Παρουσία πολλών βιβλιόφιλων, επιστημόνων αλλά και καθηγητών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η παρουσίαση του βιβλίου «Ο ταχυδρόμος» του Γιώργου Παπαδάκη από την ομάδα βιβλίου του στεκιού καθηγητών Ρεθύμνου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενία. Η εκδήλωση είχε τη στήριξη του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Είναι μια διοργάνωση της ομάδας βιβλίου του στεκιού καθηγητών, τη στηρίζει το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης και παρουσιάζουμε το έργο ενός συγγραφέα, ο οποίος κατάγεται από το Ρέθυμνο», αναφέρει η ψυχολόγος, κ.α. Καίτη Ζαχίλα – Καπελώνη. Η ίδια προσθέτει σχετικά με την επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου από την ομάδα του στεκιού: «Στην ομάδα βιβλίου κάθε μήνα διαβάζουμε ένα βιβλίο. Διαβάσαμε λοιπόν το βιβλίο του κ. Παπαδάκη, μας άρεσε ιδιαίτερα και αποφασίσαμε να κάνουμε την παρουσίαση. Είχε έναν ωραίο ρυθμό, σε παρέσερνε, πήγαινες μαζί σε αυτήν την ατμόσφαιρα που ήθελε να σε βάλει ο συγγραφέας, ζούσες μαζί με τον ήρωα».
Η πλοκή του μυθιστορήματος του Γ. Παπαδάκη αναπτύσσεται σε μια μικρή, ορεινή κοινότητα του Ρεθύμνου. Ο ήρωας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη δική του ιστορία και καλύπτει τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια της ζωής του, μέχρι το 1964. Ταχυδρόμος στον ορεινό τομέα του Νομού του, αναφέρεται στην πλατωνική πρώτη αγάπη της νιότης του, στο προξενιό με το οποίο παντρεύτηκε μια γυναίκα άλλη από αυτήν που του είχαν δείξει στους αρραβώνες και στο φοβερό φονικό που «αναγκάζεται» να κάνει, χωρίς να εξηγεί τους λόγους ο ίδιος. Το μυθιστόρημα μέσω όλων αυτών των γεγονότων αφήνει την ευχέρεια στον αναγνώστη να δώσει τη δική του εξήγηση με βάση τις προκαταλήψεις εκείνων των χρόνων στις μικρές κοινωνίες της επαρχίας, όπου το πεπρωμένο έχει βαθιά και αρχαία καταβολή.
«Το βιβλίο αυτό είναι δραματικό. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται μια ανασύσταση. Ανασυντίθεται μια εποχή, που είναι ξεχασμένη, με τα έθιμα και τις κοινωνικές καταστάσεις που ήταν πολύ δύσκολες στη δεκαετία του 1950 ακόμα, με πολλές απαγορεύσεις. Σκεφτείτε ότι ο ήρωας του βιβλίου αρραβωνιάστηκε με προξενιό και δεν είχε για ένα χρόνο δικαίωμα να δει την αρραβωνιαστικιά του, του απαγόρευαν. Παράλληλα, είχε και μια νεανική αγάπη, με την οποία του απαγόρευσαν επίσης οι γονείς της να παντρευτεί. Αυτά όλα παίζουν το ρόλο τους στην πλοκή, στην ψυχοσύνθεση του ταχυδρόμου», εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Γιώργος Παπαδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Ο ίδιος προσθέτει σχετικά με το τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και για το σύνολο των έργων του: «Στη συγγραφή του ταχυδρόμου με ενέπνευσε ένα παλιό, πραγματικό γεγονός, ξεχασμένο, που είχα ακούσει ήδη στα παιδικά μου χρόνια, αλλά βέβαια υπέστη μυθοπλαστική παρέμβαση. Ο βασικός χαρακτήρας είναι πραγματικός, αλλά η μυθοπλασία είχε τον λόγο της. Γενικώς, με εμπνέουν στα βιβλία μου ίσως παλιοί πραγματικοί πυρήνες, οι οποίοι όμως εξελίσσονται στο μυαλό και στη φαντασία μου. Αλλιώς θα έγραφα αυτοβιογραφίες ή βιογραφίες μυθιστορηματικές. Δεν είναι αυτό που κάνω όμως. Είναι καθαρά μυθοπλαστική δουλειά».
Ο κ. Παπαδάκης αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των έργων του και στις προσδοκίες που έχει από τα βιβλία που γράφει, λέει: «Προσδοκώ για αυτό το βιβλίο να αγαπηθεί. Έχω δει την αγάπη του κόσμου στα υπόλοιπα βιβλία, αλλά και σε αυτό εδώ. Θα έλεγα ότι γράφω δύσκολα, με απαιτήσεις. Σε όποιον αρέσει αυτή η λογοτεχνία, η καθαρή και η αληθινή, τότε αγαπά τα βιβλία μου. Βάζω τον αναγνώστη σε διαδικασία να ψάξει εσωτερικά, να παιδευτεί λίγο με τη γλώσσα, που και αυτή είναι ιδιαίτερη».