Η Δημοτική αρχή, με μια βιαστική διαδικασία, έφερε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Ιουνίου την ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης και λειτουργίας του πάρκινγκ της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων. Οι λόγοι που προέβαλε ήταν τρεις:
α) Το υψηλό κόστος λειτουργίας του
β) Την έλλειψη προσωπικού και
γ) Τα διαφυγόντα έσοδα του Δήμου με τον σημερινό τρόπο λειτουργίας του πάρκινγκ.
Το Δημοτικό παρκινγκ είναι μια κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Ρεθύμνης από την ημέρα έναρξης λειτουργίας του μέχρι και σήμερα.
Γίνεται φανερό ότι καμία επιχείρηση δεν θα κρινόταν από τους ιδιοκτήτες της ζημιογόνα αν είχε τα χαρακτηριστικά του Δημοτικού παρκινγκ.
Γιατί να δώσουμε λοιπόν τη διαχείριση και λειτουργία του παρκινγκ σε ιδιώτη, αφού πρόκειται για μια κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση;
Γιατί ο Δήμος Ρεθύμνης αποσύρεται από μια παραγωγική δραστηριότητα που λειτουργεί προς όφελος των συμπολιτών μας;
Σύμφωνα με τα συμβατικά στοιχεία που μας έφεραν πριν μερικές μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταβάλλουμε στον ιδιώτη 565.000 χιλιάδες ευρώ για τέσσερα (-4-) χρόνια σύμβαση.
Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να μας δίνει τουλάχιστον 350.000 ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που ούτως ή άλλως εισπράττουμε και τώρα με τη σημερινή μορφή λειτουργίας του παρκινγκ.
Τι θα έπρεπε να γίνει λοιπόν;
Ο Δήμος Ρεθύμνης μπορούσε και έπρεπε να επενδύσει στο Δημοτικό πάρκινγκ ώστε αυτό να γίνει μια σύγχρονη επιχείρηση με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.
Με την κατάλληλη αναβάθμιση του εξοπλισμού του το πάρκινγκ της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων μπορεί να γίνει ένας πλήρως αυτοματοποιημένος χώρος στάθμευσης.
Σήμερα το πάρκινγκ διαθέτει 210 θέσεις στάθμευσης. Ο Δήμος με κάποιες εργασίες λειτουργικής αναβάθμισης του χώρου μπορεί να τις αυξήσει. Επίσης, με κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις μπορεί να αναβαθμίσει ποιοτικά και λειτουργικά τον χώρο. Τέτοιες είναι οι εργασίες ασφαλτόστρωσης, διαγράμμισης, φωτισμού καθώς και εγκατάστασης όλου του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μηχανημάτων διαχείρισης και παρακολούθησης του χώρου στάθμευσης. Το κόστος όλων αυτών δεν υπερβαίνει τις 160.000 ευρώ. Όπως βρήκανε τόσα και τόσα κονδύλια έργων, ας βρίσκανε και γι’ αυτό.
Με την αύξηση των θέσεων στάθμευσης θα αυξηθούν τα έσοδα και με την αυτοματοποίησή του θα μειωθούν τα διαφυγόντα έσοδα που υπολογίζονται σε πάνω από 102.000 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.
Ήταν λοιπόν επιτακτική ανάγκη η ποιοτική αναβάθμιση του παρκινγκ της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων και η συνέχιση της διαχείρισής του από τον Δήμο Ρεθύμνης, με σκοπό να εξασφαλίζει έσοδα στον Δήμο και εξυπηρέτηση στους πολίτες με χαμηλό κόστος.
Έτσι θα ήταν δυνατή επίσης η δωρεάν χρήση του τις Κυριακές και αργίες από τους δημότες, καθώς και η αύξηση του χρόνου της δωρεάν στάθμευσης.
Επιπλέον η ανάθεση της διαχείρισης και λειτουργίας του πάρκινγκ σε ιδιώτη, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής αρχής, θα γίνει με τη μορφή παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του αρ. 223 παρ.4 & 5 του Δημοτικού Κοινοτικού Κώδικα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στην παρ.5 του άρθρου 223 το οποίο ρυθμίζει τη διενέργεια των διαγωνισμών. Υπάρχει λοιπόν ένα νομοθετικό κενό.
Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης και η αναβάθμισή τους προς όφελος του δημότη θα έπρεπε να αποτελεί πάγιο μέλημα και υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψήφισα την πρόταση της Δημοτικής αρχής για την ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης και λειτουργίας του παρκινγκ της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων.
*Ο Σταύρος Βουρβαχάκης είναι οικονομολόγος-δημοτικός σύμβουλος