Σε σημείο συνάντησης για βιοκαλλιεργητές και καταναλωτές, οι οποίοι αντικαθιστούν τα συμβατικής καλλιέργειας φρούτα και λαχανικά με τα οποία μέχρι πρότινος τρέφονταν με αντίστοιχα βιολογικά, μετατρέπεται κάθε Τετάρτη μεσημέρι η οδός Κουμουνδούρου, πίσω από τον δημοτικό κήπο.
Τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί ο αριθμός βιολογικών καλλιεργειών στο Νομό Ρεθύμνου, ενώ τον δρόμο στους καλλιεργητές φαίνεται να δείχνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, που αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και προτιμούν πια, με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, χωρίς φυτοφάρμακα για το καθημερινό τους τραπέζι.
Η προσπάθεια της καθιέρωσης της λειτουργίας της «Βιοαγοράς Ρεθύμνου», ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από μια ομάδα καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων, από διάφορα μέρη του Νομού, που σκοπό είχαν να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο και να αναδείξουν τα οφέλη που κρύβει για την υγεία η κατανάλωση τροφών χωρίς φυτοφάρμακα. Ταυτόχρονα, όμως, ήθελαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες σε καλύτερες τιμές από αυτές της αγοράς, επιφέροντας κέρδος τόσο στους ίδιους όσο και στους καταναλωτές.
Η ανταπόκριση στην προσπάθεια αυτή σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου λειτουργίας της βιολογικής αγοράς, Βασίλη Ευαγγελίδη είναι πολύ ικανοποιητική με τον κόσμο να αναγνωρίζει, σταδιακά όλο και περισσότερο, την ποιότητα και τα πλεονεκτήματα των προϊόντων που πωλούνται στους πάγκους των συγκεκριμένων παραγωγών και εμπόρων. «Πριν από τρία χρόνια που ξεκινήσαμε δειλά, στην αρχή, αυτή την προσπάθεια μαζί με κάποιους άλλους καλλιεργητές, η αλήθεια είναι ότι συναντήσαμε δυσπιστία από τον κόσμο. Ενώ αρκετοί ήταν ήδη ενημερωμένοι για τα βιολογικά προϊόντα, ξαφνιαστήκαν με τη λειτουργία της αγοράς μας γιατί ήταν η πρώτη φορά που έγινε παρόμοια οργανωμένη προσπάθεια από τους καλλιεργητές στην πόλη. Όσο πέρναγε ο καιρός όμως βλέπαμε μια όλο και μεγαλύτερη θετική στροφή και τώρα πια οι αγοραστές εμπιστεύονται απόλυτα εμάς, την προσπάθειά μας αλλά και το προϊόν που τους προσφέρουμε. Αυτό φαίνεται και από την προσέλευση που υπάρχει στους πάγκους μας από την στιγμή που θα τους στήσουμε, μέχρι και το τέλος της αγοράς. Είναι θετικό ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερος κόσμος εξοικειώνεται με την ιδέα της κατανάλωσης βιολογικών φρούτων και λαχανικών. Η μεγάλη στροφή όμως γίνεται όταν τα δοκιμάσει κάποιος. Από αυτό το σημείο και μετά εκτιμάει τη γεύση τους και την ποιότητα τους και συνεχίζει να τα προτιμάει».
Τι απαντά όμως ο κύριος Ευαγγελίδης σε όσους πιστεύουν ότι η αγορά των βιολογικών οπωροκηπευτικών είναι απαγορευτική λόγω των υψηλών τους τιμών, ειδικότερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης; Ο υπεύθυνος της «Βιοαγοράς» καταρρίπτει αυτό το «μύθο», τονίζοντας ότι οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στους πάγκους των παραγωγών κάθε Τετάρτη, κάθε άλλο παρά υψηλές είναι. Ειδικότερα δήλωσε: «oι τιμές μας είναι πάρα πολύ καλές και λογικές. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις τα δικά μας βιολογικά προϊόντα πωλούνται ακόμα και φτηνότερα από τα συμβατικά μη βιολογικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι οι έμποροι εδώ είμαστε παραγωγοί οι ίδιοι και διαθέτουμε τα προϊόντα μας χωρίς μεσάζοντες. Στη λαϊκή βέβαια ο κόσμος βρίσκει ό,τι ζητήσει. Στους πάγκους μας υπάρχουν και προϊόντα β’ διαλογής πιο φτηνά. Δεν υστερούν καθόλου σε ποιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα, όμως λόγω του ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές καλής εμφάνισης, πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές».
Ιδιαίτερη προτίμηση στις βιολογικές αγορές δείχνουν, σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι καταναλωτές με μικρά παιδιά, και οι έγκυες γυναίκες. Οι κατηγορίες αυτές επιζητούν ποιοτικές τροφές με υψηλή διατροφική αξία στρεφόμενοι έτσι σε πιο φυσικά προϊόντα. «Οι πελάτες μας είναι κατά κύριο λόγο άτομα συνειδητοποιημένα, που προσέχουν τη διατροφή τους και την ποιότητα της τροφής τους. Πολύ μεγάλη προσέλευση έχουμε και από έγκυες και μητέρες μικρών παιδιών που θέλουν να δώσουν στα παιδία τους καθαρά προϊόντα χωρίς χημικές ουσίες», επεσήμανε ο κ. Ευαγγελίδης.
Ο αριθμός των παραγωγών που συμμετέχουν στη μεσημεριανή βιολογική λαϊκή της Τετάρτης, ποικίλει ανάλογα την περίοδο, ενώ, κατά μέσο όρο πέντε παραγωγοί πουλούν κάθε εβδομάδα τα προϊόντα που παράγουν στα θερμοκήπιά τους σε διάφορα μέρη του Νομού. Οι βιοκαλλιεργητές υποχρεούνται από τον κανονισμό να φέρουν την πιο πρόσφατη πιστοποίηση από τον αντίστοιχο οργανισμό, η οποία πρέπει να είναι ανηρτημένη σε εμφανές σημείο στον πάγκο τους.