Βέβαιος ότι ο συνδυασμός του «Κρήτη Μπορούμε» θα είναι στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, αφού πιστεύει πως αυτοδυναμία δεν θα πάρει καμία περιφερειακή παράταξη, εμφανίζεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας.
Ο κ. Τσόκας, που δηλώσει ότι όχι απλά γνωρίζει καλά την Κρήτη αλλά την θεωρεί και πατρίδα του, κατηγορεί τη σημερινή περιφερειακή αρχή για ολιγωρία και ανυπαρξία έργου στη διάρκεια της τετραετούς θητείας της και αναφέρει ότι η Κρήτη έχασε την ευκαιρία να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε έργα και υποδομές, χρήματα που μετατέθηκαν στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
«Η άποψή μου είναι ότι πορευτήκαμε τέσσερα χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατακερματιστούν οι ευρωπαϊκοί πόροι και να διατεθούν σε μικρά έργα, τα οποία δεν είχαν κανένα άλλο χαρακτηριστικό παρά μόνο την εξυπηρέτηση, τη μικροκομματική, μικροπολιτική θα έλεγα. Μια κολυβοποίηση δηλαδή με σκοπό την επανεκλογή της σημερινής περιφερειακής αρχής. Κι αυτό, όταν γίνεται αυτοσκοπός, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι δεν μπορεί να λειτουργεί σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Εγώ, θα σκεπτόμουν και θα έπραττα διαφορετικά. Θα είχα ένα πρόγραμμα, ένα όραμα και θα το υπηρετούσα. Ίσως όχι στο 100%, γιατί δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο και θα είναι αφελής ή ψεύτης όποιος ισχυριστεί ότι θα αλλάξει την Κρήτη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά τουλάχιστον θα αγωνιζόμουν για την υλοποίηση στο μέγιστο δυνατό ποσοστό».
Στην ερώτηση των «Ρ.Ν.» τι θα σημαίνει για την Κρήτη η παρουσία του Σεραφείμ Τσόκα στο «τιμόνι της Περιφέρειας», ο υποψήφιος περιφερειάρχης απαντά: «Πρώτα απ’ όλα αλλαγή νοοτροπίας εκ βάθρων. Μια άλλη αντιμετώπιση των προβλημάτων και κυρίως άλλη αντιμετώπιση του θεσμού της Περιφέρειας». Ζητώντας του να γίνει πιο συγκεκριμένος στην περιφερειακή του πρόταση, συμπληρώνει: «Στη δική μου θεώρηση για την Περιφέρεια, δεν μπαίνει μέσα το «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα». Ποτέ δεν θα ειπωθεί από εμένα».
Ερωτώμενος σε τι ακριβώς αναφέρεται κι αν αυτό είναι αιχμή προς τον κ. Αρναουτάκη, ο κ. Τσόκας απαντά:
«Αναφέρομαι σε όλα τα ζητήματα. Όταν στριμώχνεται ο περιφερειάρχης δεν μπορεί να αποποιείται την αρμοδιότητα. Στο δικό μου μυαλό και να μην είναι αρμοδιότητα ένα θέμα, είναι ευθύνη του περιφερειάρχη.
Δεύτερον θεωρώ ότι στην Περιφέρεια πρέπει να έρθουν κι άλλες αρμοδιότητες, όπως είναι η υγεία και η παιδεία με τα αντίστοιχα κονδύλια που υπάρχουν σήμερα, όχι με αυτά που υπήρχαν, με αυτά που υπάρχουν τώρα.
Τρίτον και κυριότερο είναι ότι πρέπει να επανέλθει, ως θεσμός, η δημοκρατική λειτουργία της Περιφέρειας. Και για μην παρεξηγούμαι, δεν έχουμε να κάνουμε με δικτάτορες, όμως υπάρχει έλλειμμα ως προς τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από κει και πέρα, απαιτείται όραμα για το τι θέλουμε για την Κρήτη. Πού πάει η Κρήτη. Στο δικό μας μυαλό έχουμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες ίσως χρειαστούν και τοπικά δημοψηφίσματα. Ας το κρατάμε αυτό στο μυαλό μας. Διότι έχουμε να κάνουμε με σοβαρά ζητήματα όπως είναι η ενέργεια, ένας πυλώνας που δεν μας έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε, έχουμε να κάνουμε με τον τουρισμό, έχουμε να κάνουμε με την πρωτογενή παραγωγή. Η Περιφέρεια, πρώτα απ’ όλα πρέπει να δημιουργήσει υποδομές, να έχει συντονιστικό ρόλο για τη διασύνδεση τοπικών προϊόντων και τουριστικού προιόντος» αναφέρει ο κ. Τσόκας, προσθέτοντας ότι την προβολή της Κρήτης μπορούν να την κάνουν πολύ καλύτερα οι τουριστικοί παράγοντες παρά η Περιφέρεια: «Τα χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια, να φωνάξει τις ενώσεις των ξενοδόχων και τα επιμελητήρια για να τα διαχειριστούν. Όχι η περιφέρεια. Το κράτος δεν κάνει καλή διαχείριση. Ο ιδιώτης ξέρει πολύ καλύτερα».
