Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και η αγάπη πέντε καλλιτεχνών για τη ζωγραφική, αποτυπώνεται στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «ΣΥΝθέσεις», η οποία λειτουργεί στη Γκαλερί Μορφές, στο Ρέθυμνο.
Πέντε καλλιτέχνες, από 30 έως 67 ετών, εκθέτουν τα έργα τους, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι δεν έχει σημασία ούτε η ηλικία ούτε η κοινωνική θέση κάποιου, αλλά μόνο η αγάπη και η αφοσίωση που δείχνει γι’ αυτό με το οποίο επιλέγει να ασχοληθεί. Το θέμα της έκθεσης είναι η νεκρή φύση και στον τρόπο με τον οποίο την προσεγγίζει καθένας από τους καλλιτέχνες.
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να παρατηρήσουν ότι οι εικαστικοί χρησιμοποίησαν υλικά όπως το κάρβουνο και το μολύβι, αλλά και τεχνικές όπως η ακουαρέλα και το κολάζ, έχοντας ως άξονα αυτές τις δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες.
Παράλληλα, στον χώρο φιλοξενούνται και οι δημιουργίες 15 παιδιών, τα οποία βραβεύτηκαν για τα έργα τους με θέμα τη μουσική στην 7η Biennale που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Ξάνθη.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, εικαστικός Χρυσούλα Σκεπετζή, αναφερόμενη στην έκθεση επεσήμανε τη σπουδαιότητα της επικοινωνίας των καλλιτεχνών τόσο με το κοινό όσο και με τον ίδιο τους τον εαυτό τη στιγμή της δημιουργίας.
«Για την έκθεση αυτή εργάστηκαν πέντε ενήλικες άνθρωποι, οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία να δημιουργήσουν πάνω στη νεκρή φύση. Στα εγκαίνια της έκθεσης μάλιστα, έγινε προβολή ενός βίντεο το οποίο αποτύπωνε τη σχέση των καλλιτεχνών με τη νεκρή φύση από τον Μεσαίωνα έως και σήμερα, με σκοπό να βρεθεί και το κοινό στο ίδιο κλίμα με εμάς. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ηλικιών, από 30 έως 67 ετών, δείχνοντας έτσι ότι σημασία δεν έχει η ηλικία αλλά η αγάπη και η αφοσίωσή τους στην τέχνη της ζωγραφικής. Αυτό βεβαίως αποτυπώνει και το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι ενδεχομένως να είχαν το ταλέντο αυτό εκ φύσεως, αλλά να μην τους είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία να το εκφράσουν. Θεωρώ ότι είναι γι’ αυτούς μια πολύ σημαντική στιγμή, καθώς μέσω της διαδικασίας αυτής μπόρεσαν να επικοινωνήσουν πραγματικά με τους εαυτούς τους και να εκφράσουν αυτό που θέλουν μέσα από τα έργα τους. Η σημαντικότερη απολαβή για έναν καλλιτέχνη είναι η επικοινωνία που έχει με το κοινό, καθώς η ζωγραφική όπως και όλες οι τέχνες είναι ζήτημα δούναι και λαβείν. Διαφορετικά, χάνεται η ουσία και το νόημα αυτού που επιχειρεί κανείς», αναφέρει η ίδια.
Μικροί καλλιτέχνες βραβεύτηκαν για τις δημιουργίες τους
Στον χώρο της έκθεσης έχουν αναρτηθεί και τα έργα των βραβευθέντων μαθητών στην Biennale τέχνης για παιδιά, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το 2016, στους οποίους απονεμήθηκαν τα βραβεία τους το βράδυ της Τρίτης.
Πρόκειται για τους μαθητές: Άντι Αβντιάι, Φανή Αναγνωστάκη, Χριστίνα Γεωργαλή, Μαρία – Ναταλί Δούκα, Ελεάννα Θωμαδάκη, Θεοδώρα Θωμαδάκη, Ελένη Καλαϊτζάκη, Αμαλία Κόνδυλα, Σωτηρία Κόνδυλα, Ευαγγελία Μεταξάκη, Λυδεία Μπερέτη, Κωνσταντίνος Μπερέτης, Μαρία Περάκη, Καλλιόπη Τρουλινού, Ντέα Χαντίλη.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού, λιλιπούτειοι καλλιτέχνες από 42 χώρες του κόσμου ασχολήθηκαν με τη θεματική ενότητα της μουσικής, δημιουργώντας μοναδικά ζωγραφικά εκθέματα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές και διακρίθηκαν, προσφέροντας επιπλέον στη δασκάλα τους, κ. Σκεπετζή, το βραβείο της καλύτερης δασκάλας εικαστικού στην Ελλάδα.
Η ίδια δεν παρέλειψε να δηλώσει την υπερηφάνειά της για τη συγκεκριμένη διάκριση, ενώ αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της τέχνης στη διαμόρφωση των επίκτητων χαρακτηριστικών ενός παιδιού.
«Σήμερα, εδώ πραγματοποιούμε και τη βράβευση των 15 παιδιών από το εργαστήρι μου, τα οποία έλαβαν στην 7η Biennale που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Ξάνθη. Στον διαγωνισμό αυτόν συμμετείχαν χιλιάδες παιδιά από 42 χώρες του κόσμου όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα, το Μεξικό και η Κούβα αλλά τα δικά μας παιδιά κατάφεραν να ξεχωρίσουν και έτσι βραβεύτηκαν το καθένα στην ηλικιακή κατηγορία του. Γι’ αυτό το λόγο, οι διοργανωτές θεώρησαν ότι έπρεπε να βραβεύσουν και εμένα ως την καλύτερη δασκάλα εικαστικό στην Ελλάδα. Είμαι πολύ υπερήφανη για αυτά τα ταλαντούχα παιδιά. Η συνεργασία μέσα στην ομάδα είναι αρκετά παραγωγική, παρότι η εκπαίδευση στον τομέα της τέχνης είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η σχέση των παιδιών με την τέχνη είναι πολύ περισσότερο εξελιγμένη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του ότι πλέον στα σχολεία υπάρχει η ειδικότητα του εικαστικού, γεγονός πολύ σημαντικό. Η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και σίγουρα επιδρά σημαντικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, γι’ αυτό και πρέπει το παιδί να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί της από μικρή ηλικία μέσω της οικογένειας», εξηγεί.
Η έκθεση θα φιλοξενείται έως και την ερχόμενη Παρασκευή στη Γκαλερί «Μορφές», ενώ θα είναι ανοιχτή για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.