Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά την απολογία της στον ανακριτή, η 16χρονη την οποία ενέπλεξε ο μεσίτης Ρεθεμνιώτης πατέρας της στην απαγωγή Λεμπιδάκη και τη χρησιμοποίησε για να διευκολύνει τη δική του εγκληματική εμπλοκή και των συνεργών του στην υπόθεση, χωρίς ωστόσο η ίδια να γνωρίζει για ποιο λόγο τής ανέθεσε ο πατέρας της να κάνει συγκεκριμένες έκνομες ενέργειες.
Εις βάρος της ανήλικης μαθήτριας ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην απαγωγή και άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβιασμού για λήψη λύτρων.
Στη 16χρονη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας της μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.
Επίσης διατάχθηκε στη μητέρα της να έχει την επιμέλειά της με μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερη φροντίδα.
Στις 28 Αυγούστου το μεσημέρι κι ενώ είχε προηγηθεί η διαπίστωση από τους αστυνομικούς ότι στην εγκληματική οργάνωση συμμετέχει ο Ρεθεμνιώτης 60χρονος μεσίτης, η ανήλικη κόρη του πήγε με δική του εντολή στα Χανιά, στον σταθμό των ΚΤΕΛ. Εισήλθε στην αποθήκη κρατώντας στα χέρια ένα μεγάλο φάκελο και πλησίασε τον πάγκο όπου βρισκόταν ο υπάλληλος. Δεν παρέδωσε τον μεγάλο φάκελο, ο οποίος τελικά δεν ήταν σφραγισμένος. Χωρίς να αγγίξει στο άνοιγμα του, τον έπιασε με το χέρι από το κάτω μέρος, τον αναποδογύρισε και άδειασε το περιεχόμενο του πάνω στον πάγκο του υπαλλήλου. Ήταν πολύ προσεκτική η ανήλικη, δεν ακούμπησε και δεν ήρθε καθόλου σε επαφή με το περιεχόμενο του μεγάλου φακέλου, που ήταν εν τέλει ένας άλλος μικρότερος φάκελος. Πλήρωσε τον υπάλληλο και αποχώρησε από το ΚΤΕΛ Χανίων.
Ο μικρός φάκελος ήταν αυτός που έλαβε μέλος της οικογένειας Λεμπιδάκη κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης που είχε από άγνωστο άνδρα, ο οποίος είχε ειδοποιήσει από που να παραληφθεί.
Οι αστυνομικοί είχαν ήδη παγιδεύσει τηλεφωνική συσκευή του μεσίτη χωρίς να γνωρίζουν πως αυτός είναι ο κάτοχος της. Όταν η οικογένεια Λεμπιδάκη παρέλαβε τον παραπάνω φάκελο στις 28 Αυγούστου που έφτασε στα χέρια τους μέσω των ΚΤΕΛ, πήγαν στα Χανιά στον υπεραστικό σταθμό, ζήτησαν να εξετάσουν όλες τις κάμερες καταγραφής και από το υλικό τους είδαν το ανήλικο κορίτσι και όλη τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω. Έτσι η ΕΛΑΣ έφτασε στον πατέρα της και στη συμμετοχή του στην ομάδα των απαγωγέων. Ήταν αυτός δε που είχε ενημερώσει για την αποστολή του φακέλου την οικογένεια Λεμπιδάκη.
Να σημειωθεί ότι ο 60χρονος Ρεθεμνιώτης, όπως προέκυψε από την αστυνομική παρακολούθηση, ήταν αυτός που απέστειλε μέσω ΕΛΤΑ και στις 25 Αυγούστου φάκελο στην οικογένεια του επιχειρηματία ενώ είχε επικοινωνήσει και μια ακόμα φορά μαζί τους τηλεφωνικά.
