Σημαντική τονωτική ένεση για την εμπορική αγορά του Ρεθύμνου αποτελεί η κίνηση του τελευταίου δεκαημέρου, καθώς η εικόνα στους δρόμους και στα καταστήματα επιτέλους άλλαξε και η παρουσία του κόσμου είναι έντονη, διαμορφώνοντας ένα θετικό κλίμα, που δίνει μια ανάσα αισιοδοξίας στον εμπορικό κόσμο. Οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές ώρες γεμίζουν από τουρίστες που κάνουν τη βόλτα τους, επισκέπτονται τα τοπικά καταστήματα και ψωνίζουν τόσο ρούχα και κοσμήματα όσο και τοπικά προϊόντα και σουβενίρ. Παρά την απογοήτευση και το αρνητικό κλίμα που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης, συνέπεια των αυξημένων κρουσμάτων στο νομό και της κακής επιδημιολογικής εικόνας, πλέον οι έμποροι προσδοκούν το επόμενο τρίμηνο, να ενισχύσουν τους τζίρους τους και να μπορέσουν, όπως λένε, χαρακτηριστικά να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους τον ερχόμενο χειμώνα.
Το καλοκαιρινό τρίμηνο αποτελεί για τους ίδιους την καλύτερη περίοδο του χρόνου σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις των καταστημάτων τους, ωστόσο επισημαίνουν πως οι επιχειρήσεις τους δεν είναι εποχικές και πως σε καμία περίπτωση, το διάστημα αυτό δεν επαρκεί για να έχουν κέρδος. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν, γίνεται μια μικρή εξισορρόπηση στην διευθέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων που «τρέχουν», ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που συγκεντρώνουν «δυνάμεις» για το χειμώνα που ακολουθεί.
Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια τη φετινή χρονιά, όπου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τα καταστήματα ήταν κλειστά, είναι η τωρινή κίνηση, αύτη να διατηρηθεί και το επόμενο δίμηνο, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ενισχύσουν όσο είναι δυνατόν τα μέχρι σήμερα άδεια ταμεία τους.
Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, η τοπική αγορά εκτός από τους ξένους επισκέπτες προσδόκα να κερδίσει και από τους Έλληνες ταξιδιώτες που θα την επισκεφτούν και θα δώσουν, όπως κάθε χρόνο, μια ώθηση στην τοπική αγορά.
Σημειώνεται ότι στα εμπορικά καταστήματα υπάρχουν εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς από την 1 ημέρα του Φθινοπώρου, ξεκινά, όπως έχει αποφασιστεί με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη, η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που είναι αμέσως μετά τις θερινές.
«Μετά από πάρα πολύ καιρό, όπου η αγορά ήταν παγωμένη και η κίνηση ισχνή το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη και το κλίμα άλλαξε αίφνης και απροσδόκητα, μπορώ να πω, καθώς δεν περιμέναμε τόσο πολύ κόσμο μέσα σε δέκα μέρες. Αυτό που θέλουμε τώρα και ελπίζουμε είναι να διατηρηθεί ιδία εικόνα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Από την ενημέρωση που έχουμε από τα ξενοδοχεία έως και τις 15 Αυγούστου η κίνηση αυξάνει διαρκώς. Ο Αύγουστος δίνει θετική εικόνα, ενώ αναμένουμε καλή κίνηση και για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Οκτώβριο. Όμως δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο, καθώς γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και η εικόνα ανά πάσα στιγμή μπορεί ν’ ανατραπεί» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Πολιουδάκης.
Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες του εμπορίου το 2020 ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά 13,2% και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατά 9,87%. Φέτος δε, ουσιαστικά χάθηκε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς τα φυσικά καταστήματα λειτούργησαν λιγότερο από 15 ημέρες εντός της περιόδου αυτής.
Οι προσδοκίες των εμπόρων έχουν στραφεί στον τουρισμό και ειδικά φέτος η ανάγκη ενίσχυσης των καταστημάτων είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, καθώς κατά κοινή ομολογία είναι βέβαιο ότι η πορεία της σεζόν θα κρίνει την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων. Άλλωστε τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί την χρονιά της πανδημίας στον εμπορικό κόσμο είναι πολλά, τα λειτουργικά έξοδα τρέχουν και ήδη από το Σεπτέμβριο θα κληθούν οι έμποροι να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, ενώ από τα τέλη του Γενάρη ξεκινά και η επιστροφή των «δανεικών», των γνωστών επιστρεπτέων προκαταβολών.
«Το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις θα έχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις και από τον Ιανουάριο θα κληθούν να ξεκινήσουν την αποπληρωμή για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Όσο πιο καλά πάει η τουριστική περίοδος τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους. Αν η σεζόν πάει καλά αυτό αυτόματα θα αποτελέσει μια καλή «ανάσα» για τις επιχειρήσεις. Δεν λέω ότι θα ξεπληρώσουμε το χρέος αλλά θα είναι μια καλή ανάσα, την οποία δεν την περίμενε κανείς με βάση τα δεδομένα πριν ένα μήνα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Σημειώνεται, ότι το επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή (φθηνά κρατικά δάνεια). Σε αυτά θα αναγράφεται τόσο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε, όσο και εκείνο που πρέπει να επιστρέψουν εντόκως. Το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να γυρίσει στο Δημόσιο ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ και οι πληττόμενοι από την πανδημία, οι οποίοι έκαναν χρήση του μέτρου, έχουν δύο δυνατότητες αποπληρωμής:
- Ρύθμιση σε 60 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
- Εξόφληση εφάπαξ του ποσού με επιπλέον έκπτωση 15%.
Υπενθυμίζεται, ότι οι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν 7. Στις επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7 το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021. Για τους επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις υπάρχει «κούρεμα» κατά 30% της οφειλής, για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ απαλλάσσονται από το 50% της επιστροφής, όσοι είχαν μείωση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, πάνω από 30%.