Ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης του κροκόδειλου που έχει εντοπιστεί στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από τη λίμνη, ενεργοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μετά από συνεργασία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της ΕΜΑΚ, του Δασαρχείου Ρεθύμνου, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνης και, περιλαμβάνει την τοποθέτηση δυο παγίδων, μήκους δυο μέτρων περίπου, με δόλωμα κομμάτια κρέατος. Η μια παγίδα τοποθετήθηκε στο τμήμα της λίμνης προς το χωριό Βολεώνες και η άλλη σε διαφορετικό σημείο του φράγματος, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών, ο κροκόδειλος μετακινήθηκε από το σημείο στο οποίο είχε αρχικά εντοπιστεί. Όπως επεσήμανε στα μέσα ενημέρωσης, ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Πέτρος Λυμπεράκης, η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από τη λίμνη δεν είναι ούτε απλή ούτε σύντομη διαδικασία, ενώ δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το χρόνο που θα απαιτηθεί εωσότου το ζώο «πιαστεί» σε μια από τις δυο παγίδες. Επιπλέον, όπως γίνεται απ’ όλους αντιληπτό, επιχείρηση εντοπισμού κροκόδειλου στην Κρήτη βρίσκεται πρώτη φορά σε εξέλιξη κι ακόμα και οι ειδικοί χρειάζονται χρόνο για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, καθώς δεν γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθεί το ζώο και πως τελικά θα καταστεί εφικτό να «συλληφθεί».
Σημειώνεται ότι όλες τις τελευταίες μέρες πολύς κόσμος επισκέπτεται το φράγμα Ποταμών, περιμένοντας να δει τον κροκόδειλο να κινείται στα νερά της λίμνης, ενώ αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι το μεσημέρι της Παρασκευής θα ξεκινούσε η επιχείρηση παγίδευσης του ζώου και πολλοί έσπευσαν να δουν το θέαμα από κοντά.
Πάντως, για την αποφυγή κάθε κινδύνου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, μετά από συνεννόηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, έχει προχωρήσει στην περίφραξη της περιοχής όπου εμφανίστηκε το ερπετό, έχει τοποθετήσει πινακίδες κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη ενώ η περιοχή επιτηρείται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σε περίπτωση που υπάρξει θετική εξέλιξη, σε ό,τι αφορά την παγίδευση του κροκόδειλου, το προσωπικό που έχει αναλάβει την επιτήρηση της λίμνης θα ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ο χώρος παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα καταγραφής.
Ο βιολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Π. Λυμπεράκης, σχετικά με την επιχείρηση και τις πιθανότητες που υπάρχουν να εντοπιστεί και να παγιδευτεί άμεσα ο κροκόδειλος, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, την ΕΜΑΚ, τον Ο.Α.Κ., το Δασαρχείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στήσαμε μια παγίδα με σκοπό να πιαστεί ο κροκόδειλος. Η πρώτη παγίδα τοποθετήθηκε στο σημείο όπου έχουμε εντοπίσει ότι ο κροκόδειλος λιάζεται κατά τις πρωινές ώρες και η δεύτερη παγίδα τοποθετήθηκε σε άλλο σημείο της λίμνης. Θα περιμένουμε και ελπίζουμε να πιαστεί στην παγίδα. Ο κροκόδειλος έχει επηρεαστεί από την παρουσία του κόσμου και εκτιμάται ότι έχει αλλάξει σημείο. Στο παρελθόν έχουμε προχωρήσει σε πολλές παγιδεύσεις ζώων, αλλά όχι σε κροκόδειλο αυτού του μεγέθους.
Δεν ξέρουμε πόσες μέρες θα χρειαστεί. Εξαρτάται τι ζώο προσπαθείς να παγιδεύσεις. Κάθε ζώο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».
Εφόσον ο κροκόδειλος εντοπιστεί και παγιδευτεί, τη διαδικασία μεταφοράς του θα αναλάβει η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Κρήτης. Ο διοικητής της ΕΜΑΚ,κ. Γ. Τσικαλάς ανέφερε: «Όταν εγκλωβιστεί το ζώο θα κληθεί η ΕΜΑΚ για να παραλάβει το ζώο και να κινήσει τη διαδικασία για την ασφαλή μεταφορά του. Προς το παρόν είμαστε υπό τις οδηγίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της Πολιτικής Προστασίας και περιμένουμε».
Ο διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. βαγγέλης Μαμαγκάκης, επεσήμανε: «Στήσαμε τις παγίδες, αλλά δεν είναι εύκολο να πιάσουμε τον κροκόδειλο. Έχει αλλάξει θέση και στην ουσία παίζουμε κρυφτούλι με ερπετό. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή».
Ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, κ. Μανόλης Χνάρης, εξέφρασε την άποψη πως το ερπετό πρέπει να εντοπιστεί και να επιστρέψει στο περιβάλλον που ανήκει: «Ο κροκόδειλος πρέπει να πάει στο οικοσύστημα που μπορεί να ζήσει και όχι εδώ. Εδώ δεν είναι χώρος για ερπετά. Θα γίνει η επιχείρηση θα περιμένουμε και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά».
