Με κύριο σύνθημα «Να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας», εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, μαθητές και φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τις κυβερνητικές πολιτικές που υποβαθμίζουν τη δημόσια παιδεία. Η έλλειψη προσλήψεων στις ειδικότητες, η υποχρηματοδότηση των σχολείων και η δυσκολία στην ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών αναλυτικών προγραμμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται στη κορυφή των αιτημάτων από πλευράς εκπαιδευτικού κόσμου.
Δυσκολία ακόμη και για την κάλυψη των βασικών υλών στα σχολεία
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ρεθύμνου, Γιώργος Τρούλης, στο περιθώριο της χθεσινής συγκέντρωσης, αναφέρθηκε στα άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων. «Ακόμα και σήμερα υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία του Ρεθύμνου. Ενώ φαίνεται να έχουν καλυφθεί τα περισσότερα κενά σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, υπάρχουν ακόμη τεράστια προβλήματα σε προσωπικό ειδικοτήτων. Δεν έχουμε καμία πρόσληψη στις ειδικότητες. Όλα τα λεγόμενα «αναμορφωμένα» σχολεία αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη προγράμματος. Τα παιδιά σχολάνε 12:30-13:15, ενώ κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν μέχρι τις 14:00 στο σχολείο», τόνισε ενδεικτικά ο κ. Τρούλης.
Παράλληλα ο ίδιος περιέγραψε και την πραγματικότητα που διαμορφώνεται όσον αφορά την υποχρηματοδότηση των σχολείων. «Το πρόβλημα συνεχίζεται σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι. Την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης τη βιώνουν καθημερινά οι γονείς, από τα καλέσματα των σχολείων, για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των μαθητικών τάξεων». Τέλος έθιξε και το θεσμικό ζήτημα που προκύπτει από τις προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. «Πλέον διακυβεύονται οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας σε ότι αφορά τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Αυτός είναι ο φόβος μας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τρούλη στόχος της χθεσινής κινητοποίησης ήταν η διαμαρτυρία «Για όλη αυτή την κατάσταση. Να μπορέσουμε να ενημερώσουμε και τον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει. Γι’ αυτό το λόγο κι η συγκέντρωση γίνεται σε έναν ανοικτό χώρο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το δημόσιο σχολείο με τους περαστικούς. Παράλληλα προετοιμάζουμε το κλίμα για την απεργία στις 6 Νοεμβρίου».
«Σχολική πραγματικότητα»
τα άλυτα προβλήματα
Τα «Ρ.Ν.» μίλησαν και με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Δήμητρα Ντρέκη. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ μεταξύ άλλων είπε ότι η χθεσινή διαμαρτυρία ήταν «Μια πανελλαδική κινητοποίηση που αποφασιστικέ στην τελευταία συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα. Έχει σκοπό να υπενθυμίσει ότι τα προβλήματα της Παιδείας δεν έχουν λυθεί σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως όχι μόνο υπάρχουν αλλά βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου τα ζούμε καθημερινά και τα βιώνουμε πλέον ως σχολική πραγματικότητα».
Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προβλήματα σε γυμνάσια και λύκεια, η Δ. Ντρέκη σημείωσε ότι «Συγκεκριμένα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν κενά, τα οποία χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες. Κενά που θεωρούνται πλέον από το υπουργείο πολυτέλεια και τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν. Σε πάρα πολλά επαρχιακά γυμνάσια, δεν γίνονται μαθήματα, που υπάρχουν στο αναλυτικό πρόγραμμα, όπως Οικιακή Οικονομία, Καλλιτεχνικά και Μουσική».
Η ίδια υπογράμμισε επίσης τα κενά που υπάρχουν σε μαθήματα φυσικών Επιστημών και φυσικά στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει στον τομέα της Τεχνικής Εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά που φοιτούν σε τμήματα κατηργημένων ειδικοτήτων βρίσκονται σε κατάσταση εγκλωβισμού, καθώς δεν γίνονται τα μαθήματα κατηργημένων ειδικοτήτων.
«Πέραν αυτού αρχίζουν να διαφαίνονται και τα ζητήματα για τα οποία μιλάγαμε σε ότι αφορά το νέο λύκειο, όπως τα αναλυτικά προγράμματα», συνέχισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ. «Μιλάμε για καινούργια μαθήματα, στα οποία το περιεχόμενο είναι ακόμη και σήμερα υπό διερεύνηση και καλούμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί να βρούμε ποιο θα είναι αυτό», πρόσθεσε. «Μέσα από τις απεργίες μας και μέσα από τις κινητοποιήσεις των παιδιών και των γονιών δε λύθηκαν. Όπως ξέρετε σταμάτησαν μέσα σε μια γενικότερη πολιτική συγκυρία, η οποία ήταν επικεντρωμένη σε άλλα ζητήματα. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι τα ζητήματα αυτά δεν τα έχουμε ξεχάσει κι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτά», κατέληξε η Δήμητρα Ντρέκη.
Διαμαρτυρία του Σ.Ε.Π.Ε. για τις
υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, διαμαρτύρεται για τις υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέροντας ότι: «Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου είναι κάθετα αντίθετος στις υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων συναδέλφων από τη Δευτεροβάθμια. Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουμε δικαίωμα στις υπηρεσιακές μας μεταβολές όχι όμως σε οποιεσδήποτε επιβαλλόμενες. Σε ό,τι αφορά την απόκτηση οργανικών θέσεων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητάμε να μη δημιουργηθούν οργανικές θέσεις μονάχα για τους συναδέλφους της Δευτεροβάθμιας, αλλά να συσταθούν και να συγκριθούν οι συνάδελφοι της Δευτεροβάθμιας με τους συναδέλφους που υπηρετούν ήδη στην Πρωτοβάθμια επί ίσοις όροις» .