Ερωτώμενος για το μεγάλο ζήτημα του νησιού, στο οποίο επικεντρωνόμαστε χρόνια τώρα, τον ΒΟΑΚ, ο κ. Τσόκας παραδέχεται ότι διαχρονικά έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, ζητώντας τη δική του πρόταση για την επίλυση του προβλήματος αυτού, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ερωτώμενος αν συμφωνεί με την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου μέσω ΣΔΙΤ και την επιβολή διοδίων απάντησε αρνητικά, το ίδιο αρνητικά απάντησε και για δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θετικός όμως είναι στην παραχώρηση του έργου σε ιδιώτες με ανταλλάγματα.
Βλέπει μεν θετικά τη διεκδίκηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις μεταφορές, γνωρίζοντας όμως ότι και αυτό είναι μάλλον ουτοπικό, αφού τα απαιτούμενα κονδύλια για τον ΒΟΑΚ είναι μεγάλα και για όλη την Ευρώπη τα διαθέσιμα ποσά είναι 21 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια όπως είναι τα κονδύλια για τις μεταφορές. Συνολικά για την Ευρώπη είναι 21 δισ. ευρώ. Για να γίνει ο ΒΟΑΚ συνολικά ένας σύγχρονος και ασφαλής ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος, χρειάζονται περίπου 1,7 ευρώ. Δεν το θεωρώ απλό, γιατί αν ήταν απλό θα είχε γίνει. Αλλά να το προσπαθήσουμε».
Και στην ερώτηση ωστόσο τι γίνεται; ο κ. Τσόκας προτείνει: «Ένα εναλλακτικό σενάριο για την κατασκευή κομματιού του ΒΟΑΚ είναι η παραχώρηση. Όχι με μορφή διοδίων, αλλά ανταλλαγμάτων προς τον ιδιώτη».
Για τα σοβαρά προβλήματα υγείας στο νησί, για τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, ερωτώμενος ο κ. Τσόκας αν έχει σχέδιο και πρόταση αντιμετώπισής τους, απαντά:
«Πρόταση μου είναι να περάσει η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια. Θα έχει τουλάχιστον καλύτερη αντίληψη των προβλημάτων από ότι έχει η κεντρική κυβέρνηση. Η Περιφέρεια να διαχειρίζεται την υγεία και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια σε όλες τις μορφές. Και την μισθοδοσία και τις προσλήψεις και τις συμβάσεις. Τα χρήματα που διατίθενται σήμερα για τον τομέα Υγείας να δίνονται στις Περιφέρειες και αυτές να τα διαχειρίζονται. Είμαι σίγουρος ότι θα τα διαχειριστούμε καλύτερα».
Επαναφέραμε στον κ. Τσόκα το ζήτημα των δημοψηφισμάτων που έθεσε στην αρχική συζήτηση, ερωτώντας τον για ποια θέματα έχει υπ’ όψιν του ότι θα μπορούσε να ισχύσει κάτι τέτοιο.
«Για τον ΒΟΑΚ. Μπορεί να έλθει μια πρόταση στο τραπέζι για διόδια και να απαντηθεί με δημοψήφισμα. Για το αεροδρόμιο Καστελίου, για το ζήτημα της ενέργειας, των ΑΠΕ, για το ζήτημα των υδρογονανθράκων».
Πέραν του ΒΟΑΚ, στο ζήτημα των μεταφορών στην Κρήτη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης επισημαίνει: «Στο δικό μου μυαλό είναι η ενίσχυση των λιμανιών με υποδομές για να υποδέχονται την κρουαζιέρα. Αλλά και στη δημιουργία λιμανιού στο νότο. Εάν υπάρχει προοπτική των υδρογονανθράκων είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι θα δημιουργηθεί λιμάνι στο νότο. Θα είναι καθαρά εμπορικό και ας το δουν οι τοπικές κοινωνίες για να αποφασίσουν που το θέλουν. Σε ρόδες λιμάνι δεν γίνεται».
Όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης συνολικότερα αλλά και αν υπάρχει ένα πλάνο του συνδυασμού του ανά νομό, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, έτσι ώστε να υπάρχουν συμπληρωματικές οικονομίες και όχι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, ο κ. Τσόκας λέει:
«Η ανταγωνιστικότητα θα υπάρχει πάντα ανάμεσα στους νομούς. Από εκεί και πέρα η κάθε περιοχή από τη μορφή που έχει και από τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, καθορίζει και το τι θα κάνει. Ο ρόλος της περιφέρειας είναι να θέτει κανόνες και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές. Ο ρόλος της δεν είναι να υποδείξει στον καθένα με τι θα ασχοληθεί».
Καταλήγοντας η συζήτηση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη και ζητώντας του να μας πει τι προβλέπει ότι θα κάνουν οι Κρητικοί, όταν βρεθούν μπροστά στις κάλπες των Περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου, ο Σ. Τσόκας απάντησε:
«Τολμώ την πρόβλεψη ότι στον δεύτερο γύρο θα είμαστε εμείς, θα είναι ο συνδυασμός «Κρήτη Μπορούμε». Ποιος θα είναι ο αντίπαλος δεν είναι δική μου δουλειά να το πω. Είναι δουλειά του λαού της Κρήτης. Φυσικά, ο στόχος ο δικός μας είναι να εκλεγούμε εμείς τη δεύτερη Κυριακή, για ν’ αλλάξουμε σελίδα στην Κρήτη. Εάν η Κρήτη πορευτεί με την ίδια διοίκηση που πορεύεται σήμερα, νομίζω ότι δεν έχει τύχη σ’ αυτό που συντελείται στην Ευρώπη».