Σε ένα κρεσέντο ηρωισμού, μεγαλοψυχίας, προσφοράς, αρετής και ευγένειας αλλά και γεγονότων, όπως τα επινόησε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, επιδόθηκε την Πέμπτη ο 46χρονος, πρώην αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ και από τα βασικά στελέχη της σύστασης της εγκληματικής οργάνωσης που απήγαγε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, όπως τουλάχιστον φέρεται από τη δικογραφία να είναι, κατά την απολογία του, προκειμένου να πείσει την έδρα του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων ανατολικής Κρήτης ότι στην υπόθεση ενεπλάκη από σύμπτωση, χωρίς να γνωρίζει τίποτα κι όταν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται έβαλε σκοπό να προστατεύσει τον επιχειρηματία και να τον οδηγήσει στο σπίτι του.
Τι κι αν στην υπόθεση της απαγωγής εμφανίζεται, αν όχι από την πρώτη μέρα της αρπαγής Λεμπιδάκη, τουλάχιστον από το πρώτο δεκαπενθήμερο. Κατέβαλε προσπάθεια να πείσει το δικαστήριο ότι παρά το γεγονός πως σε καθημερινή βάση σκεφτόταν τον τρόπο που θα οδηγήσει τον Λεμπιδάκη στο σπίτι του, οι έξι μήνες δεν ήταν αρκετοί να τα καταφέρει. Επικαλέστηκε εκβιασμούς και απειλές από άγνωστα προς αυτόν άτομα.
Η στάση του κατηγορούμενου, οι αντιφάσεις του και το «μεγαλειώδες» ύφος του, αρκετές φορές προκάλεσαν τη δικαστική έδρα. Επανειλημμένα η πρόεδρος και η εισαγγελέας μάταια του επεσήμαιναν ότι όσα αναφέρει ξεφεύγουν από τη λογική και αρκετές φορές τον επέπληξαν.
Ως να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις, απευθυνόμενος στη δικαστική έδρα με αυθάδεια κάποια στιγμή, είπε: «Κυρία πρόεδρε καταλαβαίνω ότι η θέση σας είναι δύσκολη». Η πρόεδρος του απάντησε: «Δεν είναι η δική μας η δική σας θέση είναι δύσκολη».
Είναι χαρακτηριστική η στιγμή που σε ερώτηση της προέδρου ο κατηγορούμενος σε έντονο ύφος προσπάθησε να κάνει πολιτικό κήρυγμα λέγοντας για την υπόθεση της απαγωγής ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για να δεχτεί την επίπληξη της προέδρου που του είπε: «Οι πολιτικοί σας φταίνε; Σας είπαν να κάνετε απαγωγή επειδή δεν έχετε χρήματα; Χαλαρή ηθική είχατε κύριε γι’ αυτό είστε εδώ σήμερα γι’ αυτή την υπόθεση».
Ο 46χρονος έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τον Μιχάλη Λεμπιδάκη ζητώντας και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τους, πως αυτός ήταν ο άνθρωπος που έστειλε ο Χριστός και η Παναγία να τον λυτρώσουν από τον εφιάλτη της ομηρείας. Κλήθηκε από την πρόεδρο ο κ. Λεμπιδάκης που παρακολουθούσε από το ακροατήριο τη διαδικασία, να επιβεβαιώσει εάν ο κατηγορούμενος ήταν ο καλός του άγγελος, ο προστάτης και λυτρωτής του. Ο επιχειρηματίας παραδέχτηκε πως ο 46χρονος του φέρθηκε καλά, κάτι όμως που, όπως συμπλήρωσε, έκαναν οι 9 στους 10 που όλο το διάστημα της ομηρείας του βρέθηκαν στα κρησφύγετα όπου τον κρατούσαν, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μου φέρθηκε καλά. Τα υπόλοιπα δεν μπορώ να τα κρίνω. Ήταν πιο ευγενικός απ’ όλους. Του ζήτησα να με βοηθήσει να φύγω, μου είπε να κάνω τον άρρωστο εξ ου και το μήνυμα που έστειλα στην οικογένεια μου τότε και τους ανέφερα πως έχω ειλεό».
