Αναμφίβολα ζούμε μια μεταβατική περίοδο με ανατροπές δεδομένων κι αντιλήψεων όπου υπάρχει διάχυτη συλλογική απαίτηση για μια νέα κατάσταση ώστε η «σκιώδη» τραπεζοκεντρική δομή της οικονομίας να καταρρεύσει και τη θέση της να λάβει μια νέα υγιή δύναμη.
Αυτή η δύναμη πρέπει να είναι η ανεξάρτητη αρχή της δικαιοσύνης με τη συνδρομή της νομικής επιστήμης η οποία θα εξουσιάζει το «ατίθασο παιδί», την οικονομία που με την αθέμιτη και εγκληματικά ανεύθυνη τακτική των τραπεζικών διοικήσεων, εκμεταλλεύτηκαν τις ανθρώπινες αδυναμίες κι εξαθλίωσαν τις κοινωνίες.
Ευτυχώς έχουμε την τύχη στη χώρα μας να έχουμε ένα πολυπληθή κι εξαιρετικά καταρτισμένο δυναμικό δικηγόρων, σε συνδυασμό με μια υψηλού επιπέδου δικαστική αρχή με ανθρώπινο πρόσωπο που απολαμβάνει διεθνούς κύρους κι υπόληψης με ενσωματωμένες αδιαπραγμάτευτες δημοκρατικές αξίες.
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για συνεχόμενες θητείες κάτι που δεν έχει επιτευχθεί από κανένα προκάτοχο του είναι ο κ. Σκουρής ενώ πολλές αποφάσεις ανώτατων ελληνικών δικαστηρίων καθοδηγούν ξένες δικαιοδοτικές αρχές κι αποτελούν υπόδειγμα δικαιοδοτικής κρίσης.
Επίσης υπάρχουν σωρείες διεθνών διακρίσεων με πιο πρόσφατες της νομικής σχολής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από διαγωνισμό του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου, ως το καλύτερο δικόγραφο εναγόμενου κράτους και ως το καλύτερο δικόγραφο συνολικά ενώ η ομάδα νομικής πανεπιστημίου Αθηνών το 2015 πήρε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με τη διακήρυξη του φοιτητή νομικής Πλεξούδα ως του καλύτερου αγορητή στον κόσμο!
Έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα δίκαιο αγώνα για ένα καλύτερο αύριο που μπορούμε να πετύχουμε με τη συνδρομή του νομικού κόσμου της Ελλάδας που πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτό με άνοιγμα δρόμων και την εδραίωση του πανανθρώπινου οικουμενικού και διαχρονικού κεκτημένου.
Όμως η παραδοσιακή συμβατική δικηγορία είναι ανεπαρκή γι’ αυτό χρειάζεται μια σύνδεση της με την «θυγατρική της» τη σύγχρονη οικονομία ώστε με «νομικά πολυβόλα» τον ευρωπαϊκό κανονισμό 575/2013 περί εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την οδηγία 59/2014 που ενσωματώθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη με τους ν. 4261/14 και 4335/15.
Μπορούν να «βομβαρδίσουν» το τραπεζικό σύστημα και να επαναφέρουν την κοινωνική δικαιοσύνη μέσω της ευρωπαϊκής αρχής τραπεζών (Ε.Β.Α.) που συστάθηκε με τον κανονισμό 1093/2010 ώστε οι παρανομίες του συστήματος που καλύπτεται από την υιοθέτηση του ευρώ, να τιμωρηθεί.
Το ευρώ ήταν μια διπλωματική «κατάκτηση της παρθένας ανατολικής Ευρώπης», με τη «μεθοδευμένη κατάρευση Σοβιετικής Ένωσης» για το «χατίρι» της «επανένωσης της μεγάλης Γερμανίας», η οποία έγινε με «απόρητα ανταλλάγματα» στις νικήτριες δυνάμεις του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, των οποίων η άρση κι ο αποχαρακτηρισμός τους κι η δημοσιοποίηση τους θα έρθει το 2020 με τη συμπλήρωση 30 χρόνων (συμφωνία 4+2, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Αμερική, ανατολική, δυτική Γερμανία).
Τώρα πλέον η Γερμανία επιβάλει την οικονομική πολιτική της με πολύ ισχυρή επιρροή στην παγκόσμια κοινότητα ιδιαίτερα μετά τη «μετάθεση» του τέως διοικητή της κεντρικής γερμανικής τράπεζας Βάιτμαν στον «θρόνο» της τράπεζας διεθνών διακανονισμών δηλαδή την κεντρική τράπεζα των κρατικών τραπεζών όλου του κόσμου (B.I.S.).
Όμως υπάρχει ελπίδα και οι ευρωπαϊκές ασθένειες» θεραπεύονται καθώς προβλέπεται στο άρθ. 11 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η δυνατότητα νομοθετικής μεταρρύθμισης κατόπιν πιστοποιημένης βούλησης ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών προερχόμενοι από επτά κράτη μέλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανατροπή της «ασύμετρης γερμανοκρατίας».
Ήδη έχει ενεργοποιηθεί με τη συγκέντρωση 3,5 εκατ. πολιτών για τη διαβούλευση της ευρωατλαντικής συμφωνίας (Ευρώπη, Αμερική, TTIP, CETA, Sita) όπου τροποποιούνται επίμαχες διατάξεις σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής μεταλλαγμένων τροφίμων (ποντίκια που… γίνονται ντομάτες!), τον τρόπο διευθέτησης εμπορικών διαφορών, τα εργασιακά και τον περιορισμό ιδιωτικοποίησης κοινών αγαθών.
Όπως είπε ο ποιητής Γ. Ρίτσος «ο ιστορικός κι αναπότρεπτος ήλιος», αυτός ο ήλιος που εδώ και πολλά χρόνια πάντα φωτίζει τη μοίρα μας και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει, τίποτα δεν μπορεί να μάς στερήσει το όραμα για ένα κόσμο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.