Αρχίζει σήμερα το βράδυ στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 14 Μαρτίου.
Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, ενενήντα (90) μουσικών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό και τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.
Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φτάνει στην έβδομή (7η) του διοργάνωση θα τιμηθεί ο διάσημος Έλληνας μαέστρος, συνθέτης, πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Boston University, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ο ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, του οποίου θα ερμηνευτούν πολλά έργα, μετά από εργαστηριακή-κοινή δουλειά των χορωδιών υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και του ίδιου.
Τα τρία (3) βραβεία «Θεόδωρος Αντωνίου» θα δοθούν στους τρεις (3) καλύτερους διευθυντές Χορωδίας, που θα συμμετάσχουν με τις χορωδίες τους στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.
• Το 1ο βραβείο θα είναι 1.000 ευρώ.
• Το 2ο βραβείο θα είναι 700 ευρώ.
• Το 3ο βραβείο θα είναι 500 ευρώ.
Τα βραβεία θα τα αποφασίσει η Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους μαέστρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Cipriano de Rore (1515-1565) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, Antoine Brumel (1460-1515) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, Alexander Glazunov (1865-1936) για τα 150 χρόνια από την γέννηση του και Jean Sibelius (1865-1957) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, των οποίων τα έργα τους καλούνται οι χορωδίες να ερμηνεύσουν.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της περιοχής και της Ελλάδος.
Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.
Είναι ένας μουσικός θεσμός που αφορά όλες τις Σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Είναι μια μουσική πανδαισία από σχολικές χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και τη συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών και μουσικών συνόλων.
Έτσι σχολικές χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής οφείλουν να μελετήσουν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και να τα παρουσιάσουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.
Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, τα Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία και με μεγάλη τουριστική προβολή της περιοχής και της χώρας μας, αφού είναι ο μοναδικός θεσμός του είδους που υπάρχει στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Βασικός στόχος του θεσμού είναι διαμέσου του μοναδικού του κανονισμού, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το βυζαντινό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Χιλιάδες μουσικοί – χορωδοί – εκτελεστές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν αυτό το σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα.
Ένδειξη της παρέμβασης στην ουσία της αισθητικής αγωγής αποτελεί ότι ο θεσμός αφιερώνεται σε κορυφαίους, αναγνωρισμένους δημιουργούς που τιμά όλος ο κόσμος.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της χορωδιακής τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, φεστιβάλ και διαγωνισμούς του εξωτερικού.
Ήδη Μουσικά σύνολα και Χορωδίες Σχολείων, όπως του 5ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, του 18ο Γυμνασίου Αθηνών, του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας και των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Καλαμάτας, αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας και στον Χορωδιακό Διαγωνισμό του Novisad (Σερβία), αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.
Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης Αλέξης Κωστάλας θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Καρδίτσας.
Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Alescsander Vujic διάσημος συνθέτης και μαέστρος, καθηγητής στην Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, η Μιράντα Καλδή αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και καθηγήτρια στην έδρα της διεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας, ο Ιταλός μαέστρος Leonardo Quadrini, η πανεπιστημιακή καθηγήτρια Σίλβα Σκένδερι, η πρόεδρος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του NIS (Σερβία), μαέστρος Suzana Kostic θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 7η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.