Ο συγγραφέας, πεζογράφος, σεναριογράφος και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 19:30 στην ΝΕΡΙΤ Plus.
Ο Θανάσης Βαλτινός ανήκει στους Έλληνες μεταπολεμικούς πεζογράφους, με διεθνή αναγνώριση, αφού πολλά έργα του έχουν μεταφραστεί γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, ολλανδικά, τουρκικά και αγγλικά. Πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα γνωρίσματα της πεζογραφίας του. Χαρισματικός συγγραφέας με λόγο γλαφυρό και ελεγχόμενα λυρικό ανιχνεύει την ιστορική μνήμη και τις παραμορφώσεις της, τις ανοιχτές πληγές της ελληνικής κοινωνίας.
Έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, από την πρώτη κιόλας επίσημη και εντυπωσιακή συνάμα εμφάνισή του στα πνευματικά δρώμενα του τόπου μας, με τη νουβέλα «Η κάθοδος των εννιά», πριν από μισό ακριβώς αιώνα, το 1963.
Γεννήθηκε το 1932 και μεγάλωσε στο Καστρί Κυνουρίας, στην Αρκαδία. Στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου η οικογένειά του μετακινήθηκε σε διάφορες πόλεις και ο Βαλτινός φοίτησε στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Από το 1950 ζει στην Αθήνα. Γράφτηκε στην Πάντειο και παράλληλα σπούδασε κινηματογράφο στη «Σχολή Σταυράκου», όπου ήρθε σε επαφή με το ρεύμα του νέου ελληνικού κινηματογράφου, τον οποίο υπηρέτησε ως σεναριογράφος.
Ο Θανάσης Βαλτινός έχει εκδώσει πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα όπως: «Η κάθοδος των εννιά», «Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη», «Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο», «Στοιχεία για τη δεκαετία του ΄60», «Ο τελευταίος Βαρλάμης», «Κρασί και νύμφες», «Άνθη της αβύσσου», «Εθισμός στη νικοτίνη», «Ανάπλους», «Φτερά μπεκάτσας», «Ορθοκωστά», «Ημερολόγιο 1836-2011» κ.ά.
Έχει μεταφράσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη και την «Ορέστεια» του Αισχύλου, που παίχτηκαν στην Επίδαυρο από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Κανών το 1984 για την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών καθώς και της εταιρείας Συγγραφέων της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών.
Πολλές τιμητικές διακρίσεις του έχουν απονεμηθεί όπως: το Α’ Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 1990 για το βιβλίο «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60» και το 2012 τιμήθηκε με το μεγάλο Κρατικό βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του κ.ά. Το 2008 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της Νέας ελληνικής Πεζογραφίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Παραγωγός – προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία Νίκος Σγουράκη, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.