Τα ηγετικά στελέχη, οι φύλακες και οι διαπραγματευτές
Σύμφωνα με την Αστυνομία και με βάση το υλικό και όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε στο διάστημα των έξι μηνών προσπάθειας εξιχνίασης της υπόθεσης απαγωγής, ο ρόλος των οκτώ συλληφθέντων επιμερίζεται ως εξής:
Ηγετικά στελέχη
Πρόκειται για τα πρόσωπα που ανέλαβαν τον σχεδιασμό της δράσης, την επιλογή των προσώπων, την εξεύρεση πόρων και μέσων, τον συντονισμό των ενεργειών των μελών και τη χάραξη της στρατηγικής γύρω από τις επόμενες κινήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την οικογένεια του απαχθέντος, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της οργάνωσης. Από την προανάκριση προέκυψε ότι ρόλο επιλογής προσώπων (στρατολόγηση μελών) είχαν τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι:
* 46χρονος Ρεθεμνιώτης αγροτοκτηνοτρόφος από το χωριό Φρατζεσκιανά Μετόχια
* 45χρονος Ρεθεμνιώτης, ξυλουργός και αντιπρόεδρος στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου
Εκτελεστικός-επιχειρησιακός πυρήνας
Πρόκειται για τέσσερα μέλη τα οποία προέβησαν στην υλοποίηση του σχεδίου αρπαγής την 30-03-2017 και της μεταφοράς του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο αρχικό κρησφύγετο. Επισημαίνεται ότι ένα εκ των μελών έφερε πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov.
Φύλακες: Πρόκειται για τα μέλη που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του απαχθέντος στο κρησφύγετο. Τα μέλη αυτά μεριμνούσαν για την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας αντίδρασης του Μιχάλη Λεμπιδάκη ενώ μεριμνούσαν για τη σίτιση και την παροχή στοιχειωδών σε αυτόν για την επιβίωση του.
Παράλληλα ήταν επιφορτισμένα με την εποπτεία του ευρύτερου χώρου προς αποτροπή προσέγγισης του σημείου από τρίτα πρόσωπα.
Με αυτόν τον ρόλο διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι:
* 40χρονος από τη Θεσσαλονίκη – φρουρός στο τελευταίο κρησφύγετο
* 46χρονος Ρεθεμνιώτης αγροτοκτηνοτρόφος από το χωριό Φρατζεσκιανά Μετόχια
* 45χρονος Ρεθεμνιώτης, ξυλουργός και αντιπρόεδρος στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου
Από την έρευνα προκύπτει ότι ρόλο φύλακα ανέλαβαν συνολικά περισσότερα πρόσωπα.
Επόπτες του κρησφύγετου
Πρόκειται για τα μέλη που αναλάμβαναν την εποπτεία του εκάστοτε κρησφύγετου και την υποστήριξη των μελών με τρόφιμα και λοιπά αναγκαία είδη, καθώς και την επίλυση οιουδήποτε προβλήματος τυχόν ανέκυπτε. Ουσιαστικά ρόλο επόπτη είχαν τα μέλη που εδύναντο χωρίς να κινήσουν υποψίες να προσεγγίζουν τον χώρο. Τον ρόλο αυτό διαπιστώθηκε ότι είχε αναλάβει τουλάχιστον ο κατηγορούμενος:
* 43χρονος Ρεθεμνιώτης ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων, με καταγωγή από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, ο οποίος παρείχε και τον τελικό χώρο – κρησφύγετο όπου κρατήθηκε ο απαχθείς.
Διεξαγωγή επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια
Πρόκειται για τα μέλη που αναλάμβαναν την πραγματοποίηση των επικοινωνιών με την οικογένεια του απαχθέντος είτε μέσω κινητών τηλεφώνων, είτε μέσω της εναπόθεσης σε διάφορα σημεία ή αποστολής αποδείξεων ζωής (επιστολές, βιντεοληπτικό υλικό). Το περιεχόμενο των επικοινωνιών και η στάση που θα τηρείτο από την εγκληματική οργάνωση απέναντι στην οικογένεια προκαθοριζόταν προφανώς από τα ηγετικά στελέχη. Στη συγκεκριμένη δράση εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετείχαν απ’ ευθείας τα ηγετικά στελέχη. Επισημαίνεται ότι τον συγκεκριμένο ρόλο εκτελούσαν μέλη που δραστηριοποιούνταν τόσο στην Κρήτη όσο και στην περιοχή της Αττικής.