Ακόμα κι όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στον κατηγορούμενο να αφήσει στην άκρη τι έλεγε ο κ. Λεμπιδάκης όταν ήταν μαζί του στα κρησφύγετα και να μην αναφέρει ότι είχαν αναπτύξει στενή σχέση μαζί του, ρωτώντας τον αν έχει ακούσει ποτέ το σύνδρομο της Στοκχόλμης, εκείνος επέμενε ότι ο κ. Λεμπιδάκης ανέπτυξε μαζί του πραγματική σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης που δεν έχουν σχέση με το σύνδρομο της Στοκχόλμης.
Στις επανειλημμένες ερωτήσεις της δικαστικής έδρας για ποιο λόγο, αφού υποστηρίζει ότι μόνος σκοπός του ήταν να βοηθήσει τον κ. Λεμπιδάκη, τελικά έξι μήνες δεν τον βοήθησε, δεν τον επέστρεψε σπίτι του, δεν πήγε στην Αστυνομία να ζητήσει βοήθεια, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ έβρισκε και μια δικαιολογία. Μέχρι που, όπως είπε, έπαθε έμφραγμα από τη στεναχώρια του για τον Λεμπιδάκη και εφόσον δεν έβρισκε τρόπο να τον βοηθήσει να φύγει.
Χθες απολογήθηκε ένας ακόμα κατηγορούμενος, ο 61χρονος μεσίτης, «συναγωνιστής» του 46χρονου στον ΣΑΟΡ, ο οποίος, αν και με εντελώς διαφορετικό ύφος, επίσης θέλησε να πείσει το δικαστήριο ότι στην υπόθεση μπήκε τον Αύγουστο του 2017 επειδή του το ζήτησε ο 46χρονος, θέλοντας να τον βοηθήσει όταν του το ζήτησε, ώστε …..και οι δυο μαζί να βοηθήσουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να φύγει από τα χέρια των απαγωγέων και να επιστρέψει στο σπίτι του.
Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με τις απολογίες των υπολοίπων τεσσάρων κατηγορουμένων. Τη Δευτέρα πρόκειται να αγορεύσει η εισαγγελέας.
Ο Χριστός και η Παναγία τον έστειλαν να βοηθήσει τον όμηρο επιχειρηματία
«Περίμενα με αγωνία και χαρά να ‘ρθει η σημερινή μέρα για να απολογηθώ» είπε ξεκινώντας την απολογία του ο 46χρονος, πρώην αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ. Όταν η πρόεδρος του ζήτησε να βοηθήσει το δικαστήριο και πει την αλήθεια, ο κατηγορούμενος απάντησε:
«Μία είναι η αλήθεια και η αλήθεια πάντα πατάει στα πόδια της. Θα την πω για να κρίνει το δικαστήριο ποιος είμαι πραγματικά και όχι αυτός που λένε τα κανάλια. Λυπάμαι γιατί δεν μπόρεσα να κάνω αυτό που έπρεπε, να γυρίσει στο σπίτι του ο κ. Λεμπιδάκης. Τον προστάτευσα όσο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς».
Όπως υποστήριξε στην υπόθεση η συμμετοχή του άρχισε περίπου 15 μέρες μετά την αρπαγή, χωρίς να θυμάται ακριβή ημερομηνία. Ο 47χρονος φίλος του από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια ήταν αυτός που του πρότεινε μια δουλειά, χωρίς να του διευκρινίσει τι ακριβώς και χωρίς να του αναφέρει για τον Λεμπιδάκη. Ένας ξένος που τον επισκέφθηκε σύντομα, ο οποίος άγνωστο πως γνώριζε τα οικονομικά του προβλήματα, του είπε πως του τον πρότεινε ο 47χρονος (από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια) κι ότι η δουλειά για την οποία τον θέλει είναι 2-3 ημερών. Δέχτηκε ο κατηγορούμενος, όπως είπε, με την προϋπόθεση «μην είναι καμιά δουλειά με κλεψιές γιατί δεν θέλω» όπως του είπε. Ο «ξένος» του απάντησε πως «η δουλειά είναι κυριλέ». Το μυαλό του με τίποτα δεν πήγε στην απαγωγή, πρόσθεσε.
