπτες του νησιού αλλά και στο ντόπιο πληθυσμό και ο καθένας προσπαθεί όσο περισσότερο μπορεί. Σίγουρα δεν αγγίζουμε την τελειότητα, γίνεται όμως κάποια προσπάθεια η οποία βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο».
Το έργο των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά από πολύ νωρίς το πρωί με έλεγχο για φωλιές και αυγά θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες. Επιπλέον, ο Σύλλογος πραγματοποιεί δράσεις και γενικές παρουσιάσεις του έργου του σε σημεία όπου συγκεντρώνεται μεγάλος πληθυσμός. Παράλληλα, υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο του Συλλόγου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, το οποίο λειτουργεί καθημερινά για την ενημέρωση των πολιτών, ενώ οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πάντα διαθέσιμοι προς τους πολίτες που θέλουν να πάρουν πληροφορίες για τη θαλάσσια χελώνα ή χρειάζονται βοήθεια σχετικά με το θέμα αυτό.
«Οι εθελοντές βγαίνουν καθημερινά από τις 5:00 το πρωί, περπατούν όλα τα χιλιόμετρα από το Δελφίνι μέχρι τη Σκαλέτα για να βρουν και να προστατεύσουν τις φωλιές. Ταυτόχρονα ενημερώνουν όσο κόσμο βρίσκεται στην παραλία και φυσικά σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία πηγαίνουμε εκεί, κάνουμε τα ενημερωτικά τραπεζάκια και τις παρουσιάσεις. Υπάρχει ο ενημερωτικός σταθμός στο Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου που είναι ανοιχτός κάθε μέρα από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ και ο κόσμος μας επισκέπτεται και παίρνει όλες τις πληροφορίες που θέλει για τη χελώνα, αλλά είμαστε πρόθυμοι επί 24ωρου βάσεως να δώσουμε ό,τι πληροφορία χρειάζεται ο κόσμος και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», ανέφερε η υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ.