Στους πέντε αυξήθηκε πλέον στο νομό Ρεθύμνου ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους στην θάλασσα από τις αρχές του καλοκαιριού έως και χθες. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Λιμεναρχείου, τα τρία από τα πέντε περιστατικά θανάτου εντός ύδατος ήταν στις βόρειες παραλίες του νομού, ενώ τα άλλα δύο έχουν καταγραφεί στα νότια παράλια, την στιγμή που εκατοντάδες είναι -όλο αυτό το διάστημα- οι λουόμενοι που κινδύνεψαν να πνιγούν γενικότερα στις θάλασσες του Ρεθύμνου.
Όπως επισημαίνουν οι Λιμενικές Αρχές πολλοί από τους λουόμενους -Έλληνες και αλλοδαποί- συχνά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους αψηφώντας τους κινδύνους που κρύβει το υγρό στοιχείο, δεν δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή στις σημαίες που είναι αναρτημένες στις παραλίες του νομού, ενώ αγνοούν ακόμα και τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών, πιστεύοντας ότι οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλό κολύμπι.
Αρκετά συχνά όμως, το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο, καθώς είτε κινδυνεύουν να πνιγούν, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και τις ζωές των ανθρώπων (ναυαγοσωστών και άλλων λουομένων) που σπεύδουν να τους βοηθήσουν, είτε τελικά χάνουν την ζωή τους.
Το τελευταίο περιστατικό θανάτου στις θάλασσες του Ρεθύμνου, καταγράφηκε στα νότια του νομού και συγκεκριμένα σε παραλία που βρίσκεται κοντά στον Πλακιά το μεσημέρι της Τετάρτης, με θύμα μία 77χρονη τουρίστρια από την Τσεχία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, η άτυχη γυναίκα -που βρισκόταν στο Ρέθυμνο μαζί με τον σύζυγό της για τις καλοκαιρινές τους διακοπές- ενώ βρισκόταν μέσα στην θάλασσα, άγνωστο ακόμα το πώς, έχασε τις αισθήσεις της. Η 77χρονη έγινε άμεσα αντιληπτή ότι κινδυνεύει από τους υπόλοιπους λουόμενους της παραλίας, οι οποίοι έσπευσαν να την βοηθήσουν ανασύροντάς την στην ακτή.
Στο σημείο μάλιστα μετέβη άμεσα και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, διασώστες του οποίου της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες κατά την μεταφορά της στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Δυστυχώς όμως για την άτυχη γυναίκα ήταν ήδη αργά, καθώς στο Κέντρο Υγείας οι γιατροί απλά διαπίστωσαν τον θάνατό της.
Την προανάκριση για την υπόθεση έχουν αναλάβει οι αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, ενώ έχει ήδη παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Γενικό Νοσοκομείο.
Η ναυαγοσωστική κάλυψη
Εν τω μεταξύ, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος η ευρύτερη περιοχή του Πλακιά διαθέτει τέσσερις συνολικά ναυαγοσώστες, οι οποίοι καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού καλούνται να αντιμετωπίσουν δεκάδες περιστατικά και αυτό εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
Συγκεκριμένα, μέσα στον Πλακιά υπάρχουν δύο πύργοι που επανδρώνονται από δύο ναυαγοσώστες, που στην περιοχή ευθύνης τους έχουν μια ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου και στην διάθεσή τους ένα τζετ σκι, ενώ επίσης η ευρύτερη θαλάσσια ζώνη εποπτεύεται και από ένα ακόμα σκάφος με τον χειριστή του (δηλαδή, έναν ακόμα ναυαγοσώστη). Επιπλέον, ένας τρίτος πύργος έχει τοποθετηθεί στην περιοχή Δαμνόνι, την οποία εποπτεύει ένας μόνο ναυαγοσώστης.
Χρήσιμες συμβουλές
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Λιμενικές Αρχές του Ρεθύμνου αλλά και οι ναυαγοσώστες καλούν τους όλους τους λουόμενους -ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής τους, την ηλικία τους ή αν γνωρίζουν ή όχι κολύμβηση- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ώρες που πηγαίνουν για μπάνιο στην θάλασσα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά που συστήνουν στους κολυμβητές είναι να μην καταναλώνουν φαγητό ή αλκοόλ πριν από τα μακροβούτια τους, όπως επίσης και να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες των ναυαγοσωστών.
Πέρα όμως από τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή, όταν οι λουόμενοι αγνοούν τις κόκκινες σημαίες και τις συστάσεις των ναυαγοσωστών ή υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους βουτώντας ακόμα και με γεμάτο στομάχι, καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση θαλάσσιων δυστυχημάτων παίζουν και τα έντονα ρεύματα που παρατηρούνται αρκετά συχνά στις θάλασσες του Ρεθύμνου.
Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές εφιστούν την προσοχή και στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ώστε να είναι περισσότερο προσεκτικές και να μην χάνουν τα παιδιά από τα μάτια τους. Ακόμα κάνουν λόγο και για τα θαλάσσια παιχνίδια, στα οποία πολλές φορές επιδίδονται οι ανήλικοι αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην θάλασσα και τονίζουν ότι κατά την διάρκεια αυτών των παιχνιδιών δεν θα πρέπει να είναι μόνοι τους, αλλά να συνοδεύονται είτε από τους γονείς τους, είτε από άλλα οικεία τους πρόσωπα.