Σκέψεις παραμονής του ερπετού στη λίμνη,αρνητικός ο Π.Λυμπεράκης
Αφού πέρασε ο πρώτος πανικός και η ανησυχία σχετικά με την ύπαρξη κροκόδειλου στο φράγμα Ποταμών, Ρεθεμνιώτες αλλά και η ίδια η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, όπως και ο δήμαρχος Αμαρίου, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραμονής του ερπετού στη λίμνη, καθώς θεωρούν ότι η παρουσία ενός τέτοιου ζώου μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ειδικότερα, η κυρία Μαρία Λιονή σε δηλώσεις της ανέφερε: «Υπάρχει μία σκέψη που έχει συζητηθεί με το Δήμο της περιοχής και με τον ΟΑΚ, σχετικά με την παραμονή του ζώου. Είμαστε βέβαια σε πρώτες σκέψεις, αλλά εφόσον επιτρέπεται από τη νομοθεσία κι αν το πουν οι ειδικοί επιστήμονες, το ζητάμε αυτό αφού το ερπετό απέδειξε ότι μπορεί να επιβιώσει σε αυτό τον χώρο σαν να ήταν το φυσικό περιβάλλον του.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει, σε συνεννόηση με τους επιστήμονες, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Να περιφραχτεί ένα τμήμα της λίμνης, έτσι ώστε και το ζώο να είναι ασφαλές, αλλά και οι άνθρωποι, η περιοχή και οι επισκέπτες της.
Το ζώο κατάφερε να επιβιώσει για 1-2 χρόνια στο περιβάλλον της λίμνης, σαν να ήταν το φυσικό του περιβάλλον. Αυτό έχει μεγάλη σημασία πέρα από τους λόγους επισκεψιμότητας και για ερευνητικούς σκοπούς. Μέσα ενημέρωσης από την Ευρώπη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πως ένα τέτοιου είδους ζώο κατάφερε να επιβιώσει στην Κρήτη, σε ένα χώρο και σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Στέφανος Σημαντήρας, ζητά επίσης να συζητηθεί το ενδεχόμενο παραμονής του ερπετού, ενώ κάνει λόγο ακόμα και για πιθανότητα ύπαρξης δυο κροκόδειλων, χωρίς βεβαίως κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί: «Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα κι από τη στιγμή που απ’ ότι φαίνεται ο κροκόδειλος ή οι κροκόδειλοι βρίσκονται τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο περίπου εγκλιματισμένοι στην περιοχή του φράγματος, θεωρούμε ότι με την υπόδειξη των ειδικών θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος ώστε να παραμείνει το ερπετό ή τα ερπετά στο χώρο.
Είναι ξεχωριστό για την ανάπτυξη της περιοχής του Αμαρίου και ολόκληρου του Ρεθύμνου. Πιστεύουμε λοιπόν πως αφού γίνουν οι μελέτες, αφού γίνουν οι έρευνες για το ζώο, πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος, ώστε το ζώο να παραμείνει μεν, όμως να προστατευτεί και το ίδιο και οι άνθρωποι».
Πάντως, κάτοικοι της περιοχής όπως για παράδειγμα ο κ. Δημήτρης Ανδρουλάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες στην επιχείρηση εντοπισμού του κροκόδειλου, εκφράζουν αντίθετη άποψη ζητώντας την απομάκρυνση του σαρκοβόρου ερπετού: «Κινδυνεύει η ασφάλεια των ανθρώπων και των μικρών παιδιών που καμιά φορά μπαίνουν μέσα στη λίμνη. Δεν είναι σωστό να παραμείνει ο κροκόδειλος. Τι δουλεία έχουν οι κροκόδειλοι σε ορεινά χωριά;
Ποιό θα είναι το όφελος από την παραμονή του κροκόδειλου στα χωριά μας;
Αρκούν τα βατράχια και τα κουνούπια, τώρα θα έχουμε και κροκοδείλους. Ας μας πουν υπεύθυνα τι γίνεται και πόσοι κροκόδειλοι είναι μέσα στη λίμνη».
Από την πλευρά του πάντως,ο Βιολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Π.Λυμπεράκης
δήλωσε αρνητικός στο
ενδεχόμενο να παραμείνει το ερπετό στο περιβάλλον της Κρήτης.
δήλωσε αρνητικός στο
ενδεχόμενο να παραμείνει το ερπετό στο περιβάλλον της Κρήτης.
«Εγώ
είμαι αρνητικός στο να συνεχίσει ένα τέτοιου είδους ζώο να επιβιώνει
εδώ. Δηλαδή αν ο Δήμαρχος Αποκόρωνα ζητήσει δυο ιπποπόταμους στη λίμνη
Κουρνά είναι σωστό; Ποιός θα το σταματήσει μετά όλο αυτό;»ανέφερε χαρακτηριστικά.
είμαι αρνητικός στο να συνεχίσει ένα τέτοιου είδους ζώο να επιβιώνει
εδώ. Δηλαδή αν ο Δήμαρχος Αποκόρωνα ζητήσει δυο ιπποπόταμους στη λίμνη
Κουρνά είναι σωστό; Ποιός θα το σταματήσει μετά όλο αυτό;»ανέφερε χαρακτηριστικά.