Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή Παλίγκρεμνου Ρεθύμνου και την ανάδειξή του ως προστατευόμενου τοπίου – μνημείου, από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνεται ότι έχει ζητηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου η κατάθεση σχετικής μελέτης για να διενεργηθεί η διάνοιξη δοκιμαστικών τομών.
Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει στην απάντησή της:
«Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην Ερώτηση, για την ανέγερση νέου τουριστικού καταλύματος στη θέση «Παλίγκρεμνος» Τ.Κ. Μύρθιου, Δ.Ε. Φοίνικα Δήμου Αγίου Βασιλείου Π.Ε. Ρεθύμνου, σύμφωνα με την με αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΥΝΜΤΕΚΡ/ΤΠΝΜΚΠΑ/373490/38997/2261/1323/09.08.2019 έγκριση της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης «…η εν θέματι ιδιοκτησία δεν είναι εντός χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου, ούτε πλησίον χαρακτηρισμένων Νεώτερων Μνημείων τα οποία να προστατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/02 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Ως εκ τούτου η ανέγερση νέου τουριστικού καταλύματος υπόσκαφων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων είναι δυνατή, με τον όρο να διατηρηθούν ο χώρος του αγκυροβολίου, οι αναλημματικοί τοίχοι, οι δύο σήραγγες στη βόρεια και δυτική πλευρά της φερόμενης ιδιοκτησίας, καθώς και η διαδρομή και τα κατάλοιπα από την όδευση πιθανόν ενός βαγονέτου κατά μήκος της βόρειας πλευράς της». Σύμφωνα με την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, με τον ανωτέρω όρο προστατεύονται οι νεώτερες κατασκευές με τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο τους, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικές υψομετρικές στάθμες από τα προτεινόμενα υπόσκαφα κτίρια και οι περισσότερες εκτός της οικοδομικής γραμμής και της επιφάνειας της τελικής ιδιοκτησίας και εντός της ζώνης της γραμμής παραλίας.
Επιπλέον, με το με αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΠΣ/ΤΑΠΙΠ/336902/240468/3831/852/ 26.07.2019 έγγραφο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας εγκρίθηκε υπό όρους η μελέτη που αφορά στην οικοδόμηση του εν λόγω τουριστικού καταλύματος.
Σύμφωνα με την Εφορεία, ο σχηματισμός του «Παλίγκρεμνου», αποτελεί την κατοπτρική επιφάνεια ρήγματος το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως ένας από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Κρήτης, εντούτοις η προστασία του δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την 11.07.2019 από εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ανωτέρω θέση δεν εντοπίσθηκαν αρχαιολογικά ή παλαιοντολογικά ευρήματα.
Σε συνέχεια των ανωτέρω εγκρίσεων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το με αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΕΑΠΚ/ΕΦΑΡΕΘ/ΤΠΚΑΜ/717837/511015/8070/1828/24.12.2019 προς τον ιδιοκτήτη ζήτησε την κατάθεση της σχετικής μελέτης, προκειμένου να διενεργηθεί η διάνοιξη δοκιμαστικών τομών, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η έκβαση της υπόθεσης».