Το συγκεκριμένο ρόλο διαπιστώθηκε ότι είχαν αναλάβει εκ περιτροπής τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι:
* 44χρονος Ρεθεμνιώτης, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης νυχτερινού καταστήματος, κάτοικος Ατσιποπούλου
* 22χρονος κτηνοτρόφος, με καταγωγή από τη Σκαλωτή Σφακίων
* 46χρονος Ρεθεμνιώτης αγροτοκτηνοτρόφος από το χωριό Φρατζεσκιανά Μετόχια
* 60χρονος Ρεθεμνιώτης, μεσίτης, μέλος στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου
* 16χρονη, ανήλικη κόρη του 60χρονου μεσίτη
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος-διαμοιρασμός μεριδίων
Πρόκειται για τα μέλη που θα παραλάμβαναν τα λύτρα της απαγωγής και θα αναλάμβαναν τη διαδικασία εξάλειψης κάθε ίχνους της προέλευσης αυτών, ένεκα του κίνδυνου να τυγχάνουν προσημειωμένα από τις διωκτικές αρχές και να είναι δυνατός ο εντοπισμός των χρημάτων και των κατόχων αυτών κατά τη χρήση τους. Ως εκ τούτου κατόπιν των διαδικασιών που συνδέονται άρρηκτα με οργανωμένο έγκλημα και αποτελούν συνήθη τακτική των εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο έκνομης δραστηριότητας θα ακολουθούσε ο διαμοιρασμός των συμφωνηθέντων μεριδίων σε έκαστο μέλος.
Γίνεται μνεία ότι από την αξιολόγηση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η απαγωγή, ενεργοποιήθηκαν τουλάχιστον δυο πυρήνες, οι οποίοι ανέλαβαν το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών προς επίτευξη του επιδιωκομένου σκοπού, ήτοι την αποκόμιση υπέρογκου οικονομικού οφέλους.
Οι πυρήνες λειτούργησαν εκ περιτροπής, πλην όμως με απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση ως προς τις ενέργειες που αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας, πάντοτε με την καθοδήγηση των ηγετικών στελεχών, με τα μέλη του πρώτου πυρήνα στα οποία εντάσσονται τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι:
* 44χρονος Ρεθεμνιώτης, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης νυχτερινού καταστήματος, κάτοικος Ατσιποπούλου
* 22χρονος κτηνοτρόφος, με καταγωγή από τη Σκαλωτή Σφακίων
* 46χρονος Ρεθεμνιώτης αγροτοκτηνοτρόφος από το χωριό Φρατζεσκιανά Μετόχια
Σύμφωνα με την αστυνομία οι τρεις φέρονται να μην αναπτύσσουν «φανερή» συμμετοχή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (αρχές Αυγούστου 2017) ένεκα του ότι θεωρούσαν ότι οι ενέργειες τους είχαν γίνει αντιληπτές από την αστυνομία και παρακολουθούνταν από τις διωκτικές αρχές, σημείο στο οποίο ανέλαβαν την εκτέλεση του προαποφασισμένου σχεδίου τα μέλη του δεύτερου πυρήνα, στα οποία εντάσσονται τουλάχιστον οι κατηγορούμενοι:
* 43χρονος Ρεθεμνιώτης ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων, με καταγωγή από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου
* 40χρονος από τη Θεσσαλονίκη – φρουρός στο τελευταίο κρησφύγετο
* 60χρονος Ρεθεμνιώτης, μεσίτης, μέλος στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου
* 16χρονη, ανήλικη κόρη του 60χρονου μεσίτη
Για κάθε έναν εκ των κατηγορουμένων προέκυψε ο ακόλουθος βαθμός εμπλοκής:
Α) Ο 43χρονος Ρεθεμνιώτης ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων, ήταν το πρόσωπο που τουλάχιστον διέθεσε τον πέμπτο χώρο κράτησης (κρησφύγετο) του Λεμπιδάκη Μιχαήλ για τη χρονική περίοδο από 10-8-2017 έως και 2-10-2017, ενώ ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία των φυλάκων του χώρου και την προμήθεια του κρησφύγετου με αναγκαία είδη για τη διαβίωση των φυλάκων και του απαχθέντος.
