Ωστόσο, οι περικοπές της χρηματοδότησης που φτάνουν το 50% έχουν ως αποτέλεσμα το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.
«Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αλλαγές στο σύνολο των πολιτών. Η οικονομική κρίση έχει ήδη επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής και την καθημερινότητά τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το παρόν και το μέλλον. Η ανεργία, το άγχος, η πίεση, η απογοήτευση, η κατάθλιψη, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που ευνοούν την εξάρτηση (τζόγος, διαδίκτυο), τη χρήση/κατάχρηση ουσιών, αλλά και τη βίαιη και παραβατική συμπεριφορά. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η ανάγκη των πολιτών για ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι ιδιαίτερα έντονη και επιτακτική. Η Πρόληψη στην Ελλάδα σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των εφήβων και των νέων. Χρειάζεται να βρεθούν διέξοδοι -ιδιαίτερα για τους νέους- που θα στοχεύουν στη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην ενδυνάμωση και υποστήριξη της οικογένειας και του σχολείου, στο δύσκολο έργο που έχουν, να καλλιεργήσουν εκείνες τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, που θα θωρακίσουν τα παιδιά απέναντι στη χρήση ουσιών και την εξάρτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών Ρεθύμνου Νίκη Μπογά.
Με τη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους απέναντι στην απαξιωτική, όπως την χαρακτηρίζουν, πολιτική της Κυβέρνησης διεκδικώντας εξόφληση των οφειλών του υπουργείου Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και άμεση ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, που συνυπογράφεται από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
«Οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να υπερβούν, με επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική συνέπεια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον επαγγελματικό τους χώρο και να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η πρόληψη, ως πολιτική αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς, χωρίς σοβαρότητα, δέσμευση και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία» πρόσθεσε η κ. Νίκη Μπογά.
Τα προγράμματα που υλοποιούνται στο Κέντρο Πρόληψης στοχεύουν:
• στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στο πρόβλημα των εξαρτήσεων,
• στη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού πλαισίου, στο οποίο να μπορούν οι νέοι να νιώσουν εμπιστοσύνη για τον εαυτό τους και τους άλλους,
• στην εκπαίδευση ομάδων-στόχων, όπως των γονέων και εκπαιδευτικών (που δυνητικά μπορούν να παίξουν το ρόλο του ενήλικα υποστηρικτή),
• στην εμπλοκή των νέων σε εναλλακτικές δραστηριότητες που δίνουν νόημα στη ζωή τους και προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία,
• στην ενίσχυση και ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
Οι προληπτικές παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης απευθύνονται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινότητας και εμπλέκουν ομάδες διαφορετικών ηλικιών και ρόλων, όπως εκπαιδευτικοί (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), γονείς, παιδιά, έφηβοι, νέοι ενήλικες, φοιτητές, στρατός, εθελοντές συνεργάτες, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων και σωματείων.
Σύμφωνα με επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης, για τα έτη 1997 έως 2013 πραγματοποιήθηκαν:
– 208 Ομάδες Γονέων στις οποίες συμμετείχαν 4.659 γονείς.
– 460 Ομάδες Εφήβων-παιδιών-νέων στις οποίες συμμετείχαν 7.264 άτομα.
– 91 Ομάδες Εκπαιδευτικών στις οποίες συμμετείχαν 1.903 εκπαιδευτικοί.
– 110 Ομάδες στον Ελληνικό Στρατό στις οποίες συμμετείχαν 2.755 άτομα.
– 22 Ομάδες στην Ελληνική Αστυνομία στις οποίες συμμετείχαν 465 άτομα.
– 51 Ομάδες Φοιτητών στις οποίες συμμετείχαν 1.351 φοιτητές.
– 97 Δράσεις που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και στις οποίες συμμετείχαν 38.236 άτομα.
Για την παραπάνω περίοδο, το Κέντρο Πρόληψης δέχτηκε 923 αιτήματα βοήθειας, στα οποία παρασχέθηκε συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη.
Τέλος, στη δομή πραγματοποίησαν την πρακτική τους 50 φοιτητές Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (κατόπιν αιτήματος, από το 2003 και μετά).
Το σύνολο των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν τα έτη 1997-2013 είναι 57.606.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...