ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Αυξήθηκε παγκοσμίως η διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού
• Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Συνδέσμου Ανοιχτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE για το 2013
Αύξηση της τάξης του 14% παρουσιάζουν οι καταγγελίες για κρούσματα διακίνησης παιδικών πορνογραφικών εικόνων μέσω διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μάλιστα το 47% των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Συνδέσμου Ανοιχτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE για το 2013, όπως ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.
Ο INHOPE, o Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου, επίσημο μέλους του οποίου στην Ελλάδα είναι η Ανοικτή Γραμμή SafeLine, έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά του στοιχεία για το έτος 2013. Σε αυτά αντικατοπτρίζονται οι βασικές τάσεις και οι απειλές στη διακίνηση παιδικών πορνογραφικών εικόνων.
«Ο INHOPE και οι γραμμές-μέλη του παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 14% στον αριθμό καταγγελιών που επεξεργάστηκαν οι αναλυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, με μια δραματική αύξηση 47% του αριθμού των επιβεβαιωμένων καταγγελιών για εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», υπογραμμίζει ο Russell Chadwick, γενικός διευθυντής του INHOPE.
Συνοπτικά, Ο INHOPE έλαβε 1.210.893 καταγγελίες από 170 αναλυτές σε όλον τον κόσμο, από 49 ανοικτές γραμμές καταγγελιών σε 43 χώρες.
«Το παράνομο υλικό απομακρύνεται άμεσα και επιτυχώς μέσω της στενής συνεργασίας διάφορων φορέων της βιομηχανίας και της επιβολής νόμου, ώστε να αποτρέπεται περαιτέρω θυματοποίηση. Για ό,τι αφορά την ασφάλεια των παιδιών, είναι για μας σημαντικό να ενεργήσουμε ως κοινωνία», συνεχίζει ο Russell Chadwick.
Το 97% όλων των καταγγελιών για εικόνες και βίντεο που περιέχουν παιδική σεξουαλική κακοποίηση προωθήθηκε σε φορείς επιβολής νόμου εντός μίας ημέρας.
Καθώς το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι χρήστες συνδέονται με αυτό, δυστυχώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που εμφανίζει ένα μη υγειές ενδιαφέρον για τα παιδιά. Παρόλο που η βιομηχανία συνεχίζει να επενδύει περισσότερο χρόνο και προσπάθειες για τον εντοπισμό και την άρση των εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων.
Με τη βοήθεια του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο INHOPE πρωτοπορεί τεχνολογικά και είναι σε θέση να συνεχίσει τη μοναδική του εργασία και να κάνει ακόμη περισσότερα κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών στον τομέα των ψηφιακών αποτυπωμάτων αυτών των εικόνων και βίντεο σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κυρία Μελτίνη Χριστοδουλάκη (υπεύθυνη Επικοινωνίας της SafeLine) στο 2810 391882 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.safeline.gr. Μπορείτε ακόμη να μαθαίνετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα στο Facebook http://www.facebook.com/pages/Safeline/161410338270) ή να μας ακολουθήσετε στο Twitter (@safeline_gr).