Παραλύει ο χώρος της Δικαιοσύνης από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, καθώς οι δικηγόροι πανελλαδικά ξεκινούν αποχή διαρκείας από την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτή εξάλλου ήταν η βούληση που εξέφρασαν μέσω του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 του μήνα, σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, με αιχμή του δόρατος το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προωθεί προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και των 13 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, απέβη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το αίτημα των μελών της Επιτροπής προς τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή να επεξεργαστεί τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις θέσεις και προτάσεις του νομικού κόσμου, ο κ. Αθανασίου δεν το έκανε δεκτό. Ωστόσο κάλεσε το δικηγορικό κόσμο σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Όταν η Συντονιστική Επιτροπή δια του προέδρου της, Βασίλη Αλεξανδρή, ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, προβάλλοντας ιδιαίτερα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου χιλιάδες δικηγόροι εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποσύρει το νομοσχέδιο, υπαινισσόμενος ότι έτσι θα απαξιώσει την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, μολονότι του υπεδείχθη ότι μπορεί σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής να το αποσύρει και να το επαναφέρει ξανά εντός 8 ημερών, με τις παρατηρήσεις του νομικού κόσμου.
Απευθυνόμενος στον υπουργό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι συζήτηση για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας γίνεται από τον Αύγουστο, ότι υπεβλήθησαν συγκεκριμένες προτάσεις από το νομικό κόσμο, ωστόσο δε ελήφθησαν υπ’ όψιν και τίποτα δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο. Επισήμανε δε ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή απέτυχε απολύτως στο έργο της, αφού εκπόνησε ένα σχέδιο νόμου, που συγκέντρωσε την αποδοκιμασία χιλιάδων δικηγόρων, την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και των μεγάλων Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ενώ ταυτόχρονα, όπως τόνισε, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προκαλούν απώλεια εσόδων του Κράτους και των Ασφαλιστικών Ταμείων, υπέρ των Τραπεζών.
Ο κ. Μουνδριανάκης τόνισε ότι αφού η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή κατήρτισε ένα νομοσχέδιο βλαπτικό για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των πολιτών, τον ίδιο τον αφήνει παγερά αδιάφορο αν με την απόσυρση του απαράδεκτου αυτού Νομοσχεδίου πληγεί ο «επιστημονικός εγωισμός» των μελών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.
Στην απάντησή του, ο υπουργός δήλωσε ότι προτίθεται να επιφέρει αλλαγές, οι δηλώσεις του όμως κρίθηκαν από την Συντονιστική Επιτροπή ως απολύτως ανεπαρκείς.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, εξουσιοδότησε τη Συντονιστική Επιτροπή να συμμετάσχει στο διάλογο, με βάση τις θέσεις του νομικού κόσμου, ωστόσο με απόλυτο σεβασμό στην βούληση των 23.000 δικηγόρων που με την ψήφο τους απέρριψαν το νομοσχέδιο ζητώντας την απόσυρσή του διαφορετικά να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας, επισφραγίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τυπικά, με τη απόφαση της Ολομέλειας για έναρξη της αποχής από την άσκηση των καθηκόντων τους από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου.