«Πάγωσε» ο διαγωνισμός για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του μητροπολιτικού δήμου Ρεθύμνου μετά την προδικαστική προσφυγή που κατέθεσε μια εκ των ενδιαφερομένων εταιριών, η οποία έγινε δεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή εξέτασης δικαστικών προσφυγών και η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. Ο λόγος για το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», συνολικού ύψους 18.100.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
Ο διαγωνισμός είχε προγραμματιστεί για τις 27 Δεκεμβρίου, ωστόσο μια από τις 18 συνολικά εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν λάβει τεύχη δημοπράτησης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που προηγήθηκε, κατάθεσε προσφυγή, η οποία αφορούσε τους όρους της διακήρυξης αναφορικά με τον τρόπο επεξεργασίας και τις προδιαγραφές του νερού. Συγκεκριμένα στο αιτιολογικό κείμενο της προσφυγής η εταιρία αναφέρεται στην πλημμελή διαδικασία της επεξεργασίας νερού θέτοντας ζητήματα ποιότητας νερού που θα δίδεται από το διυλιστήριο.
«Η μόνη ασφαλής μέθοδος επεξεργασίας για ανεπεξέργαστο νερό ποιότητας Α3 είναι η προσρόφηση σε κλίνες που περιέχουν ενεργό άνθρακα όπως εξάλλου προβλέπει η προμελέτη του έργου αλλά η κατασκευή και η λειτουργία τους αναβάλλεται για τη β’ φάση του έργου», αναφέρεται στην προσφυγή και παρακάτω προστίθεται ότι:
«Η αναθέτουσα αρχή σε αυτήν τη φάση της κατασκευής/λειτουργίας του έργου (α’ φάση), δεν προέβλεψε την κατασκευή κλινών ενεργού άνθρακα για τη συνεχή προχωρημένη επεξεργασία του νερού, όπως απαιτεί η νομοθεσία, παρά μόνο προβλέπει στην προκείμενη διακήρυξη την εγκατάσταση ενός συστήματος διακοπτόμενης τροφοδοσίας σκόνης ενεργού άνθρακα».
Η προδικαστική αυτή προσφυγή είχε ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες να «παγώσουν» έως ότου αποφανθεί το διοικητικό εφετείο Χανίων, το οποίο θα συνεδριάσει στις 13 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή διαχείρισης υδραυλικών και συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλη Μαμαγκάκη, η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται με καθυστερήσεις καθώς ο διαγωνισμός σταμάτησε και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καλείται να προχωρήσει σε επαναδημοπράτηση του έργου αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΟΑΚ ήδη προετοιμάζεται και συμπληρώνει και τροποποιεί τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να μην υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις και μέχρι τον Απρίλιο το έργο να έχει δημοπρατηθεί. Όπως είπε, το υπουργείο έχει ενημερωθεί για τη σχετική διαδικασία και τα εξασφαλισμένα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την υλοποίηση του έργου δεν κινδυνεύουν.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Έχει ασκηθεί έφεση σε μια προδικαστική απόφαση που βγήκε και ουσιαστικά σταματάει τη διαδικασία του διαγωνισμού. 18 εταιρίες πήραν τεύχη δημοπράτησης για το έργο. Από αυτές μια εταιρία έκανε προσφυγή για έναν χημικό που δεν υπάρχει και αφορά στις προδιαγραφές επεξεργασίας του νερού. Δικάζεται η προσφυγή της στις 13 Φεβρουαρίου στο διοικητικό εφετείο Χανίων. Όμως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα εμείς σαν ΟΑΚ προχωράμε στην επόμενη φάση, αναδιοργανώνουμε τα τεύχη, κάνουμε απαραίτητες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις και περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για να ξαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό. Εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου και ήδη ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα -και αναδιοργανώνουμε τα τεύχη, τα προσαρμόζουμε στην πρωτόδικη απόφαση να γίνει μια επιπλέον γεωλογική έρευνα στην περιοχή που γίνεται το διυλιστήριο. Για το θέμα έχουμε ενημερώσει το υπουργείο και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και το έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη».
Σημειώνεται ότι το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και λίμνη Κουρνά.
Αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης για το αρδευτικό έργο
Εν τω μεταξύ, την έγκριση δημοπράτησης από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αναμένει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης για να δρομολογήσει τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού του έργου που αφορά την άρδευση της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα το έργο με τίτλο: «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού άρδευσης με συνολικό προϋπολογισμό 5,1 εκ. ευρώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου.
Το έργο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί σήμερα υπάρχουν περιοχές που αρδεύονται με πόσιμο νερό, που σημαίνει ότι με την κατασκευή του θα υπάρξει εξοικονόμηση υδάτων. Επίσης, πολλές γεωτρήσεις (30) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την άρδευση θα σταματήσουν να δουλεύουν και οι κάτοικοι θα ποτίζουν με νερό από το Φράγμα. Άρα έχουμε και περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και κόστους.
Το έργο είναι έχει ως χρόνο περάτωσης των εργασιών το ένα έτος. Το έργο αυτό αφορά την άρδευση και έμμεσα θα ενισχύσει την ύδρευση.
Το έργο του αρδευτικού δικτύου κρίνεται ζωτικής σημασίας με δεδομένο ότι σήμερα το Ρέθυμνο υδρεύεται αποκλειστικά από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης, με περίπου 4-4.5 εκ. κυβικά νερό τον χρόνο. Στα ανατολικά του Ρεθύμνου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, λόγω αυξημένης εποχιακής κατανάλωσης και φυσικά υπάρχουν περίοδοι όπου οριακά το σύστημα ανταποκρίνεται με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται φαινόμενα λειψυδρίας. Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3 – 4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά μια έκταση από την Πηγή έως τον Πρίνο και στη διαδρομή αυτή θα υπάρξει ένωση με δεξαμενές άρδευσης, όπου υπάρχουν δεξαμενές. Μέσα σε αυτό το έργο έχουν ενταχτεί και κάποια τμήματα από τα δυτικά του ποταμού, όπως για παράδειγμα τα Μισίρια, το Γιαννούδι και η περιοχή του Ξηρού Χωριού.
«Πριν μια εβδομάδα στείλαμε στο υπουργείο τις διευκρινίσεις που μας ζήτησε αναφορικά με τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένουμε πολύ σύντομα την απάντηση τους. Εκτιμούμε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε την έγκριση δημοπράτησης του έργου που αφορά στην επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης από τον ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών, διαδικασία που θα γίνει από τον ΟΑΚ», τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης.