Η σημασία της ημερίδας, που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρέθυμνου, κάτω από τις κρίσιμες σημερινές περιστάσεις της οικονομίας αλλά και της ελαιοκομίας της Κρήτης είναι προφανής, γι’ αυτό και αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και άμεσα ενδιαφερόμενων σε σχέση με την εμπορία του ελαιολάδου.
Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας ελαιολάδου», το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος «Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου».
Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν και συζητηθούν στα πλαίσια της ημερίδας περιλαμβάνονται: Η επισήμανση των προβλημάτων και προοπτικών που υπάρχουν στον τομέα της εμπορίας του Ελαιολάδου, οι τάσεις και οι προοπτικές που διαμορφώνονται στις βασικότερες ξένες αγορές, οι δράσεις και τα αποτελέσματα των τοπικών και εθνικών φορέων προώθησης των εξαγωγών ελαιολάδου, ο ρόλος των ΠΟΠ/ΠΓΕ και των διατροφικών προτύπων στις εξαγωγές ελαιολάδου, οι ποιοτικές απαιτήσεις για εξαγωγές ελαιολάδου, καθώς και οι Διοικητικές-Τραπεζικές διαδικασίες και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες για εξαγωγές ελαιολάδου.
Έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου
Παράλληλα στα πλαίσια της ημερίδας αποφασίστηκε η οργάνωση στον ίδιο χώρο «έκθεσης συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών επιχειρήσεων», στην οποία θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες συσκευασίες κάθε επιχείρησης, συνοδευόμενες και από μικρό φάκελο με 10-15 προσπέκτους.
Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να υπάρξει μια γενική εικόνα του ελαιολάδου που τυποποιείται στην Κρήτη, για ενημέρωση του κοινού, των υπηρεσιών και φορέων και των ΜΜΕ, παράλληλα να δημιουργηθεί μια συλλογή που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια και άλλους φορείς σε εκθεσιακές και άλλες προωθητικές δραστηριότητες.
Τις συσκευασίες κάθε επιχείρησης μπορεί να προσκομίσει ο εκπρόσωπός της, κατά την άφιξή του στην ημερίδα.
Προσφορά βιβλίου «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής»
Στο τέλος της ημερίδας θα προσφερθεί στους συμμετέχοντες το βιβλίο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή», που εξέδωσε πρόσφατα ο ΣΕΔΗΚ, ενώ στη συνέχεια θα παρατεθεί και «Κρητικό κέρασμα».
Οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων μπορούν να παρουσιάσουν στην ημερίδα συνοπτικές (μέχρι 2 σελίδες) τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της εμπορίας του ελαιολάδου στην Κρήτη οι οποίες, εφόσον υποβληθούν πριν την ημερίδα στο email: info@sedik.gr, θα παρουσιαστούν κατά προτεραιότητα στην συζήτηση και θα περιληφθούν στο βιβλίο «Πρακτικών» που θα εκδοθεί αργότερα.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν να ενημερώσουν σχετικά στα τηλέφωνα 28210 50800 η στo e-mails info@sedik.gr. Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικά έχει ως εξής:
Οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων μπορούν να παρουσιάσουν στην ημερίδα συνοπτικές (μέχρι 2 σελίδες) τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της εμπορίας του ελαιολάδου στην Κρήτη οι οποίες, εφόσον υποβληθούν πριν την ημερίδα στο email: info@sedik.gr, θα παρουσιαστούν κατά προτεραιότητα στην συζήτηση και θα περιληφθούν στο βιβλίο «Πρακτικών» που θα εκδοθεί αργότερα.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν να ενημερώσουν σχετικά στα τηλέφωνα 28210 50800 η στo e-mails info@sedik.gr. Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικά έχει ως εξής:
11:00: Χαιρετισμοί.
11:30: Προϋποθέσεις Βιωσιμότητας της Ελαιοκομίας: Σπ. Δανέλλης, ευρωβουλευτής.
11:45: Δράσεις και προγράμματα για προώθηση της εμπορίας ελαιολάδου. Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
12:00: Παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου στην Κύπρο. Προβλήματα και προοπτικές. Ευθ. Δεσποτάκη, λειτουργός Γεωργίας, υπουργείο Γεωργίας Κύπρου.
12:15: Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου.
Προβλήματα και δυναμική στην Κρήτη.
