Στις καλένδες παραπέμπεται ο σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνης για την αγορά και τοποθέτηση τεσσάρων υπόγειων κάδων απορριμμάτων κατά μήκος του ανατολικού παραλιακού μετώπου. Το θέμα «πάγωσε» αφού, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Δ. Λελεδάκης, δεν έχουν ακόμα καταβληθεί οι πόροι από το Ταμείο Παρακρατηθέντων και Δανείων από όπου είχε προβλέψει ο δήμος τη χρηματοδότηση τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνης ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και ενώ είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες αλλά και συζητήσεις με άλλους δήμους, που έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων και είχαν καταλήξει στη λύση των κάδων συμπίεσης, οι οποίοι είναι μεν ακριβότεροι από άλλους, ωστόσο όπως είχαν τονίσει είναι δοκιμασμένοι σε άλλες περιοχές και προσφέρουν ένα αποτέλεσμα αξιοπρεπές για την πόλη, τους δημότες και τους επισκέπτες της.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το κόστος κυμαινόταν στις 260.000 ευρώ. Τη συγκεκριμένη δαπάνη ο δήμος είχε προγραμματίσει να την καλύψει από τα παρακρατηθέντα του 2015 συνολικού ύψους 973.000 ευρώ, τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν καταβληθεί στα ταμεία του δήμου.
Όπως είπε ο κ. Λελεδάκης το θέμα θα επανεξεταστεί όταν καταβληθούν στα ταμεία του δήμου τα παρακρατηθέντα. «Τα χρήματα για την αγορά των κάδων είχα προβλέψει να τα διαθέσουμε από τα παρακρατηθέντα, τα οποία όμως δεν ήρθαν, οπότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά. Όταν αυτό γίνει θα επανεξετάσουμε το συγκεκριμένο θέμα» ανέφερε.
Απομακρύνονται οι κάδοι από το ανατολικό παραλιακό μέτωπο
Εν τω μεταξύ χωρίς κάδους απορριμμάτων θα είναι από την 1η Απριλίου η παραλιακή ζώνη του Ρεθύμνου από το ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι και την Άρη Βελουχιώτη στο ύψος του ξενοδοχείου «Περλ», μιας και η υπηρεσία καθαριότητας αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα αποκομιδής που εφαρμόζεται ήδη στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Αυτό σημαίνει ότι ο εργολάβος που θα αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων στο ιστορικό κέντρο θα έχει στις αρμοδιότητες του και τη νέα ζώνη που αφορά στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο.
Ήδη η υπηρεσία καθαριότητας έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στο σύνολο των επαγγελματιών του παραλιακού μετώπου, τους οποίους πληροφορεί τόσο για την απομάκρυνση των κάδων, όσο και για την υποχρέωση τους να αγοράσουν με δικά τους έξοδα δυο διαφορετικούς κάδους-μεγάλους- έναν για τα σύμμεικτα απορρίμματα και έναν για τα ανακυκλώσιμα. Οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να διαθέτουν χώρο ειδικό εντός της επιχείρησης τους για να φυλάγονται οι κάδοι, τους οποίους και θα βγάζουν έξω από τα καταστήματα τους συγκεκριμένες μέρες και ώρες που θα προγραμματίσουν από την υπηρεσία, ώστε να γίνεται η αποκομιδή από τον εργολάβο.
Μάλιστα όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας το κόστος του κάθε κάδου κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ.
«Αυτό που έχουμε αποφασίσει σαν δήμος είναι να απομακρυνθούν στο σύνολο τους οι κάδοι απορριμμάτων από το παραλιακό μέτωπο και στην περιοχή να εφαρμοστεί ο ίδιος τρόπος αποκομιδής απορριμμάτων που εφαρμόζεται στην παλιά πόλη. Την άνοιξη με τη νέα τουριστική περίοδο και με τη νέα εργολαβία που θα έχουμε την 1η του Απριλίου για την αποκομιδή δεν θα υπάρχουν κάδοι στην παραλιακή. Στο αντικείμενο του νέου εργολάβου θα είναι και η παραλιακή ζώνη. Εμείς έχουμε ήδη ενημερώσει τους επαγγελματίες με επιστολές για τους νέους κάδους -τους οποίους θα πρέπει να αγοράσουν οι ίδιοι. Είναι ειδικοί κάδοι συμβατοί, ώστε να μπορούν να φορτώνονται στο απορριμματοφόρο του εργολάβου. Τους ενημερώσαμε από τώρα για να κανονίσουν και να προγραμματίσουν ώστε να είναι έτοιμοι μέχρι τον Απρίλιο. Τους είπαμε να ενημερώσουν τον σύλλογο τους, ώστε να προχωρήσουν σε μαζική παραγγελία και το κόστος για την αγορά των κάδων να είναι μικρότερο» και πρόσθεσε ότι «σε μια παραλία καινούρια όπου έχει γίνει ανάπλαση είναι άσχημο να υπάρχουν κάδοι με σκουπίδια στα πεζοδρόμια. Εμείς σαν δήμος θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την περιφρούρηση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα όπως αυτά όπου είχαμε στην οδό Χειμάρας και τη Μελισσινού, όπου πολίτες δεν συμμορφώθηκαν. Χωρίς ενημέρωση και συνεργασία των δημοτών, των επιχειρηματιών με την υπηρεσία τα πράγματα δεν θα γίνονται καλύτερα. Όλο το μυστικό είναι η συνεργασία δήμου και δημοτών» κατέληξε σημειώνοντας πως μικρά καλαθάκια θα δώσει ο δήμος σε όσους κατοίκους το επιθυμούν ενώ ξεκαθάρισε πως οι κάδοι θα παραμείνουν στους κάθετους δρόμους της παραλίας.
Με κερματοδέκτες θα λειτουργήσουν οι τουαλέτες στην πλατεία Μικρασιατών
Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των δημοσίων τουαλετών στην πλατεία Μικρασιατών. Ο εργολάβος έπιασε δουλειά τη Δευτέρα προκειμένου να αποκαταστήσει τις φθορές και να τοποθετήσει καινούρια είδη υγιεινής και πόρτες με στόχο οι τουαλέτες μέσα σε είκοσι μέρες να παραδοθούν σε λειτουργία. Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ. Αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στις τουαλέτες της πλατείας Μικρασιατών τη διαχείριση τους θα αναλάβει ο εργολάβος που διαχειρίζεται τους χώρους υγιεινής της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων, της Φορτέτζας και της πλατείας Τίτου Πετυχάκη. Θα τοποθετήσει και ειδικό κερματοδέκτη και οι επισκέπτες έναντι ενός ποσού θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν ενώ ο εργολάβος αναλαμβάνει να τις διατηρεί καθαρές.
Ο δήμος Ρεθύμνου εύχεται και ελπίζει ότι πλέον θα μπορέσουν αυτές να προστατευτούν και αξιοποιηθούν για τον σκοπό για τον οποίο εξαρχής κατασκευάστηκαν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν τεθεί σε λειτουργία αφού μονίμως γίνονται στόχος βανδάλων. «Οι τουαλέτες θα παραδοθούν στον εργολάβο που διαχειρίζεται και τις άλλες δημόσιες τουαλέτες και ο οποίος θα έχει την ευθύνη καθαριότητας. Ευελπιστούμε ότι πλέον με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν οι βανδαλισμοί και θα μπορέσουν επιτέλους οι τουαλέτες να λειτουργήσουν» είπε ο κ. Λελεδάκης.