Εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μεγάλη φθορά, διατηρεί όμως ακόμα τις δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμη και μετά την αναμενόμενη ήττα του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η ΝΔ έχει αποκτήσει ένα άνετο προβάδισμα, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι της τάξης των 10 ή 12 μονάδων. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια δύναμη της τάξης του 18%-20%, η οποία με την κατάλληλη προεκλογική συσπείρωση και τις αναγωγές μπορεί να δώσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% ή και λίγο παραπάνω. Με ένα αξιοπρεπές ποσοστό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει πρωταγωνιστής σαν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις επόμενες προεδρικές εκλογές σε συνδυασμό με το πέρασμα σε ένα σύστημα απλής αναλογικής για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία.
Χωρίς αφήγημα
Το πρόβλημα είναι ότι το πολιτικό αφήγημα με το οποίο προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει την πτώση του έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του όχι μόνο δεν μπόρεσαν να απαλλάξουν την Ελλάδα από τη λιτότητα και το δεύτερο πρόγραμμα-μνημόνιο αλλά οδήγησαν στην επιβολή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και στην παράταση των μνημονιακού χαρακτήρα μέτρων για το 2019 και το 2020.
Για να ελέγξουν τις διαρροές ψηφοφόρων τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι τα πρόσθετα μέτρα θα συμβάλουν τελικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας γιατί θα δημιουργήσουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης. Σε πρώτη φάση θα οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και στη συνέχεια θα έρθει η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και να του δώσει νέες ευκαιρίες.
Εάν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις, η αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου δεν πρόκειται να επιταχυνθεί για να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβερνητική ηγεσία αλλά θα γίνει με βάση τα συμφωνηθέντα, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και στον βαθμό που θα κριθεί τότε αναγκαία. Αποδεικνύεται ότι η σύνδεση που έκαναν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του μεταξύ της επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ και της επιτάχυνσης της αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, απλούστατα δεν ισχύει.
Περιμένοντας την ανάπτυξη
Η έλλειψη καλών οικονομικών νέων οδηγεί στη σκλήρυνση της φρασεολογίας της κυβέρνησης έναντι ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών, οι οποίοι χάνουν την όποια καλή πολιτική διάθεση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους. Δημιουργούνται έτσι πρόσθετες δυσκολίες στη συνεννόηση και στην οργάνωση της έγκαιρης ανάκαμψης και στη συνέχεια ανάπτυξης της οικονομίας.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την πολιτική ευθύνη για την παράταση της μνημονιακής λιτότητας χωρίς να έχει εξασφαλίσει προνομιακή μνημονιακή χρηματοδότηση και την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Ταυτόχρονα, απομακρύνεται χρονικά η δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ αν συσπειρώσει τις δυνάμεις του και να εξασφαλίσει εκλογικά ποσοστά που θα τον διατηρήσουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο.