Την τρίτη θέση στη λίστα των περιοχών της χώρας που έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ της Ελλάδας μέσω του τουριστικού κλάδου καταλαμβάνει η Κρήτη.
Ειδικότερα η συμμετοχή του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Κρήτης ανέρχεται σε ποσοστό 47,4% της χώρας, (76,8 στο νότιο Αιγαίο και 73% στα Ιόνια νησιά) έχοντας ως αποτέλεσμα την παράλληλη διαμόρφωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο νησί σε 13.912 ευρώ, από τα υψηλότερα της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος εξακολουθεί ν’ αποτελεί τον βασικό πυλώνα και ατμομηχανή της οικονομίας του νησιού.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία το 23% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού για το 2017 προέρχονται από την Κρήτη ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4.1 δισ. ευρώ.
Ο τουρισμός εκτός από τη μεγάλη συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας έχει μεγάλη συμβολή και στην απασχόληση. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΤΕ ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αιχμή της τουριστικής σεζόν στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8%, ενώ αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης με τίτλο «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2017», ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρυσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017). Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία. Ειδικότερα για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.
Επιπλέον το 2017 ο τουριστικός τομέας με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψε το 80% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εισπράξεις αυτές ισούνται με το 74% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. Εάν δε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων ισούται με το 82% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων, πλην πλοίων και καυσίμων.
Άξιον αναφοράς είναι ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία σε ότι αφορά τις αφίξεις για τη φετινή περίοδο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για όλη τη χώρα.
Ήδη σε ότι αφορά τον νομό Ρεθύμνου οι πληρότητες για τον μήνα Μάιο κυμαίνονται στο 75% ενώ από το τέλος του μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα ξεπεράσουν το 95%.
ΣΕΛ. 5