Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, μέρα που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτισμικής Ποικιλότητας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη», το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Γκάντι μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε δράσεις, που οργανώθηκαν συντονισμένα σε όλον τον κόσμο για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και της υφαντικής.
Φυσικά δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, γνωρίζοντας την ιστορία του χωριού μας με τους λιγοστούς Έλληνες κατοίκους του στα 1900 που, μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, κατοικήθηκε ξανά από Έλληνες Μικρασιάτες Πρόσφυγες και από ντόπιους των γύρω περιοχών. Το χωριό μας έχει μία μεγάλη παράδοση στο χώρο της Υφαντικής Τέχνης. Δεν υπήρχε σπίτι στις Βολεώνες που να μην έχει τον δικό του φούρνο, το δικό του πατητήρι σταφυλιών και φυσικά τον δικό του αργαλειό.
Η πρόσκληση αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να ανταμώσουμε ξανά, μετά την απομόνωση λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού, και οι συγχωριανές δέχτηκαν να συμμετέχουν στην εκδήλωση με μεγάλη χαρά. Άνοιξαν τα μπαούλα τους και έβγαλαν στο φως όλα αυτά τα κειμήλια, που διατηρούν ως κόρην οφθαλμού. Τα μετέφεραν στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου στο παλιό Σχολειό και έστησαν μια εξαιρετική έκθεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιες από τις γυναίκες λόγω γήρατος ή και προβλημάτων υγείας δεν κατάφεραν να έρθουν οι ίδιες, όμως φρόντισαν να στείλουν τα υφαντά τους.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η συγχωριανή μας Αρετή Μαρματάκη, κοινωνιολόγος, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και μέλος του Πανεπιστημίου των Ορέων, ως συντονίστρια της Δράσης και η Ασημένια Ιερωνυμάκη, αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βολεώνων και συνέδραμαν η Κατερίνα Καραγιαννάκη, ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και οι γυναίκες του χωριού.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κυρίες Βαρβάρα Τερζάκη και Αμαλία Φιλιππάκη για την πρόσκληση και όλες και όλους που βοήθησαν να ξαναπιάσουμε το νήμα και να τιμήσουμε τις υφάντρες του χωριού μας, προγιαγιάδες, γιαγιάδες και μανάδες μας.
Ασημένια Ιερωνυμάκη