Το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στην πόλη αποφάσισαν να αφήσουν μαθητές και δάσκαλοι του 7ου Δημοτικού Σχολείου, λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ενισχύοντας τη φιλοσοφία ότι τα βιβλία πρέπει να διαβάζονται και όχι να μένουν σκονισμένα στα ράφια κάποιας βιβλιοθήκης, δημιούργησαν την πρώτη υπαίθρια παιδική ανταλλακτική βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, στο πάρκο της οδού Αποστολάκη στη Σαρακίνα. Για να εγκαινιάσουν αυτή τους τη δημιουργική προσπάθεια μαθητές, δάσκαλοι και γονείς συγκεντρώθηκαν, χθες το βράδυ, παίρνοντας μέρος στη μικρή γιορτή που είχε στηθεί στο πάρκο κάτω από το σχολείο. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ενώ ακολούθησε παράσταση με κουκλοθέατρο.
Το τελευταίο διάστημα οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες βρίσκουν όλο και περισσότερο πρόσφορο έδαφος σε κάθε γωνιά της χώρας, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην παραδοσιακή έννοια της βιβλιοθήκης. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2013 από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα. Όραμα των εμπνευστών ήταν η δημιουργία ενός δικτύου σε όλη την Ελλάδα, μέσω του οποίου ο κάθε αναγνώστης θα μπορεί να αφήσει το βιβλίο που έχει ήδη διαβάσει και να πάρει κάποιο άλλο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το αίσθημα της προσφοράς, της ελεύθερης ανταλλαγής και προσφέροντας ταυτόχρονα την ψυχαγωγία και τη νοητική ανάπτυξη που ένα βιβλίο μπορεί να χαρίσει.
Η πρωτοβουλία του 7ου Δημοτικού αποτελεί μια σημαντική κίνηση πολιτιστικού χαρακτήρα και σηματοδοτεί την προσπάθεια να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα, να ανταλλάξουν τα βιβλία τους, να μάθουν και να ψυχαγωγηθούν μέσα από τις σελίδες τους, αλλά κυρίως να αλληλεπιδράσουν σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό επεσήμανε στις δηλώσεις του ο διευθυντής του σχολείου, Αντώνης Κτιστάκης. «Εγκαινιάζουμε με μεγάλη χαρά μια καινοτόμο πρωτοβουλία. Η δράση αυτή του σχολείου μας βασίζεται στην καλή διάθεση των επισκεπτών του πάρκου, που είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά από το σχολείο μας, να φέρουν βιβλία από το σπίτι τους και να πάρουν κάποια άλλα που τους ενδιαφέρουν. Κυρίως όμως βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν το αίσθημα ευθύνης για την προστασία τους, διασώζοντας τα βιβλία από ενδεχόμενες καταστροφές. Η λογική στην οποία βασίζεται η προσπάθειά μας είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα και να γίνει μέρος της καθημερινότητας τους, όπως το παιχνίδι στην πλατεία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει ανταπόκριση και οι άνθρωποι της γειτονιάς θα υιοθετήσουν τα μηνύματα και τις ιδέες μας. Είναι μια καλή συλλογική δουλειά μαθητών και δασκάλων, βάλαμε μια αρχή και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και από άλλα σχολεία και άλλους πολίτες».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη δημιουργία της πρώτης ανταλλακτικής βιβλιοθήκης δήλωσε στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κατερίνα Τσικινά. «Αυτή η πρωτοβουλία προήλθε από τα παιδιά και τους δασκάλους. Εκμεταλλευόμενοι τις δράσεις που γίνονται συχνά στο πάρκο, αποφασίσαμε όλοι μαζί να φτιάξαμε μια υπαίθρια βιβλιοθήκη. Προσδοκούμε η ύπαρξη των βιβλίων στο πάρκο να δώσει το έναυσμα στα παιδία έκτος από το να παίζουν εκεί, να πάρουν ένα βιβλίο, να το διαβάσουν, να μάθουν πράγματα και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλα τα παιδιά του σχολείου αντιμετώπισαν με θέρμη αυτή την προσπάθεια, έφεραν τα βιβλία τους για να τα διαθέσουν για τον σκοπό αυτό και ελπίζουμε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι γεμάτο εκτός από παιχνίδι και με διάβασμα».
Για την αφετηρία της ιδέας, που ξεκίνησε πέρυσι από ένα δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, μίλησε στην εφημερίδα η δασκάλα του 7ου Δημοτικού, Καλισπεράκη Θεοφίλη. «Βλέποντας πέρυσι την ύπαρξη αντίστοιχων βιβλιοθηκών σε εφημερίδες της Αθήνας, μας γεννήθηκε η ιδέα να ξεκινήσουμε και εμείς μια αντίστοιχη προσπάθεια. Στην αρχή μας φάνηκε βέβαια ουτοπικό, αλλά τελικά είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε το αποτέλεσμα αυτής μας της προσπάθειας. Ευελπιστούμε ότι τα παιδιά μέσα από τη βιβλιοθήκη δεν θα αντιμετωπίσουν το διάβασμα σαν υποχρέωση, αλλά σαν κάτι ευχάριστο».
Σχολιάζοντας τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι μαθητές αλλά και ολόκληρη η κοινωνία από τη δημιουργία της υπαίθριας βιβλιοθήκης, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, επεσήμανε πως πέρα από εκπαιδευτικά οφέλη, πρωτοβουλίες σαν και αυτή διαπλάθουν τους υπεύθυνους πολίτες του μέλλοντος. «Τα παιδιά με την δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης μπαίνουν στη διαδικασία δημιουργίας κοινωνικής ευθύνης. Το πρώτο μάθημα που παίρνουν από το εγχείρημα αυτό είναι πως αναλαμβάνουν την ευθύνη να την κάνουν δική τους την υπαίθρια αυτή βιβλιοθήκη και την προστατεύουν. Συνεπώς, δημιουργούνται οι αυριανοί πολίτες με ενδιαφέρον για τα κοινά. Επιπλέον, Τα βιβλία είναι σημαντικό να υπάρχουν και όντως τέτοιοι εναλλακτικοί τρόποι οδηγούν στην αγάπη για το βιβλίο. Μια αυτοδιαχειρίζομενη βιβλιοθήκη στο πάρκο είναι πολύ πιο ελκυστική από μια κλασική βιβλιοθήκη. Σε μια εποχή που είναι ενάντια στην ανάγνωση, τέτοιες δράσεις φέρνουν τα παιδιά κοντά στην ανάγνωση και στην ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και γνώση», είπε χαρακτηριστικά.
Παρών στην εκδήλωση και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, Στάθης Κοντογιάννης. Ο κύριος Κοντογιάννης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα εξέφρασε την ελπίδα, αυτή η πρωτοβουλία να γίνει ο φάρος για αντίστοιχες πρωτοβουλίες από άλλα σχολεία του Ρεθύμνου. «Είναι πολύ ελπιδοφόρο που ξεκινούν από τα σχολεία του Νομού τέτοιες προσπάθειες και ελπίζω αυτή η προσπάθεια να βρει μιμητές. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και φυσικά θα πρέπει η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει και να προστατέψει αυτή την προσπάθεια», τόνισε ειδικότερα.