Β) Ο 40χρονος από τη Θεσσαλονίκη ήταν το πρόσωπο που ανέλαβε χρέη φύλακα του κρησφύγετου κατά την περίοδο από 18-9-2017 οπότε και κατέβηκε στην Κρήτη από τη Θεσσαλονίκη, όπου διαμένει, για τον σκοπό αυτό. Το συμφωνηθέν μερίδιο για τον ίδιο ανερχόταν σε 100.000 ευρώ.
Γ) Ο 44χρονος Ρεθεμνιώτης, ιδιοκτήτης νυχτερινού καταστήματος, ο 22χρονος Σφακιανός και ο 46χρονος Ρεθεμνιώτης, αγροτοκτηνοτρόφος, είχαν αναλάβει τουλάχιστον την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια, εντασσόμενοι στον πρώτο πυρήνα που είχε αρχικώς αναλάβει τη συγκεκριμένη δράση. Επίσης, συμμετείχαν στην 20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης με την οικογένεια.
Δ) Ο 46χρονος Ρεθεμνιώτης αγροτοκτηνοτρόφος από το χωριό Φρατζεσκιανά Μετόχια ήταν το πρόσωπο που παραχώρησε τη συσκευή κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε κατά την 31η επικοινωνία διαπραγμάτευση με την οικογένεια, ενώ ήταν το πρόσωπο που προσέγγισε τον 45χρονο Ρεθεμνιώτη, ξυλουργό και αντιπρόεδρο στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου και ενεργοποίησε τον δεύτερο επιχειρησιακό πυρήνα. Επιπροσθέτως, ενεργοποιήθηκε ως φύλακας στο κρησφύγετο ανά διαστήματα, για το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως και μέσα Αυγούστου περίπου.
Ε) Ο 60χρονος Ρεθεμνιώτης, μεσίτης, μέλος στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου είχε αναλάβει την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια, εντασσόμενος στον δεύτερο πυρήνα που ανέλαβε τη διαχείριση της παράνομης δράσης. Έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποίησε την 26η, την 27η, την 28η, την 31η, και την 32η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, σημειωτέον, ότι καθοδήγησε την ανήλικη κόρη του για την ολοκλήρωση της 27ης επικοινωνίας, ήτοι την αποστολή φακέλου μέσω ΚΤΕΛ Χανιών. Το συμφωνηθέν μερίδιο για τον ίδιο ανέρχονταν σε 100.000 ευρώ
Στ) Ο 45χρονος Ρεθεμνιώτης, ξυλουργός και αντιπρόεδρος στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου είχε αναλάβει τον ρόλο της εύρεσης και στρατολόγησης των μελών του δεύτερου επιχειρησιακού πυρήνα. Είναι το πρόσωπο που φαίνεται να ενέταξε στην εγκληματική ομάδα τον 60χρονο Ρεθεμνιώτη μεσίτη και τον 40χρονο από τη Θεσσαλονίκη, στους οποίους ανέθεσε ρόλους και υπέδειξε τις διαδικασίες και τη μέθοδο που θα ακλουθούσαν. Επισημαίνεται ότι ο 45χρονος φέρεται ως ένας εκ των συνδέσμων του δευτέρου με τον πρώτο επιχειρησιακό πυρήνα, καθόσον γνωρίζει τον λόγο «απενεργοποίησης» του πρώτου πυρήνα και φρόντισε για την ομαλή ενεργοποίηση του δεύτερου.
