Εκατοντάδες εξακολουθούν να είναι οι Ρεθεμνιώτες -ντόπιοι και οικονομικοί μετανάστες- που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας και οι οποίοι αναγκάζονται να περνούν κάθε μήνα μία φορά, την πόρτα του κοινωνικού παντοπωλείου, προκειμένου να επωφεληθούν από τα τρόφιμα, αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, που παρέχει η εν λόγω δομή του δήμου στα εγγεγραμμένα μέλη της.
Κατά μέσο όρο ο αριθμός αυτών των οικογενειών -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας- ανέρχεται στις χίλιες διακόσιες και μάλιστα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία τριετία (καταγράφονται πολύ μικρές αυξομειώσεις).
«Όμως, ακόμα και αυτός ο αριθμός των συμπολιτών μας -που σημειωτέον σημαίνει πως κάθε νοικοκυριό έχει τουλάχιστον τρία άτομα, δηλαδή, στην ουσία αφορά σε πάνω από τρεις χιλιάδες άτομα- είναι υπερβολικά μεγάλος για το εύρος ενός δήμου, όπως το Ρέθυμνο. Ωστόσο, το μόνο παρήγορο θα μπορούσα να πω είναι ότι ο αριθμός αυτός σταθεροποιήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, έπειτα από την ανοδική τάση που παρουσίαζε προηγουμένως», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Γρηγόρης Τσιομπίκας.
Τα αγαθά που διανέμει κάθε μήνα, μία φορά το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, προέρχονται αφενός από τις προσφορές που κάνουν ορισμένοι συμπολίτες -είτε επιχειρηματίες, είτε συλλογικότητες, είτε ακόμα και σχολεία- και αφετέρου από το κονδύλι των 80 χιλιάδων ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί από τον δημοτικό προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό. Σε ό,τι αφορά πάντως, στις προσφορές των συμπολιτών μας τα στοιχεία δείχνουν ότι χρόνο με τον χρόνο ακολουθούν φθίνουσα πορεία, ενώ αύξηση παρατηρείται μόνο τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ενώ όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, η μείωση των προσφορών από ιδιώτες είναι αισθητή.
Με βάση τα όσα τόνισε στην εφημερίδα μας ο κ. Τσιομπίκας, οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του κοινωνικού παντοπωλείου, είναι άτομα που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα και σε αριθμό αγγίζουν τις περίπου 200 οικογένειες.
Σε αντίθεση με τους ωφελούμενους του Τ.Ε.Β.Α. (ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους), που αφορά σε άτομα που ζουν αποκλειστικά και μόνο από το λεγόμενο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και που σε αριθμό αγγίζουν τα 1.000 άτομα. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν μάλιστα ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, ο αριθμός αυξάνεται, σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο που μειώνεται κάπως ο αριθμός. «Θα έλεγα πως οι «παροχές» από το Τ.Ε.Β.Α., είναι περισσότερο «γενναιόδωρες» από ότι είναι του κοινωνικού παντοπωλείου, δεδομένου ότι προσφέρει περισσότερα αγαθά, όπως είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι ωφελούμενοι έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται αγαθά είτε από το κοινωνικό παντοπωλείο, είτε από το Τ.Ε.Β.Α.. Δεν μπορούν να προμηθεύονται και από τα δύο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιομπίκας.
Ο δήμος Ρεθύμνου που -όπως προαναφέραμε χρηματοδοτεί με 80 χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο για την λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου- έχει επίσης αποφασίσει και διαθέτει δέκα χιλιάδες ευρώ ετησίως (από το εν λόγω κονδύλι) για την οικονομική στήριξη στην προμήθεια αγαθών και των συσσιτίων του Αγίου Κωνσταντίνου της τοπικής μας εκκλησίας, ενώ κάποιες φορές, ανάλογα την διαθεσιμότητα που έχει το κοινωνικό παντοπωλείο διαθέτει και τρόφιμα (όπως κρέας, ψάρι, όσπρια, ζυμαρικά και άλλα).
Νέα διανομή ειδών ατομικής υγιεινής του κοινωνικού παντοπωλείου
Εν τω μεταξύ, αύριο, Παρασκευή 19 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί νέα διανομή ειδών ατομικής υγιεινής, στους δικαιούχους – ωφελούμενους από το κοινωνικό παντοπωλείο (σύμπραξη Δ. Ρεθύμνου και ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς»). Η διανομή θα διαρκέσει από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο κτίριο της κοινωνικής μέριμνας (στον χώρο του κοινωνικού παντοπωλείου), στην οδό Μαρκέλλου 25 στην περιοχή του Μασταμπά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2831052191, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, ενώ εάν για οποιονδήποτε λόγο ο άμεσα ωφελούμενος δεν μπορεί να παραλάβει ο ίδιος τα τρόφιμα που του αναλογούν, έχει τη δυνατότητα να στείλει κάποιον άλλο, υποδεικνύοντας στην υπηρεσία εξουσιοδότηση μαζί με την ταυτότητά του και την κάρτα μέλους του άμεσα ωφελούμενου.
Η αρμόδια υπηρεσία καλεί επίσης τα ωφελούμενα μέλη της δομής του κοινωνικού παντοπωλείου να προσκομίσουν τα νέα φορολογικά δεδομένα τους, τα οποία είναι: Ε1, Ε9 και εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2018.