Δρ. Νίκος Μιχελάκης, επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Πρ. διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.
12:30:Δράσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕΕ) και των μελών της στον εξαγωγικό τομέα Ελαιολάδου. Γεώργιος Γωνιωτάκης πρόεδρος ΕΔΟΕΕ.
12:45: Ενέργειες – Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη και προώθηση του Κρητικού Ελαιόλαδου.
Θεανώ Βρέντζου, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Κρήτης.
13.00: Προβλήματα και προϋποθέσεις για αύξηση εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου.
Γεώργιος Ανδρεαδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης.
13:15: Διάλειμμα -Επίσκεψη έκθεσης συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών Επιχειρήσεων.
13:30:Κατάσταση και τάσεις στις κυριότερες αγορές ελαιολάδου εξωτερικού.
Μανώλης Τσαντάκης -Στέλεχος ΕΤΑΜ.
13:45: Ρόλος των διατροφικών προτύπων, των ΠΟΠ, ΠΓΕ και brand names στις εξαγωγές ελαιολάδου.
Δρ. Νικ. Κατσαρός, διευθυντής Τμ. Διατροφολογίας New York College, πρ. διευθυντής Έρευνας Δημοκρίτου, πρ. πρόεδρος ΕΦΕΤ.
14:00: Διοικητικές και Τραπεζικές διαδικασίες και χρηματοδοτικές δυνατότητες για εξαγωγές σε κοινοτικές και τρίτες χώρες.
Τζένη Σκοτίδη διευθυντής Simply Exports.
14:15:Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδων εξαγόμενων σε κοινοτικές και τρίτες χώρες. Γιώργος Σειραγάκης, χημικός Msc, ειδικός ελαιολάδου, διευθυντής Food Allergens Lab.
14:30: Παρεμβάσεις φορέων-συζήτηση-συμπεράσματα.
15:00: Κρητικό κέρασμα.
11:30: Προϋποθέσεις Βιωσιμότητας της Ελαιοκομίας: Σπ. Δανέλλης, ευρωβουλευτής.
11:45: Δράσεις και προγράμματα για προώθηση της εμπορίας ελαιολάδου. Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
12:00: Παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου στην Κύπρο. Προβλήματα και προοπτικές. Ευθ. Δεσποτάκη, λειτουργός Γεωργίας, υπουργείο Γεωργίας Κύπρου.
12:15: Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου.
Προβλήματα και δυναμική στην Κρήτη.
Δρ. Νίκος Μιχελάκης, επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Πρ. διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.
12:30:Δράσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕΕ) και των μελών της στον εξαγωγικό τομέα Ελαιολάδου. Γεώργιος Γωνιωτάκης πρόεδρος ΕΔΟΕΕ.
12:45: Ενέργειες – Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη και προώθηση του Κρητικού Ελαιόλαδου.
Θεανώ Βρέντζου, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Κρήτης.
13.00: Προβλήματα και προϋποθέσεις για αύξηση εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου.
Γεώργιος Ανδρεαδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης.
13:15: Διάλειμμα -Επίσκεψη έκθεσης συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών Επιχειρήσεων.
13:30:Κατάσταση και τάσεις στις κυριότερες αγορές ελαιολάδου εξωτερικού.
Μανώλης Τσαντάκης -Στέλεχος ΕΤΑΜ.
13:45: Ρόλος των διατροφικών προτύπων, των ΠΟΠ, ΠΓΕ και brand names στις εξαγωγές ελαιολάδου.
Δρ. Νικ. Κατσαρός, διευθυντής Τμ. Διατροφολογίας New York College, πρ. διευθυντής Έρευνας Δημοκρίτου, πρ. πρόεδρος ΕΦΕΤ.
14:00: Διοικητικές και Τραπεζικές διαδικασίες και χρηματοδοτικές δυνατότητες για εξαγωγές σε κοινοτικές και τρίτες χώρες.
Τζένη Σκοτίδη διευθυντής Simply Exports.
14:15:Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδων εξαγόμενων σε κοινοτικές και τρίτες χώρες. Γιώργος Σειραγάκης, χημικός Msc, ειδικός ελαιολάδου, διευθυντής Food Allergens Lab.
14:30: Παρεμβάσεις φορέων-συζήτηση-συμπεράσματα.
15:00: Κρητικό κέρασμα.
ΣΕΔΗΚ Κρήτης