Παράλληλα διετέλεσε φύλακας στο κρησφύγετο κατά το πρώτο διάστημα της απαγωγής για συνολικά 17 ημέρες ενώ κατά το τελευταίο διάστημα διετέλεσε φύλακας στο κρησφύγετο του 43χρονου ιδιοκτήτη της μάντρας, για διάστημα 2 ημερών.
Ζ) Η 16χρονη ανήλικη κόρη του 60χρονου μεσίτη διαπιστώθηκε ότι, υπό την καθοδήγηση του πατέρα της, προέβη στην αποστολή του φακέλου με τις επιστολές του απαχθέντος προς την οικογένεια, μέσω των ΚΤΕΛ Χανίων (27η επικοινωνία) ενώ ομοίως υπό την καθοδήγηση του πατέρα της προέβη στην προμήθεια δυο καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας που χρησίμευαν για τις ανάγκες των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης.
Η ζωή του επιχειρηματία διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο
Αναφορικά με την προσωπικότητα και τη στάση των κατηγορουμένων από το υλικό που συγκέντρωσε η αστυνομία, στο στάδιο της προανάκρισης επισημαίνεται ότι δεδομένων
(α) της φύσης και του τρόπου τέλεσης του αδικήματος,
(β) των προσδοκιών οικονομικού οφέλους αυτών και των μεθόδων που ακολουθούσαν για την επίτευξη του σκοπού τους
και κυρίως (γ) της αρκετά μεγάλης χρονικής διάρκειας που διήρκεσε η παράνομη κράτηση του Μιχάλη Λεμπιδάκη και των συνθηκών κάτω υπό τις οποίες αυτή τελέστηκε: «Είναι καταφανές ότι η ζωή του επιχειρηματία διέτρεξε μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο, η δε σωματική και ψυχική υγεία αυτού επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τις συνθήκες εγκλεισμού, υγιεινής και διατροφής, καθώς και από τον διαρκή και αναμφίβολο φόβο του παθόντα για την κατάληξη του περιστατικού, εμπεριεχόμενης και της πιθανότητας θανάτου του.
Επιπροσθέτως προέκυψε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής (6 μήνες), οι απαγωγείς χορηγούσαν ημερησίως ποσότητα ηρεμιστικών φαρμάκων για να μην υποστεί ο απαχθείς κρίσεις πανικού και να παραμένει ήρεμος, γεγονός που από μόνο του συνιστά σημαντική επιβάρυνση και διακινδύνευση για την υγεία και τη ζωή του απαχθέντος αντίστοιχα.
Παράλληλα ο απαχθείς ουδέποτε ήρθε σε επαφή με το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της απαγωγής ενώ διαρκώς ήταν δεμένος με αλυσίδα, είτε από το χέρι, είτε από το πόδι με περιορισμένη δυνατότητα κίνησης. Ως εκ τούτου, η στάση των απαγωγέων χαρακτηρίζεται από βαναυσότητα και ουδεμία ένδειξη αντίληψης του κινδύνου που διέτρεχε ο απαχθείς, με τους απαγωγείς στο σύνολο τους να έχουν πλήρως υποτάξει τη βούληση τους στον σκοπό, αποδεχόμενοι την όποια πιθανότητα θανάτου του απαχθέντος, η οποία θα προερχόταν, είτε σκόπιμα σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις τους, είτε από τυχαίο συμβάν (επιβάρυνση υγείας).
Επιπροσθέτως οι απαγωγείς από το πρώτο διάστημα είχαν υπερτονίσει ότι δύνανται να κρατήσουν τον απαχθέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον η οικογένεια δεν ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις τους, ήτοι οι απαγωγείς έμειναν πιστοί στο πλάνο που είχε τεθεί και τις οικονομικές επιδιώξεις που είχαν προαποφασισθεί, στην επίτευξη των οποίων ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν με οιοδήποτε κόστος ως προς τη ζωή και την υγεία του Λεμπιδάκη Μιχαήλ» αναφέρει η αστυνομία.