ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στασιμότητα στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κρήτη παρατηρείται από τις αρχές Δεκεμβρίου, με αφορμή το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 25 Ιανουαρίου.
Το σκηνικό αβεβαιότητας στην αγορά ακινήτων εντείνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο, καθώς το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από το καλοκαίρι και έπειτα- με αποκορύφωμα το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακίνητης περιουσίας από κορυφαία επενδυτικά fund- έχει δώσει τη θέση του στην στασιμότητα και στο αίσθημα ανησυχίας, το οποίο επικρατεί στις τάξεις φορέων και επιχειρηματιών.
Από την μία συμφωνίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αγορά ακίνητης περιουσίας αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας και από την άλλη στο «ψυγείο» μπαίνουν και επενδύσεις ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν προγραμματίσει εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των υποδομών τους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει προγραμματίσει για σήμερα, Πέμπτη, συνάντηση με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους και την αντίθεσή τους στην υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον που επιθυμεί να επενδύσει.
Τα μέλη της ομοσπονδίας σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να θέσουν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας και το ενδεχόμενο κατάργησής του, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
«Αυτή την περίοδο οποιοσδήποτε θέλει να αγοράσει, είναι διστακτικός εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει. Οι αγορές ακινήτων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, ματαιώθηκαν λόγω των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου. Η αβεβαιότητα έχει να κάνει με το κατά πόσο θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές ή θα συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια.
Ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αποτρέπει οποιονδήποτε ξένο επενδυτή να επενδύσει στη χώρα μας, είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, κάτι το οποίο συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες και κανένας δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Αυτή η αβεβαιότητα είναι που σκοτώνει την αγορά.
Ερωτήματα τα οποία θα θέσει αύριο (σήμερα) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που έχουν να κάνουν με το τι ύψος που προσδιορίζουν την ακίνητη περιουσία η οποία πρέπει να φορολογείται, η μεγάλη δηλαδή ακίνητη περιουσία και αν η κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο φόρο με κάποιο άλλο όνομα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιτευχθεί ανάκαμψη της κτηματαγοράς. Η υπερφορολόγηση δεν είναι λύση και οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί θα τεθούν αύριο (σήμερα) στους εκπροσώπους των πολιτικών φορέων που θα συμμετέχουν στη συνάντηση», επεσήμανε ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.