Δεν αναμένεται να ξεπεραστούν σύντομα οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στις διαδικασίες αδειοδότησης, έναρξης κατασκευής και λειτουργίας του Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου. Παρά το γεγονός ότι η έγκριση που δόθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για την παροχή άδειας παραγωγής στην εταιρεία «Τέρνα Ενεργειακή ΑΕ», έστω κι αν καθυστέρησε κατά οκτώ μήνες περίπου, αποτελεί θετική εξέλιξη για την προοπτική κατασκευής ενός έργου τεράστιας περιβαλλοντικής, αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, η αγωνία των στελεχών του Ο.Α.Κ. και των τοπικών φορέων διατηρείται, καθώς οι ενέργειες που προβλέπεται να γίνουν δεν συνοδεύονται από την απαιτούμενη συνέπεια, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στη σύμβαση που έχουν υπογράψει ο πρώην Ο.Α.ΔΥ.Κ. (νυν Ο.Α.Κ.) με την κατασκευάστρια εταιρεία.
Μάλιστα, το πιθανότερο είναι πως η χρονοτριβή θα τραβήξει σε μάκρος, καθώς η «Τέρνα Ενεργειακή ΑΕ» υπέβαλε αίτημα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, με το οποίο ζητά παράταση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και έναρξης κατασκευής του έργου, κατά 32 μήνες. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της προχθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Κ., ο οποίος έχει αποφασίσει να εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις που καταγράφονται, ενώ η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη μπει σε διαδικασία επανελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Οργανισμού και των εμπλεκόμενων φορέων του Νομού Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ο.Α.Κ. κρίνει ότι το διάστημα των 32 μηνών είναι πολύ μεγάλο για να δοθεί ως παράταση στην κατασκευάστρια εταιρεία και προτίθεται να περιορίσει τον χρόνο της αναμονής στους εννέα μήνες, καθώς το έργο έχει ήδη πάει πολύ πίσω χρονικά και πλέον υπάρχει έντονη ανησυχία ως προς την επίτευξη του τελικού στόχου.
Τις διαπραγματεύσεις με την «Τέρνα Ενεργειακή ΑΕ» θα αναλάβει, το προσεχές διάστημα, η επιτροπή που συστάθηκε προ διμήνου περίπου από τον Ο.Α.Κ., με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να υπάρξει εντατική εποπτεία των ενεργειών που ακολουθούνται.
Η επιτροπή αποτελείται από την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο, Λευτέρη Κοπάση, τον περιφερειακό σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ., Νίκο Μαλλιαρό, τον χημικό-περιβαλλοντολόγο Νίκο Κεφαλάκη και τον πρώην γενικό διευθυντή του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Μανώλη Σπανουδάκη. Επίσης, στη διάθεση της επιτροπής βρίσκεται ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού. Η δραστηριότητα της επιτροπής θα ξεκινήσει αφότου υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των μελών και τεθούν οι άμεσες προτεραιότητες που σχετίζονται με τις από εδώ και στο εξής ενέργειες που απαιτείται να γίνουν για να επιτευχθεί ο στόχος της έγκαιρης εξασφάλισης των αδειοδοτήσεων που είναι απαραίτητες για να ξεκινήσει η κατασκευή του υβριδικού σταθμού στο Φράγμα Ποταμών.
Σημειώνεται ότι η Ρ.Α.Ε. έχει δώσει προς την εταιρεία «Τέρνα Ενεργειακή» άδεια για την παραγωγή ενέργειας από τον Υβριδικό σταθμό, τον οποίο πρόκειται να κατασκευάσει στο Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου. Το επόμενο βήμα, στο οποίο έχουν «κολλήσει» οι διαδικασίες, είναι η εξασφάλιση της άδειας εγκατάστασης.
Ο κ. Κοπάσης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε τα εξής: «Η επιτροπή εξουσιοδοτείται από το Δ.Σ. να συζητήσει με την «Τέρνα» για το αίτημα παράτασης που υπέβαλε. Η πρόταση της εταιρείας είναι για 32 μήνες και η πρόταση του Οργανισμού, την οποία θα διαχειριστεί η επιτροπή που έχει συσταθεί, υπό τον συντονισμό της κας Λιονή, έχει εξουσιοδοτηθεί να περιορίσει αυτή την παράταση το πολύ στους εννέα μήνες. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που κρίνεται ως εύλογο για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, που οδήγησαν στις καθυστερήσεις επί των διαδικασιών που απαιτούνται για τις αδειοδοτήσεις και την κατασκευή του έργου στο Φράγμα Ποταμών».
Οι επιπτώσεις της ύφεσης
Να σημειωθεί ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ, ο χρόνος ολοκλήρωσης κατασκευής του (με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα) προσδιορίζεται σε πέντε χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, που θα απασχοληθούν το διάστημα αυτό σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι τουλάχιστον 800.
Σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη από την επένδυση θα έχουν ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (εμπλεκόμενοι Δήμοι).
Για την επένδυση η εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, θα συμμετέχει με 25% ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 75% θα προέρχεται από δανεισμό.
Ωστόσο, εν μέσω ύφεσης, και με το επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα να επιδεινώνεται, βασικό ζητούμενο παραμένει η εξασφάλιση πόρων και δανειοδότησης εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας, καθώς το ποσό που θα διατεθεί σε ρευστό από την ίδια ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό των δανείων ανέρχεται σε 172,5 εκατ. ευρώ.