Ερ. Ποιος ήταν αυτός ο ξένος;
Απ. Δεν τον ήξερα. Δεν ξέρω αν ήταν Ρώσος, Έλληνας πάντως δεν ήταν.
Ερ. Πότε πήγατε για τη δουλειά αυτή;
Απ. Δώσαμε ραντεβού και κατά τις 10 το βράδυ ήρθε και με πήρε με ένα κλουβάκι από σημείο της εθνικής. Το περίεργο είναι πως μου άνοιξε την πλαϊνή πόρτα για να καθίσω πίσω. Δεν έβλεπα τίποτα, δεν καταλάβαινα που πηγαίναμε. Από κάποια στιγμή και μετά χάθηκα. Ύστερα από διαδρομή μισής ώρας -45 λεπτών, σταμάτησε, άκουσα μια πόρτα να σέρνεται, μετά μια γκαραζόπορτα, το κλουβάκι βρέθηκε σε ένα σκοτεινό υπόγειο και κατέβηκα.
Με τον ξένο ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο. Εκεί βλέπω κάποιον με κουκούλα, δεν μίλησε. Αμέσως σκέφτηκα που έμπλεξα…
Εκεί ο ξένος μου είπε ότι η δουλειά που θα κάνω θα είναι να φροντίζω έναν κύριο χωρίς να μου πει ποιος ήταν. Μου έδωσε οδηγίες ότι πρέπει να τον ταΐζω, να τον προσέχω. Για να μπω στο δωμάτιο του ανθρώπου έπρεπε να φοράω κουκούλα.
Ερ. Που ήταν το σπίτι;
Απ. Νομίζω έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, ήταν μάλλον κάποια βίλα, ήταν σπίτι πολυτελείας. Δεν μπορούσα να δω έξω από το σπίτι. Κατεβασμένα ρολά, χαρτόνια στα παράθυρα
Ερ. Είδατε αμέσως τον κ. Λεμπιδάκη;
Απ. Στον χώρο που ήταν ο Λεμπιδάκης μπήκα την άλλη μέρα το πρωί. Τον ρώτησα ποιος ήταν μου απάντησε πως είναι ο Λεμπιδάκης που είχαν απαγάγει. Αμέσως ένιωσα πολύ άσχημα, βρέθηκα σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. Τότε σκέφτηκα ότι έμπλεξα πολύ σοβαρά. Ήταν δεμένος ο Λεμπιδάκης, μου είπε «βλέπεις πως με έχουν σαν σκυλί;» Δεν έβγαινε η μιλιά μου από αυτό που είδα. Προσπάθησα να τον ηρεμήσω, πήρα το κλειδί και τον έλυσα, κάτσαμε, κουβεντιάσαμε, μού είπε όλο το ιστορικό για το πως έγινε η απαγωγή του.
Ζήτησα χίλια συγγνώμη από τον κ. Λεμπιδάκη, ότι δέχτηκα τη δουλειά γιατί δεν ήξερα περί τίνος πρόκειται και του είπα ότι δεν θα ξαναπάω.
