Τα υπολείμματα του κορονοϊόυ αφορούν πια στην καθημερινότητά μας το οικονομικό σκέλος και απ’ αυτό εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ο αθλητισμός και δη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Οι παράγοντες του 8ου ομίλου Κρήτης συσκέφθηκαν στο γήπεδο των Μισιρίων για το πως θα μπορέσουν να «τριπλάρουν» ένα πρόβλημα που τέτοια εποχή (μεταγραφικής περιόδου), η μπάλα βρίσκεται στα πόδια τους.
Για τους 5 άξονες που έθεσε ο οικοδεσπότης ΑΟ Άρης, όλοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους.
Ας δούμε ορισμένες από αυτές…
Νίκος Τζώρτζογλου (πρόεδρος ΕΠΣΗ):
«Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στον ΑΟ Άρη. Είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία αυτή που περνάμε όλοι μας καθώς, το οικονομικό ζήτημα βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο συζήτησης σε όλους τους τομείς.
Βέβαια στο ποδόσφαιρο υπάρχει σοβαρό θέμα και δη στο ερασιτεχνικό. Βέβαια ολλά χρόνια τώρα, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αναγκάζεται να ζει με τις δικές του πηγές εσόδων. Ουδέ μία κυβέρνηση χορήγησε εδώ και 12 χρόνια ένα ευρώ στα σωματεία. Ποτέ η πολιτεία, όλα αυτά τα χρόνια δεν έδωσε κάτι σε σωματείο.
Μπορούμε ωστόσο να διεκδικήσουμε πράγματα που έχουν σχέση με την Περιφέρεια. Για το θέμα της μεταφοράς των αποστολών, υπάρχουν κι άλλα σωματεία σε άλλες νησιωτικές περιοχές με πιο σοβαρό πρόβλημα.
– Το γηπεδικό θα πρέπει να το προσέξουμε γιατί τα γήπεδα διαφέρουν ανάλογα με την χωρητικότητά τους. Ναι μεν να το εξετάσουμε αλλά δεν θα πρέπει να θιγούν τα σωματεία που έχουν δυσανάλογη χωρητικότητα.
Επίσης, αν μπουν προϋποθέσεις τεστ κορονοϊού στους παίκτες θα υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και οι πιο εύρωστες ομάδες της κατηγορίας.
Πρέπει να βρούμε με ποιόν τρόπο να μην έχουμε πρόβλημα. Βλέπετε, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία.
– Το τηλεοπτικό μπορεί να έχει έσοδα. Αν έχουμε κεντρική διαχείριση με τα 16 σωματείa, πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον.
Θα πρέπει να υπάρξει κεντρική διαχείριση του όλου χορηγικού πλαισίου. Αλλιώς είναι να συνασπιστούν οι ομάδες όλες μαζί κι αλλιώς είναι, μία-μία. Έτσι ξεκίνησε και η Super League 2006.
Τέλος, θέλω να πω τούτο. Αν και δεν ανήκω στην παράταξη του Σταύρου Αρναουτάκη, είμαι ευλογημένος που είναι Περιφερειάρχης Κρήτης αυτός ο άνθρωπος. Ο κ. Αρναουτάκης είναι του χώρου μας και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τον επισκεφθούμε. Είμαι 100% ότι μπορεί να βοηθήσει άμεσα ή έμμεσα».
Κ. Κωνσταντινίδης (πρόεδρος ΕΠΣΧ):
«Γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να συσταθεί πρώτα η ομάδα εργασίας. Να δούμε πως θα την υλοποιήσουμε βέβαια γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι το οικονομικό.
Εγώ διαφωνώ στο εξής. Επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πολιτεία… Το να προσπαθεί η πολιτεία να μας θέσει προϋποθέσεις με το όποιο μητρώο και να ζητά από την κάθε Ένωση να της βρούμε πράγματα που, ούτε το μαντείο των Δελφών δεν θα μπορούσε να βρει, είναι κάτι το αδιανόητο.
Μπορούμε όμως να βρούμε συμμάχους. Την περιφέρεια και πιθανά την ομοσπονδία. Το λέω αυτό γιατί, η ομοσπονδία έχει τους τρόπους αλλά όχι τη θέληση για την ώρα…
Τα ποσά, για εκείνους είναι νούμερα αλλά για μας είναι η τσέπη μας. Θα πρέπει να μπουν σε μια ιεράρχηση γι’ αυτά που είναι εφικτό να γίνουν. Δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε ως συνδικαλιστές.
Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε πρωτίστως εμείς. Οι μαγικές λέξεις είναι «κεντρική διαχείριση». Μου αρέσουν οι συμπράξεις. Να διαχειριστούμε κεντρικά το προϊόν μας. Πρέπει να τα καταγράψουμε και να οργανώσουμε μια δεύτερη συνάντηση για να δούμε πως θα πορευτούμε επί του πρακτέου. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε.
Όσον αφορά την παρουσία του κόσμου στα γήπεδα άπτεται της Υγειονομικής Επιτροπής όπως αντιλαμβάνεστε. Δεν μπορούμε να ορίσουμε εμείς πως θα είναι τα πράγματα τον Σεπτέμβριο.»
Τ. Χνάρης (πρόεδρος ΕΠΣΡ):
«Αρχικά πρέπει να πω ότι υπήρξε καταλυτική η τοποθέτηση των ΕΠΣ Κρήτης για να πετύχουμε να γίνει και να παραμείνει ο κρητικός όμιλος.
Οι παρεμβάσεις μας ως ΕΠΣ Κρήτης ήταν καίριες ούτως ώστε, να μην αρθεί ο κρητικός όμιλος. Ήταν ένα πολύ δυνατό χαρτί. Μέσα από τον κρητικό όμιλο αμβλύναμε τα οικονομικά μεγέθη των σωματείων με το να μειωθούν τα μπάτζετ τους.
Οι ακαδημίες όμως για μένα είναι το «Α και το Ω» του ποδοσφαίρου. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε και όχι να προσφύγουν τα σωματεία σε σπατάλες.
Όσον αφορά τις εκδόσεις δελτίων των ποδοσφαιριστών είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τις Ενώσεις όλης της Ελλάδας.
Το τηλεοπτικό ακόμα και αν υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού, είναι ένα σημαντικό επιχείρημα για να προσελκύσουμε κάποιο κανάλι-site.
Υπάρχει συνεργασία με τους συναδέλφους και αυτό είναι επίσης ένα καίριο σημείο για να διεκδικήσουμε τα αιτήματα των σωματείων μας».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ρεθύμνου έκλεισε θίγοντας το θέμα της καταλληλόλητας των γηπέδων, όπου σε κάποια από αυτά θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές ή μεγάλες βελτιώσεις».
Δ. Λελεδάκης (αντιδήμαρχος Ρεθύμνου):
«Στο Ρέθυμνο έχουν βγει χρήματα για τον αθλητισμό. Οι ανάγκες βέβαια είναι πολλές. Κακά τα ψέματα, όποιο σωματείο δεν «βάλει πλάτη» στις προσπάθειες που κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας, δεν γίνεται τίποτε».
Γ. Λέλεκας (πρόεδρος ΠΟΑ):
«Ερασιτέχνες είμαστε μόνο εμείς οι παράγοντες. Οι υπόλοιποι από τη στιγμή που λαμβάνουν χρήματα, δεν είναι…
Στο τέλος κάθε χρονιάς τα χρήματα δεν πάνε στις ομάδες αλλά στον κουβά. Θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι στα ανοίγματά μας».
Αλ. Φουκαράκης (παράγοντας Πόρου)
«Είμαστε ένα σωματείο 8 χρονών. Πέρυσι δαπανήσαμε ένα τεράστιο ποσό και παραλίγο να χάσουμε την κατηγορία. Συμφωνώ με τον κ. Λέλεκα καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι λειτουργούν όλοι σαν επαγγελματίες εκτός από τους παράγοντες που βάζουν τα χρήματά τους».
Κ. Ζαχαριάς (εκπρόσωπος ΑΟΑΝ):
«Λυπάμαι για την απουσία της ΕΠΣ Λασιθίου. Δεν ξέρω για ποιόν λόγο δεν έχει παρασταθεί κάποιος από την ΕΠΣ. Η πόλη του Αγίου Νικολάου αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον τουρισμό. Μας προβληματίζει όλους αυτό και έρχεται σε συνάρτηση με το θέμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΟΑ. Εδώ είμαστε πάντως και είμαστε πρόθυμοι να διοργανώσουμε ανάλογη σύσκεψη στην πόλη μας».
Μπ. Χατζηδάκης (Γεν. Γραμματέας ΑΟ Άρης):
«Να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τον όμιλο Κρήτης».