Ακολούθησε παρέλαση προς το χώρο που βρίσκεται η προτομή του καπετάν Ιωάννη Σωπασή, με την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία των Λιβαδίων και της Κράνας, καθώς και χορευτών του Λαογραφικού Ομίλου Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία για τη δράση του καπετάν Ιωάννη Σωπασή (Κούβου) και των συμπολεμιστών του, από τον αξιωματικό εν αποστρατεία Βασίλη Αποστολάκη. Στο άγαλμα του Κούβου κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους αρχών, φορέων και συλλόγων που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.
Στον αύλειο χώρο μπροστά από το Κοινοτικό Γραφείο του χωριού στήθηκε ένα μικρό γλέντι προς τιμήν των αγωνιστών του Αρκαδίου, υπό τους ήχους της λύρας και της φωνής του Γιώργη Βάμβουκα ή Φλασκή στο τραγούδι «Βροντά κι αστράφτει ο ουρανός», αλλά και τις χορευτικές φιγούρες των παιδιών του κρητικού συγκροτήματος των Λιβαδίων.
Ακολούθησε γεύμα με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα σε αίθουσα του χωριού.
Μεταξύ άλλων, στα Λιβάδια βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Χρήστος Μπουραντάς, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Μαρκουλάκης, ο υπολιμενάρχης Ρεθύμνου Μανώλης Μελισσουργάκης, ο διευθυντής του Στρατιωτικού Μουσείου Χρωμοναστηρίου, Ανδρέας Κλάδος, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Χνάρης και Γιάννης Παρασύρης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Μυλοποτάμου, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών, του Συλλόγου Λιβαδιωτών Ρεθύμνου, των Πολιτιστικών Συλλόγων Κράνας, Ζωνιανών και Μέσης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργης Κιαγιάς ή Σταματογιώργης, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Σας καλωσορίζω στα υπερήφανα Λιβάδια. Στο χωριό που έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται, γιατί σε όλα τα προσκλητήρια της πατρίδας, οι Λιβαδιώτες ήταν, είναι και θα είναι παρόντες. Παρόντες ήταν και στην εθελοθυσία του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, με τον μεγάλο οπλαρχηγό Ιωάννη Σωπασή ή Κούβο, με 45 άντρες από τα Λιβάδια, την Κράνα και τα Ζωνιανά.
Ελευθερία ή Θάνατο εφωνάξανε στ’ Αρκάδι, και δεν ελογαριάσανε ούτε Θάνατο ούτε Άδη.
Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, που συμπεριέλαβε αυτή την ημερίδα στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Αρκαδική Εθελοθυσία. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, για τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής, τον δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο για τη χρηματοδότηση της πλακέτας με τα ονόματα των πεσόντων της ομάδας του Κούβου στην εθελοθυσία του Αρκαδίου. Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας στην εκδήλωσή μας».
Ο Ιωάννης Σωπασής ή Κούβος γεννήθηκε στα Λιβάδια το 1830 και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους Τούρκους. Μαζί με μια ομάδα 45 ατόμων από τα Λιβάδια, την Κράνα και τα Ζωνιανά πήγαν, μαζί με άλλους οπλαρχηγούς, στο Αρκάδι για να το υπερασπιστούν από τους Τούρκους.
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και όταν τα πράγματα είχαν δυσκολέψει για τους Έλληνες, πάρθηκε απόφαση να προσπαθήσουν να διασπάσουν τον κλοιό τρεις απεσταλμένοι και να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια. Ήταν ο Παπά-Κρανιώτης από το Αμάρι, ο Ιωάννης Σωπασής ή Κούβος από το Μυλοπόταμο και ο Αδάμ Παπαδάκης από το Ρέθυμνο.
Δύο από αυτούς ο Κούβος και ο Παπαδάκης ξαναγύρισαν και κατόρθωσαν να ξαναμπούν στο Αρκάδι, ενώ ήξεραν ότι πήγαιναν σε βέβαιο θάνατο. Ο τρίτος Ο Παπά- Κρανιώτης δεν πρόλαβε, καθώς μέχρι να επιστρέψει είχε γίνει η καταστροφή.