Εκείνος όμως μου είπε «σε παρακαλώ να ξανάρθεις». Οι προηγούμενοι που τον φύλαγαν δεν τον έλυναν, δεν του φερόταν τόσο καλά. Του μαγείρεψα ωραίο φαγητό και του ζήτησα αν θέλει να ξαναπάω να το φάει όλο. Πραγματικά το έφαγε. Μου είπε «Ο Χριστός και η Παναγία σ’ έστειλαν να με βοηθήσεις». Ο κ. Μιχάλης είδα πως ήταν ένας χρυσός άνθρωπος που δεν μπορείς να τον αγνοήσεις με τίποτα. Τη δεύτερη μέρα κατέβηκα κάτω, πήγα στον καθρέπτη κι έφτυσα τα μούτρα μου. ‘Ήρθε ο 47χρονος συγκατηγορούμενος μου για να με αντικαταστήσει, αυτός που με πρότεινε για τη δουλειά, τον έπιασα απ’ το μπέτι και του είπα: τι είναι αυτό που μου έκανες, που μ’ έμπλεξες». Έφυγα κείνη την ημέρα. Όταν ξαναπήγα, προσπαθούσα να μάθω ποιοι ήταν πίσω από την απαγωγή. Δεν μπορούσα. Όταν καταλάβαινα ότι ερχόταν κάποιοι προσπαθούσα ν’ ακούσω τι έλεγαν.
Ερ. Πόσο μείνατε εκεί;
Απ. Έμεινα 17 μέρες όχι συνεχόμενες.
Ερ. Ποιός σας άλλαζε όταν φεύγατε;
Απ. Ο 47χρονος και κάποιοι άλλοι που δεν τους ήξερα. Ο κ. Μιχάλης μου είχε πει ότι πριν από μένα τον φύλαγαν τέσσερα διαφορετικά άτομα. Μια μέρα κατάλαβα ότι από συνομιλίες που άκουσα ότι ετοιμάζονται να μεταφέρουν τον Λεμπιδάκη εκτός Κρήτης. Με τον κ. Μιχάλη είχαμε πλέον δεθεί πολύ.
Πρ. Ναι καλά…έχετε ακούσει για το σύνδρομο της Στοκχόλμης.
Απ. Δεν ήταν αυτό, τον προστάτευα, τον πρόσεχα πολύ, γι’ αυτό με έλεγε και Ευγένιο. Ξέρει εκείνος τι έκανα γι’ αυτόν. Κάθε φορά που καταλάβαινε ότι θα έφευγα, έπεφτε κατακόρυφα η ψυχολογία του.
Ερ. Ποιοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι θα τον μεταφέρουν εκτός Κρήτης;
Απ. Ήταν 2 άτομα που τα άκουγα, δεν ξέρω ποιοι ήταν. Την επόμενη μέρα ήρθαν δυο άγνωστοι και μου έκαναν νοήματα ότι θα πάρουν τον Λεμπιδάκη. Εγώ τότε τους είπα ότι δεν πρόκειται να τον πάρουν από κει, δεν τους άφησα και φύγανε.
Πρ. Δεν στέκει αυτό που λέτε. Αν εσείς δεν γνωρίζατε τίποτα, πήγατε απλά να φυλάξετε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζατε ποιος ήταν και μάλιστα σας απείλησαν άλλα άτομα που ήταν πάνω από σας, πώς είναι δυνατόν εσείς να κάνετε κουμάντο να μην τον πάρουν; Δεν στέκει.
Απ. Στέκει
Πρ. Μα πώς; Ήσασταν εσείς αρχηγός στην απαγωγή;
Απ. Όχι. Αλλά το έκανα. Τους είπα να βγάλουν τις κουκούλες να δω ποιοι είναι. Έμεινα στον χώρο αυτό μόνο και μόνο για να μην πάρουν τον κ. Λεμπιδάκη. Για να τον βοηθήσω και να τον προστατεύσω.
Ερ. Και τι περιμένατε για να τον βοηθήσετε;
Απ. Δεν ήξερα τον τρόπο. Δεν ήξερα ποιοί ήταν και τι ήθελαν. Αν ο σκοπός τους ήταν τα εκατομμύρια ή μήπως τελικά ήταν κάτι άλλο κι όχι τα χρήματα. Αυτοί όλοι γνώριζαν ποιος ήμουν εγώ δεν γνώριζα ποιοι ήταν. Έκανα ότι μπορούσα για τον κ. Μιχάλη. Μέχρι έμφραγμα έπαθα από τη στεναχώρια μου και μπήκα στο νοσοκομείο.
