Φρένο βάζουν ξένοι επενδυτές στο έντονο ενδιαφέρον, που είχαν εκδηλώσει πριν από λίγους μήνες να αγοράσουν ή να μισθώσουν ακίνητα φιλέτα, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο νησί.
Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας σε συνδυασμό με την κατακερματισμένη αγορά και το σκηνικό ύφεσης που έχει διαμορφωθεί ελέω κρίσης, φαίνεται πως αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για κάθε επίδοξο επενδυτή.
Οι περισσότεροι σύμφωνα και με στελέχη του τοπικού real estate κρατούν στάση αναμονής και εμφανίζονται στις επαφές που συνεχίζουν να διατηρούν με κτηματομεσίτες του νησιού, επιφυλακτικοί στο να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να επενδύσουν στην Κρήτη.
Η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων και στους τέσσερις Νομούς σε ποσοστό που ξεπερνά το 40% την τελευταία πενταετία, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνών επιχειρηματικών ομίλων, εκπρόσωποι των οποίων είχαν έρθει σε επαφή με κτηματομεσιτικά γραφεία και οι επαφές μάλιστα προς το τέλος του 2014 είχαν φθάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Το θετικό κλίμα που κυριαρχούσε ανήκει στο παρελθόν και πλέον κάθε σκέψη για επένδυση έχει μπει στην κατάψυξη. Η πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους και τα επικριτικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη χώρα μας, βάζουν σε σκέψεις κορυφαία διεθνή επιχειρηματικά fund για δυναμική είσοδο στην αγορά της Κρήτης.
Το ενδιαφέρον επενδυτών για ακίνητα που είχαν μείνει στα αζήτητα λόγω έλλειψης ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, αποτελούσε και τη μεγάλη ευκαιρία των κτηματομεσιτών να ανασάνουν, καθώς ο κλάδος τους έχει υποστεί καθίζηση στα χρόνια της κρίσης.
Οι αγοραπωλησίες γίνονται με το σταγονόμετρο, καθώς η υψηλή φορολογία στην ακίνητη περιουσία με βάση την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου απομακρύνει κάθε σκέψη για αγορά ακινήτου.
Η πτώση από το 2009 μέχρι και σήμερα είναι κατακόρυφη και ξεπερνά το 40%, ενώ οι οιωνοί και για το τρέχον έτος είναι δυσοίωνοι, καθώς όπως τονίζουν και οι εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, αν δεν αλλάξει άρδην το φορολογικό σκηνικό στην ακίνητη περιουσία, το βαρομετρικό χαμηλό στον κλάδο θα διατηρηθεί.
Στην εφημερίδα μας μίλησε η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, η οποία επιβεβαίωσε από την μία το κλίμα ύφεσης που επικρατεί στο τοπικό real estate και από την άλλη το αίσθημα της δυσπιστίας που κυριαρχεί στις τάξεις επιχειρηματιών από το εξωτερικό, που επιθυμούσαν να επενδύσουν στην Κρήτη.
«Η αστάθεια προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές και όσοι είχαν σκοπό να επενδύσουν έχουν σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Όσο το τοπίο παραμένει θολό και αδιευκρίνιστο τόσο οι επενδύσεις θα παραμένουν στην κατάψυξη. Κάθε ενδιαφέρον λοιπόν είτε από ξένους είτε από ντόπιους επενδυτές σταματάει και αναβάλλεται μέχρι τελικά να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη στη χώρα μας» επεσήμανε η κ. Μαυράκη η οποία πρόσθεσε ότι «Έχουν επηρεάσει αρκετά οι φήμες «μένουμε στην ευρωζώνη φεύγουμε από την ευρωζώνη». Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα στους επενδυτές και δεν αποφασίζουν στο να κάνουν κάποια συγκεκριμένη επένδυση στη χώρα μας. Υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον και από ξένους και από Έλληνες και στην τουριστική αγορά και στην εξοχική κατοικία και στο ξενοδοχειακό τομέα. Όλα έχουν αναβληθεί και οι περισσότεροι κρατούν μία στάση αναμονής. Όλα έχουν παγώσει μέχρι να σταθεροποιηθούν κάποια πράγματα στην Ελλάδα».