Ο περιφερειάρχης στην ομιλία του είπε ότι η Περιφέρεια συμπορεύεται με όλους τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις, επισημαίνοντας ότι με κοινή προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της τοπικής ανάπτυξης. Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας αλλά και στις στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας που ήδη έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα από το εξωτερικό, αλλά και από την εσωτερική αγορά.
«Σήμερα βρισκόμαστε σ’ ένα καλό σημείο που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Κι αυτό γιατί έχουμε ήδη έναν ψηφισμένο, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα του με πολλές διασυνδέσεις με τον τουρισμό, ενώ σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση Ολοκληρωμένης Στρατηγικής για την προβολή-διαφήμιση του κρητικού τουρισμού. Κι αυτό συμβαίνει (με τη μορφή αυτή), για πρώτη φορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία αφ’ ενός μεν πράττοντας το αυτονόητο δηλαδή ότι ένας σοβαρός τουριστικός προορισμός όπως η Κρήτη δεν μπορεί να μην διαθέτει, όπως όλοι οι σοβαροί ανταγωνιστές μας, μία δυναμική και αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις, χρονοδιαγράμματα και πόρους για να προβάλλει μια συγκεκριμένη ταυτότητα και την ενιαία εικόνα της Κρήτης. Με βάση αυτή τη στρατηγική, που προέκυψε μέσα από συζητήσεις, διαβουλεύσεις και επαγγελματική προσέγγιση θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, συλλογικών φορέων του τουρισμού αλλά και της κρητικής κοινωνίας για το περιεχόμενο της ταυτότητας που χαρακτηρίζει την Κρήτη, αλλά και για τη διαρκή βελτίωσή της. Η δέσμευση αυτή σημαίνει δέσμευση για διαρκή ποιότητα. Ποιότητα παντού. Αυτό εξάλλου επιτάσσει το μέλλον για όποιους θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί. Ποιότητα σημαίνει επίσης και διαδικασίες πιστοποίησης αυτής της ποιότητας π.χ. στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, στα ξενοδοχεία κτλ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή τη δύσκολη διαδρομή στην Περιφέρεια και έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σήματα που πιστοποιούν την κρητική κουζίνα στους χώρους εστιατορίων και ταβερνών αλλά και ξενοδοχειακών χώρων, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τις προδιαγραφές πιστοποίησης προϊόντων κρητικής προέλευσης».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις παρουσίες της Κρήτης στο εξωτερικό, δίνοντας έμφαση στο θέμα της ενιαίας προβολής της Κρήτης στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με δικούς της πόρους η Περιφέρεια στήριξε την παρουσία της Κρήτης σε 20 τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, προσέλκυσε περίπου 100 ξένους δημοσιογράφους στην Κρήτη προερχόμενους από 16 χώρες, πρόβαλε την Κρήτη για δύο μήνες στο συνδρομητικό τουριστικό κανάλι travel channel σε 160 χώρες, προώθησε ειδικό σποτ της Κρήτης για δύο μήνες σε όλες τις πτήσεις των νορβηγικών αερογραμμών, για δύο επίσης μήνες καθημερινά ηχητικά μηνύματα για την Κρήτη ακούγονταν στο μετρό της Μόσχας, για έξι μήνες σε ειδικό περιοδικό της Unesko προβάλλονταν ο πολιτισμός της Κρήτης. Επίσης, η Περιφέρεια διαθέτοντας το «εργαλείο» του ΕΣΠΑ υλοποιεί υποδομές με άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό όπως π.χ. ολοκλήρωση βιολογικών καθαρισμών, βελτίωση οδοποιίας της ενδοχώρας, αναβάθμιση των οικισμών της Κρήτης κτλ.
Η ενιαία προβολή της Κρήτης στις διεθνείς τουριστικές αγορές, αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας. Είναι αυτό που επιτάσσει ο νόμος, η λογική αλλά και η ίδια η αγορά. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναδείξουμε τον επιμέρους τεράστιο πλούτο που σηματοδοτεί η ποικιλομορφία της Κρήτης δηλαδή τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν από πολλούς ανταγωνιστικούς προορισμούς, απλώς χρειάζεται να βρούμε εκείνους τους τρόπους και διαδικασίες που μεγιστοποιούν το όφελος και την προστιθέμενη αξία. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι Πόλεις, θα πρέπει να διαθέτουν τη δική τους στρατηγική προβολής-προώθησης που λαμβάνει υπ’ όψιν το επίπεδό τους, άρα και την εμβέλεια των ενεργειών αλλά και των στόχων που πρέπει να καλύψουν».