Πρ. Εσείς γιατί δεν φύγατε αμέσως, αφού δεν ξέρατε κι είδατε ότι πρόκειται για τον Λεμπιδάκη, γιατί δεν φύγατε να πάτε στην Αστυνομία;
Απ. Με απείλησαν, απείλησαν ότι θα κάνουν κακό στην οικογένεια μου, στα παιδιά και στα εγγόνια μου. Ο ξένος μου είχε πει μην τυχόν και κάνεις καμιά βλακεία να πας στην αστυνομία. Δεν μπόρεσα να πάω μετά τις απειλές.
Πρ. Αν θέλατε θα το κάνατε. Μην το παίζετε σωτήρας του Λεμπιδάκη.
Πρ. Λεφτά, αμοιβή, σας είχε αναφέρει είτε ο ξένος, είτε ο 47χρονος;
Απ. Όχι, τίποτα για λεφτά…Αυτοί σε βάζανε στη δουλειά και μετά σε δεσμεύανε….
Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, ενώ ήταν στο νοσοκομείο, τον επισκέφθηκε ο 47χρονος φίλος του από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια και τον ενημέρωσε ότι πήραν τον Λεμπιδάκη από το σπίτι, από το πρώτο κρησφύγετο και τον μετέφεραν αλλού αλλά δεν ήξερε που.
«Από τότε δεν είχα καμία επαφή μαζί του. Κάθε βράσδυ ένιωθα τύψεις που δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω να πάει στο σπίτι του. Ρωτούσα και τον 47χρονο συγκατηγορούμενο μου αν ξέρει κάτι για το που βρίσκεται ο κ. Μιχάλης αλλά δεν ήξερε. Του είπα όμως να πει στον ξένο ότι αν τυχόν πάθει κάτι ο Λεμπιδάκης θα έχει να κάνει μαζί μου»
Ερ. Πότε ξαναμάθατε νέα για τον κ. Λεμπιδάκη;
Απ. Στις 10 Αυγούστου ήρθε ο 47χρονος και μου είπε θα μεταφερθεί στη μάντρα του συγκατηγορούμενου 44χρονου, στη Γέφυρα της Ζουρίδας. Πήγα αμέσως στη μάντρα, βρήκα τον ιδιοκτήτη, ήταν γνωστός μου, τού είπα ότι έχω σχέση με αυτόν τον άνθρωπο και τον ρώτησα που θα τον βάλει. Με ανέβασε και μου ‘δειξε τη σοφίτα.
Ερ. Ούτε τότε μπορούσατε να πάτε στην Αστυνομία;
Απ. Όχι. Που και σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη όταν μου είχαν απειλήσει παιδιά και εγγόνια; Ποιον να εμπιστευτώ στην αστυνομία; Εδώ στην ανάκριση πάμε και την άλλη στιγμή έχουν όλα γραφτεί στο διαδίκτυο.
Πρ. Μην μας κάνετε τον άγιο σήμερα εδώ.
Απ. Λέω την πραγματικότητα
Πρ. Τη δική σας πραγματικότητα λέτε.
Ερωτώμενος ο κατηγορούμενος εάν και πότε πήγε ως φύλακας στη σοφίτα της μάντρας που ήταν ο Λεμπιδάκης, απάντησε:
«Πήγα τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Μιχάλης χάρηκε πολύ όταν με άκουσε, με κατάλαβε αμέσως. Μ’ αγκάλιασε, με ρώτησε που ήμουν. Μου είπε με παράπονο ότι τον έχουν ξεχάσει όλοι, ότι κινδυνεύει η ζωή του διότι θέλουν να πάρουν τα λύτρα και να τον σκοτώσουν. Του είπα πως δεν τον ξέχασε κανείς, πως τον ψάχνει όλη η αστυνομία, τον καθησύχασα».
Ερ. Ο κ. Λεμπιδάκης σας είχε τάξει χρήματα εάν τον βοηθούσατε;
Απ. Σε όλους έταζε. Μου είπε «βοήθησε με να φύγω και θα σε πληρώσω. Του απάντησα να μην ξαναπεί για λεφτά».
Ερωτήθηκε γιατί επέλεξε να φέρει από τη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο φύλακα και τι τον ήθελε, αφού είχε σκοπό να βοηθήσει τον Λεμπιδάκη να φύγει, και ο κατηγορούμενος ξανά απάντησε ότι στην πρόθεση του να βοηθήσει και να προστατεύσει τον Λεμπιδάκη, έφερε έναν άνθρωπο έμπιστο του να τον προσέχει.
Ο κατηγορούμενος δέχτηκε την έντονη επίπληξη της δικαστικής έδρας, όταν ανέφερε πως στο πλαίσιο προστασίας που παρείχε στον Λεμπιδάκη από τους απαγωγείς, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη της μάντρας να τους πει ψέματα ότι ο επιχειρηματίας δεν βρίσκεται πια στη σοφίτα του διότι τον πήρε εκείνος, όπως επίσης να έλεγε το ίδιο και στην αστυνομία σε περίπτωση που πήγαινε.
«Την επόμενη μέρα», υποστήριξε, «μου την έστησαν στη δουλειά μου τρεις άγνωστοι, ο ένας νομίζω ήταν Ηρακλειώτης και μου ζητούσαν τον Λεμπιδάκη. Εγώ τους είπαν να τελειώνουν αυτή την ιστορία, να πάρουν ότι χρήματα τους δίνει η οικογένεια και να τον αφήσουν. Τους απείλησα».
Τώρα, πως γινόταν να του ζητάνε κάποιοι τον Λεμπιδάκη, υπονοώντας πως ήταν οι πραγματικοί απαγωγείς γιατί αυτός δεν ήταν, και να τους λέει να τελειώνουν και να πάρουν τα χρήματα να τον αφήσουν, αφού υποτίθεται ότι πλέον εκείνος τον είχε απαγάγει από τους απαγωγείς, είναι από τα ανεξήγητα που ανέφερε ο κατηγορούμενος.
Σχετικά με την εμπλοκή του 61χρονου μεσίτη και μέλους του ΣΑΟΡ, ο κατηγορούμενος είπε ότι αυτός τον έμπλεξε τον Αύγουστο όταν του ζήτησε να τον βοηθήσει για να βρουν τρόπο να βοηθήσουν τον Λεμπιδάκη. Ανέφερε ότι τον χρειαζόταν να κάνει τον ταχυδρόμο, να στείλει κάποιες επιστολές και κάποια sms στην οικογένεια Λεμπιδάκη, τα οποία θα άφηναν οι απαγωγείς σε διάφορα σημεία.
Πρόεδρος: «Τι του ζητούσατε δηλαδή; Να επέμβει να σώσει τον κ. Λεμπιδάκη; Να τον σώσετε όλοι μαζί; Γιατί όλοι σας εδώ λέτε πως μπλεχτήκατε στην απαγωγή για να τον βοηθήσετε. Με τρομάζει αυτό που κάνετε. Να τα λέτε και να τα παρουσιάζετε όλα τόσο απλά σαν να μην έγινε και τίποτα. Έχω πάθει σοκ».
Απ. Ναι, μας ενδιέφερε να τον σώσουμε.
Πρ. Τα λύτρα σας ενδιέφεραν κύριε. Τελικά ποιος ήταν ο ρόλος σας;
Απ. Δεν ήμουν ο εγκέφαλος της απαγωγής, όπως λένε.
Πρ. Αφού βλέπω ότι εσείς ρυθμίζατε όλες τις καταστάσεις για τους απαγωγείς
Απ. Εγώ δεν ρύθμιζα τίποτα για χάρη των απαγωγέων αλλά για χάρη του κ. Λεμπιδάκη,
Πρ. Γιατί δεν ανοίγατε την πόρτα του ανθρώπου να φύγει; Μας λέτε ψέματα. Λέτε μια αλήθεια που φτιάξατε εσείς.
Ο 61χρονος μεσίτης σε ρόλο ταχυδρόμου
Στην απολογία του ο 61χρονος μεσίτης και πρώην μέλος του ΣΑΟΡ, ξεκινώντας ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Λεμπιδάκη αλλά και τη δική του οικογένεια και ειδικά από την κόρη του, την οποία ενέπλεξε στην απαγωγή.
Είπε ότι ο καλός του φίλος και συναγωνιστής του στον ΣΑΟΡ, τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα, του είπε για την εμπλοκή του στην υπόθεση Λεμπιδάκη και ζήτησε τη βοήθεια του για να βοηθήσουν μαζί τον κ. Λεμπιδάκη και ότι ο ίδιος θα είχε ρόλο «ταχυδρόμου».
«Κατάλαβα τι τράβαγε ο φίλος μου. Μέχρι και στο νοσοκομείο μπήκε, αρρώστησε, έπρεπε να τον βοηθήσω για να βοηθήσει τον Λεμπιδάκη» είπε.
Πρ. Ο κ. Λεμπιδάκης, ξέρατε τι τράβαγε;
Απ. Ναι
Ερ. Τότε γιατί δεν πήγατε στην αστυνομία, αν θέλατε να τον βοηθήσετε;
Απ. Αυτό ήταν το λάθος μου
Πρ. Έχετε δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα. Ή δεν επικοινωνείτε καλά ή νομίζετε πως μας κοροϊδεύετε. Όλοι εδώ στην έδρα είμαστε αρκετά έμπειροι δικαστές. Πήραμε εικόνα απ’ όλους σας. Μόλις ανοίγει κάποιος το στόμα του ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε.
Απ. Έδωσα βοήθεια με λάθος τρόπο. Μου ζήτησε ο φίλος μου να κάνω τον ταχυδρόμο, το έκανα γιατί νόμιζα πως βοηθούσαμε τον κ. Λεμπιδάκη.
Πρ. Περίμενα να έρθετε εδώ να παραδεχτείτε το λάθος σας και να πείτε την αλήθεια, αλλά δεν το κάνετε.
Ερωτώμενος ο κατηγορούμενος ποια θα ήταν η αμοιβή του για να κάνει τον…ταχυδρόμο, απάντησε:
«Δεν μου είπε για κάποιο ποσόν ο συγκατηγορούμενος μου. Μου είπε ότι αν κάναμε κάτι καλό θα είχαμε κι εμείς κάποια οικονομική βοήθεια από τον κ. Λεμπιδάκη.
Ο 61χρονος κατηγορούμενος, όπως είχε ομολογήσει και στην ανάκριση, παραδέχτηκε ότι έστειλε στην οικογένεια Λεμπιδάκη 4 φακέλους, με επιστολές και βιντεοληπτικό υλικό στη μία, τους οποίους είχαν αφήσει (δήθεν) οι απαγωγείς σε σημεία κι από κει τους είχαν πάρει, δυο ο ιδιοκτήτης της μάντρας και 2 ο αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ. Ο ίδιος έστειλε στην οικογένεια ένα φάκελο μέσω ΕΛΤΑ Ηρακλείου, για έναν ζήτησε τη βοήθεια της 16χρονης κόρης του και τον έστειλε μέσω ΚΤΕΛ από τα Χανιά, έναν πήγε ίδιος και τον άφησε σε μια εκκλησία έξω από το Ηράκλειο και τον τέταρτο πήγε στην Αθήνα και τον άφησε έξω από γραφείο συγγενικού προσώπου του κ. Λεμπιδάκη.
Παραδέχτηκε και ότι έκανε αποστολή μηνυμάτων sms στην οικογένεια αλλά όπως είπε, του τα έδινε ο συγκατηγορούμενος του αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ που κι αυτού του τα δίνανε οι…απαγωγείς και πως ο ίδιος απλά πατούσε την αποστολή.
Πρ. Γιατί μπλέξατε το ίδιο σας το παιδί;
Απ. Από φόβο και απόγνωση. Δεν ήξερα τι έκανα. Φοβόμουν από την ώρα που μπλέχτηκα. Το ένα έφερε το άλλο. Έμπλεξα το παιδί μου κι αυτό με βασανίζει συνέχεια.